29 bin 300 aşıldı

24.08.2005 - 16:41 | Son Güncelleme :

AB gündemi yüklü ve dış piyasalar da dalgalı olduğu için, 29 bin 300 engelini aşan İMKB Endeksi, 29 bin 500`lere ulaşmakta zorlanabilir

Petrol fiyatlarında hareketliliğin dış piyasalarda yarattığı baskı, dış kaynaklı gündeme bağımlılığı yüksek olan İMKB Endeksi`nin güne satışlarla başlamasına yol açtı. 29 binlerin altına çekilerek, 28 bin 980`lerden destek bulan endeks, alımlarla bu sefer de 29 bin 300`lere ilerledi. Bu seviyeyi aşmakta zorlanınca 29 bin 100-29 bin 200 bandında sıkışan endeks, günün ilk yarısını 29 bin 176 puandan tamamladı. Günün ilk yarısında en yoğun işlem gören hisseler Garanti Bankası, Erdemir, Tüpraş, İş Bankası C ve Akbank oldu. Varlık Yatırım Ortaklığı, Marmaris Altınyunus, Evren Yatırım Ortaklığı, Bumerang Yatırım Ortaklığı ve Atlas Yatırım Ortaklığı en çok yükselen kağıtlar olurken, en fazla değer yitiren hisseler ise Ünal Tarım, Vakko, Nurol Gayrimenkul, Çimentaş ve Migros oldu.

Haberin Devamı

Günün ikinci yarısı ise alım ağırlıklı başladı. T.Telekom`un yüzde 55`lik bölümünün satışında en yüksek teklifi veren Oger Telekom`la hisse satış sözleşmesinin imzalanması; endeksi 29 bin 300`lere yükseltti. Ancak bu seviyenin üzerinde kalmakta  zorlanan endeks, 28 bin 200-28 bin 300 aralığında dengelenmeye çalıştı. Son dakika alımlarıyla yeniden 29 bin 300`leri aşan endeks, günü de 29 bin 372 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 920 milyon 754 bin YTL oldu. Bugün en yoğun işlem gören hisseler Tüpraş, Garanti Bankası, Erdemir, Akbank ve İş Bankası C oldu. Bumerang Yatırım Ortaklığı, Eminiş Ambalaj, Varlık Yatırım Ortaklığı, Atlas Yatırım Ortaklığı ve Marmaris Altınyunus düne göre en çok yükselen kağıtlar olurken, en fazla değer yitiren hisseler ise Makina Takım, Dyo Boya Yeni, İhlas Gayrimenkul, Çimentaş ve Dardanel Gıda oldu.

Haberin Devamı

Özelleştirme beklentisi
Günün ilk yarısında dış piyasalara bağımlılıkta yaşanan gevşeme, günün ikinci yarısında ise özelleştirme çalışmalarının verdiği moralle, yerini yükselişe bıraktı. Ama İMKB Endeksi`nin dış piyasalara karşı duyarlılığının yüksek olduğunu unutmamak gerek. Petrol fiyatlarında yukarı atakların dış piyasalarda yarattığı dalgalanma, İMKB Endeksi`ni de geri çekecek. Brezilya`da rüşvet skandalının gelişmekte olan piyasalarda yarattığı dalgalanma şimdilik dinmiş gözükse de, gelişmelerin önemli olduğunu unutmamak gerek. Buna karşılık, T.Telekom özelleştirmesinde atılan imzalarla bulunan moral, son günlerde endeksin hareketliliğinde pay sahibi olan Tüpraş ve Erdemir özelleştirmelerine yönelik beklentilerin ön plana çıkmasını sağlıyor.


Satışlar 29 binde karşılanıyor
Endeks, geçtiğimiz hafta Cuma günü başladığı tepki yükselişini devam ettirme çabasında. Ama gerek alımların genele yayılmaması, gerek para girişinin sınırlılığı, gerek satın alacak beklenti olmaması, gerekse gelecek haftanın yüklü AB gündemi, endeksin 29 bin 300 engeli üzerinde günü tamamlamasına karşılık, 29 bin 500 direncine ilerlemesine izin verecek gibi gözükmüyor. Buna karşılık, satışları 29 bin desteğinde karşılama eğilimi de güçlü görünüyor.


29 bin 500`ler zorlayabilir
Dış piyasalar gibi petrol fiyatlarındaki ataklara karşı duyarlılığı yüksek olan İMKB Endeksi; gelecek hafta AB daimi temsilciler ve ardından, AB dışişleri bakanları toplantılarının sonuçlarını gördükten sonra yönünü daha net olarak çizebilecek. Kıbrıs öncelikli olmak üzere Türkiye`den yeni tavizler vermesinin istenip istenmeyeceği, bir tarafta da Fransa ve Avusturya`nın başı çektiği muhalefetin Türkiye`nin 3 Ekim`de başlayacağı müzakere sürecine etkileri gibi kritik unsurlar, bu süreçte para ve sermaye piyasaları üzerinde baskı oluşturacak. Bundan sonra ise Erdemir ve Tüpraş özelleştirmeleri ile, IMF gözden geçirme temasları ön plana çıkacak. Kısa vadede ise endeksin; 29 bin desteği üzerinde tutunma ve 29 bin 300 engelini aşıp, 29 bin 500`lere ulaşma çabası, yer yer kendini gösteren kar satışları ile sürecek. Para piyasaları, özellikle döviz piyasasında belirleyici olan yabancı yatırımcıların tutumu, İMKB Endeksi açısından da önem taşıyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.