2001’in yıldızı gıda sektörü

03.01.2002 - 08:46 | Son Güncelleme :

İMKB endeksleri arasında Gıda endeksi, 2001`i geçen yıla göre yüzde 101 oranında sağladığı getiriyle sektör endeksleri sıralamasında birinci oldu

Son yıllarda yıldızı parlayan sektörlerin başını çeken gıda sektörü, 2001 yılında da ciddi ataklara imza attı. Türkiye`nin en büyük holdinglerinin yatırım atağına geçtiği sektör, borsada da en fazla getiriyle ipi göğüsledi. İMKB endeksleri arasında Gıda sektörü endeksi, 2001`i 15.324 puandan kapatarak geçen yıla göre yüzde 101 oranında sağladığı getiriyle sektör endeksleri sıralamasında birinci oldu. Bu sektörde ise yılbaşından bu yana en fazla getiriyi yüzde 290 ile Kent Gıda gerçekleştirdi. Tuborg yine 2000 yılına göre yüzde 271 ile getiri sıralamasında ikinci sırada yer alırken Tukaş yüzde 260 ile sıralamada üçüncü oldu.

Kent ihracata yöneldi

Geçtiğimiz yılı yüzde 290`luk değer artışıyla tamamlayan Kent Gıda, ekonomik krizlerin neden olduğu durgunluktan çıkabilmek amacıyla başta Rusya olmak üzere Doğu Avrupa ülkeleri ve diğer bölge ülkelerine ihracatlarını artırma yoluna gitmesi şirket hisselerinin prim yapmasında önemli bir rol oynadı. Şirket bu amaçla İspanyol ChupaChups firması ile iki önemli sözleşme imzaladı. Türkiye`de en büyük kapasiteli fabrikaya sahip olan Tuborg`un en çok kazandıran hisseler arasında olmasının en önemli nedeni, çoğunluk hisselerinin Carslberg tarafından satın alınması oldu. 18 Eylül itibariyle Carslberg`in toplam sermaye payı içindeki payı yüzde 82.5`e yükseldi.

Tukaş ürün çeşitlendirdi

Tukaş krize rağmen yatırımlarına ara vermedi ve kapasitesini artırmak amacıyla Manyas`ta ve Kızıkköy`de salça fabrikaları satın aldı. Bunun yanı sıra toplam üretimin yüzde 50`sini ihraç eden Tukaş, yılın ilk yarısındapiyasaya Egetoni markasıyla daha ekonomik bir ürün sundu. Tukaş, izmir Torbalı`daki fabrikada meyve aromalı toz içecek, puding ve hazır çorba ile de toz ürün sektörüne girdi.
İMKB endeksleri arasında taş ve toprağa dayalı sanayi endeksi ise yılbaşından bu yana yüzde 87.84 oranındaki getirisiyle ikinci sırada yer aldı. Sektörde en fazla getiriyi sağlayan şirket ise yüzde 161.94`lük getiri ile Cementir Holding`e satılan Çimentaş oldu.Metal Eşya sektörü, yüzde 65.91 oranında getiri sağlayarak sıralamada üçüncü oldu. Sektörde Tofaş Oto Fabrika, geçen yıl sonu kapanış değerine göre yüzde 192.13 puanlık getiri sağlayarak ilk sırada yer aldı. Ege Endüstri ise geçen yıla göre yüzde 201.18 oranında prim yaptı.

Teknolojiye prim yok

2001 yıl sonu değerlerine göre İMKB endeksleri arasında teknoloji ve bilişim sektörleri kaybettiren sektörler oldu. Yurt dışı borsalarda, bu sektörlere ait şirketlerin, cirolarında global bazda yaşanan daralmaya bağlı olarak talep yetersizliği sonucu önemli düşüşler meydana geldi. İMKB`de Bilişim Endeksi geçen yıl başına göre yüzde 19.10 puan değer kaybederken, Teknoloji Endeksi`ndeki düşüş ise yüzde 12.80 olarak gerçekleşti.

Borsa Turkcell`e yaramadı

Turkcell, 2001 yıl sonunda 2000 yılındaki kapanışına göre yüzde 13.6 oranında prim yaptı. Ekonomik kriz sonucu devaülasyon yapılması kur farkı nedeniyle finansman giderlerinde büyük artışlara neden oldu. Bütün bu gelişmeler şirketin faaliyet karına olumsuz yansıdı vebüyük ümitlerle 44.000 liradan yatırımcılara sunulan şirket hisseleri önemli ölçüde değer yitirdi. Turkcell, 3.350 dip seviyelerine yaklaşmasıyla birlikte yükseliş trendine girdi ve yılı 12.500 lira seviyesinden kapattı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.