2 denemede satılmazsa bedava’dan vazgeçtiler

03.07.2003 - 11:07 | Son Güncelleme :

Hükümet, özelleştirme mevzuatında yapmayı planladığı düzenlemede, iki kez ihaleye çıkıldığı halde satılamayan kuruluşların bedelsiz verilmesini öngören maddeden vazgeçti.

ÖZELLEŞTİRME mevzuatında değişiklik yapan düzenlemede getirilen bedelsiz özelleştirmeden, Hürriyet`in konuyu duyurmasının ardından, ilgili bakanlıkların ilettiği ‘‘peşkeş çekiliyor izlenimi doğar’’ endişesiyle vazgeçildi. Bakanların imzasına açılan taslaktan, bedelsiz özelleştirmeye ilişkin bölüm çıkarıldı.

‘‘Bazı Kanunlarda ve Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’’nın ilk halinde, iki kez ihaleye çıkıp satılamayan kuruluşların kullanım hakkının, üretim ve yatırım yapmaları kaydıyla isteklilere bedelsiz verilmesi öngörülüyordu. Başbakanlık, Hazine, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Hazine, Özelleştirme İdaresi`nden yetkililerinin katıldığı taslak çalışmasında; Hürriyet`in konuyu duyurmasının ardından geri adım atıldı. Özelleştirme İdaresi`nin tüm çabasına karşın, bazı bakanlık yetkililerinin ‘‘peşkeş’’ izleniminin doğacağı endişesi ağır basınca, sözkonusu sonuca ulaşıldı. Taslağın önemli maddeleri ve getirdikleri şöyle:

21. maddede, Milli Piyango`nun özelleştirilmesi için, Milli Piyango İdaresi`nin yetkilerine, şans oyunlarına ilişkin lisans haklarının ayrı ayrı ya da tamamını vermek ve denetlemek unsurları ekleniyor. Madde 26`da özelleştirme yöntemi olarak getirilen lisans vermenin koşulları belirleniyor. Lisanslar, ayrı ayrı veya topluca verilebilecek. Lisanslar en fazla 10 yıl süre ile verilecek. Lisansın verilmesi ihalesinde Özelleştirme Kanunu`ndaki pazarlık usulü uygulanacak. Lisans sahibi bu izni başkasına devredemeyecek. Milli Piyango İdaresi de, lisans süresince lisans konusu şans oyunları ve çekiliş düzenleyemeyecek.

SAVUNMA SANAYİNE PAY

Lisansı alan kuruluşun şans oyunlarından elde edeceği aylık brüt satışın yüzde 5`i Milli Piyango İdaresi`ne verilecek. Savunma Sanayii Destekleme Fonu`na yıllık brüt satışların yüzde 10`unun ayrılacağı da kayıt altına alınıyor. Bu ikisi dışındaki kesintilerse kaldırılıyor. Milli Piyango İdaresi, lisansın verilmesine ilişkin yapılacak sözleşmelerin kamu yararını koruması için gereken tedbirleri almaya, şans oyunlarının mevzuat ve sözleşmeye uygun yürütülmesini denetlemeye ve aykırılık halinde sözleşme feshi ile aylık brüt satışın yüzde 5`i oranında idari para cezası uygulamaya yetkili olacak. Milli Piyango özelleştirmesini Özelleştirme İdaresi`nin mi Milli Piyango`nun kendisinin mi yapacağı tartışmasının ardından taslakta orta yol geliştirildi. Buna göre, ihaleyi Özelleştirme İdaresi temsilcisinin başkanlık ettiği, Milli Piyango İdaresi ve Hazine`den yetkililerin de katılacağı karma bir komisyon gerçekleştirecek.

Sezer`in istediği oluyor

‘‘Bazı Kanunlarda ve Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’’nın 17`inci maddesinde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in, Telekom`un özelleştirilmesi kararnamesini geri göndermesine neden olan Bakanlar Kurulu kararıyla hisse senedine çevrilebilir tahvil çıkarılması için yasada düzenleme olmaması sorunu çözülüyor. İlgili yasaya, ‘‘Usul ve esasları Bakanlar Kurulunca belirlenmek üzere hisse senedi ile değiştirilebilir veya hisse senedine çevrilebilir menkul kıymetler çıkartılabilir’’ cümlesi eklenerek, Telekom özelleştirmesinin yolu açılıyor. Madde 18`de Telekom için hisse senedine çevrilebilir tahvil ihracından elde edilecek gelirin Hazine`ye aktarılması öngörülüyor. Madde 19`da Telekom özelleştirmesi için Özelleştirme Fonundan yapılacak masrafların özelleştirme sonrası Hazine tarafından fona geri ödenmesi hükmü getiriliyor.

Petlas grevi ertelendi

AKP hükümeti, ‘‘İslami Holdingler’’den Kombassan`a ait Petlas Lastik Fabrikası`ndaki grevi, ‘‘milli güvenliği bozucu nitelikte olacağı’’ gerekçesiyle erteledi. Hükümetin, Petrol-İş`in dün başlaması gereken grevini son anda devreye girerek ertelemesi, Türk-İş`i ayağa kaldırdı. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, erteleme kararına sert tepki göstererek, ‘‘Özelleştirilerek kamu mülkiyeti ve denetiminden çıkarılan bir işletmedeki grev, milli güvenlik gerekçesiyle ertelenmiş, işçilerin demokratik haklarını kullanmaları engellenmiştir’’ dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.