2001 krizinde Merkez hatalıydı

02.07.2003 - 09:26 | Son Güncelleme :

Eski Başbakan Yardımcısı Özkan, Merkez Bankası`nın hata yaptığını belirterek, Maaşları borçla ödüyorduk dedi

Eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`na bilgi verirken, hükümetleri döneminde bürokratlara teslim olduklarını söyledi. Özkan, Biz teslim olduk, siz olmayın diye nasihatte bulunmayı da ihmal etmedi. Şubat 2001 krizinde Merkez Bankası`nın hata yaptığını anlatan Özkan, Maaşları borçla ödüyorduk dedi.

Halk Bankası`yla ilgili kendisini savunmakta zorlanan Özkan`ın komisyon üyelerine, Komisyonun karşısına çıkmak zor. Kan davası gütmeyin dediği ortaya çıktı. Özkan`ın komisyondaki sözleri özetle şöyle

* Bütün iş finansman açığından kaynaklanmıştır. Yani devamlı borcu borçla çevirmek durumunda kaldık. Tüm hükümetler bugünkü hükümette de olduğu gibi borcu borçla... Yani maaşlar filan, ödenecek konumda olan her şey, yeniden borçlanarak, aşırı faizlerle borçlanarak karşılanıyordu.

* Kasım krizinde esas istenen, IMF ile yapılan anlaşmadan vazgeçip dalgalı kura geçmekti. Bu hükümet politikası olarak benimsenmedi. Görevdeki arkadaşlarla Hazine ve IMF arasında tartışmalar yaşandı. Hükümet topluma verdiği sözü yerine getirmek bakımından çıpanın devam etmesi, ekonomik programın devam etmesi kararı aldı ve bu çok da doğruydu. IMF`de buna razı oldu. Ama bu krizi engelledi mi hayır.

* Şubat krizinde dalgalı kuru hükümete dayattılar. Yani mecbur bıraktılar. Hiçbir hükümet kendi programından vazgeçer mi? İntihardır bu. Likidite sorunu çıktı, paralar ödenmiyor, ne yapacaksınız? Ancak dalgalı kurla ödendi derler, o zaman kabul edebilirsiniz. Bürokratlar sabit kurdan dalgalı kura geçilmesini talep ettiler. Siyasetçilerin görüşü kabul edilmedi. Bu hükümet politikasıdır. Güven ortamı bitince hükümetin gücü kalmadı. Şubat krizinde güven ortamı zedelendi. Bugün de güven ortamına ihtiyaç var.

* Fahrettin Poyraz 21 Şubat günü yapılan dalgalı kur toplantısına kimler katıldı. IMF yetkilileri de vardı...

H. Özkan; Zannediyorum. Bir veya iki kişi. Tabii, Cottarelli filan olabilir. Belki de Amerikan Maliye Bakan Yardımcısı olabilir. Teknik arkadaşlar onları size söyleyebilirler. Ben o kadar detayını bilemem, ama bizim hükümet açısından tüm yetkililer katıldı. (Özkan`ın ABD Hazine Bakan Yardımcısı olarak nitelediği toplantıya katılanların IMF Başkan, Başkan Yardımcısı ve Avrupa Bölge Temsilcisi olduğu öğrenildi.)

* Merkez Bankası görevini yapmadı mı?

Merkez Bankası yeterli miktarda fonlasaydı belki kamu bankaları borçlanmadan çıkarılsaydı, bu sıkıntılar gitmeyebilirdi. MB ödemeyi yapsaydı o zaman bu kriz... O görüşlerin hepsi konuşuldu. Ödemeyi yap diyen oldu. Ödeyemem deyince siz özerk kurduğunuz adama Ödeyin diyemiyorsunuz. Bugün de diyemediler. Ödeyecek insan olur ödemeyecek insan olabilir. Siyasi olarak uygulanan politikada bir eksiklik yok. Uygulamada hiçbir eksiklik olmadı, programda eksiklik olabilir. Yapılan programın hatası olabilir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.022 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.