2013 yılında bütçe açığı ne kadar?

15.01.2014 - 12:00 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, speküle edildiği gibi, enflasyonda kontrol dışı bir gelişmenin olmayacağını bildirdi

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/mehmet_simsek_5.jpg" align="right">Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bütçe ve vergi gelirleri konusunda önemli açıklamalar yaptı. Şimşek "Dün akşam internetten telefonlarımızı da vermişler. Beni boşuna aramayın ben size vergi gelirlerinin nereye gittiğini söyleyeyim. Vergilerin yüzde 83`ü hizmete gidiyor. Vergi gelirlerinin yüzde 23`e yakın kısmı eğitime gidiyor." dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bütçe ve vergi gelirleri konusunda önemli açıklamalar yaptı.

İşte açıklamadan başlıklar...

"2013 yılında bütçe gelirlerinin bir önceki yıla göre yüzde 17,1, bütçe giderlerinin ise yüzde 12,7 arttı.

"2013 yılının tamamında bütçe giderlerinin 407,9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 389,4 milyar lira, bütçe açığının ise 18,4 milyar lira olarak gerçekleşti.

"Speküle edildiği gibi, enflasyonda kontrol dışı bir gelişmenin olmayacak.

"17 Aralık sonrası başlayan operasyonların büyümeye yönelik aşağı yönlü riskleri arttırdığı ortadadır. Büyümede yavaşlama olsa da bunun geçici olacağı kanısındayız.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

"Cari açıkta iyi bir yıl geçirdik. Bu yıl cari açıkta çok ciddi daralma sözkonusu olabilir.

"İNTERNETTEN TELEFONLARMIZI DA VERMİŞLER"

"Dün akşam internetten telefonlarımızı da vermişler. Beni boşuna aramayın ben size vergi gelirlerinin nereye gittiğini söyleyeyim. Vergilerin yüzde 83`ü hizmete gidiyor. Vergi gelirlerinin yüzde 23`e yakın kısmı eğitime gidiyor. Vergi gelirleri yüzde 17,1 artışla 326,1 milyar TL olarak gerçekleşti."

"4C`LİLER TAŞERON İŞÇİLERLE İLGİLİ KADRO ÇALIŞMASI YOK"

"Biz 4C`li kardeşlerimizin imkanlarını geliştirdik. Maaşlar neredeyse yüzde 35-40`lar civarında arttı. Dolayısıyla 4C`lilerin özlük haklarıyla ilgili çok büyük iyileştirme yaptık. 4C`liler ile ilgili herhangi bir çalışma yoktur. Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili çalışma yoktur. Durumlarının iyileştirilmesi yönünde bir çalışma vardır.

ATAMALAR ATAMALAR

"Elimizde 40 bin açıktan atama izni vereceğimiz bir rakam söz konusu Şubat ayında 10 bin öğretmen alımının önünü açtık. Diğer yeni 30 bin atama ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

"OTOMOBİL VE CEP TELEFONU TEDBİRLERİNİN AMACI CARİ AÇIKLA İLGİLİ"

"Ekonomi canlı bir organizmadır, şartlar gerektiğinde gerekli tedbirleri alırız dedik. Bu tedbirlerin otomobillerle ilgili kısmı büyük oranla cari açıkla ilgilidir. Bu sektör tarafından takdir edilir edilmez ona saygı duyarım. Bu ülkede satılan otomobillerin neredeyse her 100 otomobilden 80`i ithalsa bunu dikkate almamız lazım. Bu tedbirden gelecek gelirin hedefi bütyçe değil, cari açığı azaltmaktır. Cep telefonların üzerine maktu vergi koyduk bunun da hedefi ithalatı sınırlamaktır.

"SİGARA FİRMALARI TEK TARAFLI FİYATLARI AŞAĞI ÇEKTİ"

"Sigarada ilave artış öngörmemiştik. Ancak firmalar fiyatlarını son çeyrekte aşağı çektiler. Firmalar bunu tek taraflı yaptı. Biz de bu yüzden gerekeni yaparız, yaptık.

"2013`te 8.3 milyar TL`lik özellşetirme gerçekleşti, 2014 hedefi 6,8 milyar TL.

BAKANLIKTAKİ ATAMALAR

"Manidar denildi, bu sıralarda bu sözcük çok kullanıldı. Bunlar idari kararlardır.

İZMİR OPERASYONU

"İzmir operasyonu ile ilgili; şunu net söyleyeyim. Bugüne kadar bu bakanlıkla ilgili konularda mevzuat ve hakkaniyete aykırı hiçbir işlem yapılmamıştır. Yapılmayacaktır. Milletvekili olduktan sonra yaptığım ilk konuşmada "Akrabalarım üzerinden bana iş getirmeyin, getirirseniz yapmam" dedim. Arkadaşlarıma "Mezardan babam dahi kalksa gelse sizden talepte bulunsa yapmayın" dedim. İnternet sitelerinde, tapelerde geçen adı geçen şahsa en ufak bir ayrıcalık asla sağlanmamıştır. Bu olay öğrenilir öğrenmez ben şahıs ve firmayı inceleme talimatı verdim. Adı geçen İndeks firması ve diğer şahıslar için bugüne kadar Gelir İdaresi nezdinde hiçbir uzlaşma yapılmamıştır. Hatta 2012`de bir talepleri var, yerine getirilmemiştir.

Benim ağabeyim çerçevesinde tapelerde ismi geçen şahıslar mükellef bile değiller. Maliye nezdinde olsa olsa potansiyel mükellefler. 2008 yılında ilgili firmanın KDV iade talebi olmuş, kabul edilmemiştir. Bu şirket ve şahıslarla ilgili mevzuata ve hakkaniyete aykırı en ufak bir işlem yapılmamıştır.

"Bizim akrabaların bir nüfus kullanması mümkün değildir. Benim akrabalarımın adı geçen şirketle ilgili beşeri ilişkisi olmuştur. Yarım yamalak bazı bilgileri bir araya getirip çamur atmak da alçaklıktır. Bu ülkede bir çamur politikası söz konusu." 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.