1500 eczanede kapanma korkusu

27.09.2007 - 09:56 | Son Güncelleme :

Eczaneler, ekimin 15`inde yürürlüğe girecek Sağlık Uygulama Tebliği`nden dolayı tedirgin. Bunun nedeni yatan hastalara bundan böyle hastanelerin ilaç vermeye başlayacak olması. Sosyal Güvenlik Kurumu`nun geri ödemeleri geciktirmesi ve reçete kesintileri nedeniyle zaten zor durumdayız. Şimdi ecczanelere gelen reçetelerin yüzde 20`si hastanelere kayacak diyen eczacılar, kapanma riski ile karşı karşı olduklarını söylüyor. 

REFERANS

Eczacıların iddiası Sağlık Uygulama Tebliği`nin hayata geçmesiyle beraber 1500`e yakın eczanenin aralıka kadar kapanacağı yönünde. Sağlık Bakanlığı ise sosyal sigortalı hastalara serbest eczanelerin açılmasıyla pazarın zaten yüzde 45 büyüdüğü, hastanelere kayacak reçetelerin de eczanelerin kar edemediği ilaçlardan oluştuğu görüşünde.

Eczacı kadrosu olmayan hastaneler bile var

15 Haziran tarihli Sağlık Uygulama Tebliği`ne göre, 15 Ekim`den sonra yatan hastalar ilaçlarını hastanelerinden temin edecek. Yatan hastalar günlük doz uygulamasıyla hastanede kaldıkları süre boyunca eczaneden ilaç almak zorunda kalmayacak. Bu durumdan en çok etkilenecek olan eczaneler de hastanelerin karşısında yer alanlar. Cerrahpaşa`daki Eczacı Zeliha Yılmaz, Eczane pazarı bu daralmayı kaldıramaz. 15 Ekim uygulamasından sonra 1500 eczane aralık sonunu bulamayacak diyor.

Türkiye`de 24 bine yakın eczacı bulunuyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde bu rakamın 35 bine ulaşarak Türkiye`yi en fazla eczacı nüfusu barındıran ülke konumuna getirmesi bekleniyor. Ancak Türkiye`de aynı oranda eczacılık kadrosu bulunmuyor. Hatta kapanma riski altına giren eczanelerle açıkta kalacak olan kişi sayısının daha da artacağı belirtiliyor. İstanbul Eczacılar Odası Genel Sekreteri Cenap Sarıalioğlu, her 50 yataklı kurum için bir eczacı bulunması gerektiğini vurguluyor. Çapa`da bin 300 yatağa karşılık 4 eczacı kadrosu olduğunu belirten Sarıalioğlu, Hastanede eczane hizmeti verilebilmesi için eczacı kadrolarının artırılması lazım. Anadolu`da hiç eczacı kadrosu olmayan hastaneler var diyor. 

Hastaneden alınacaklar fazla kar getirmiyor


Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç ise yeni tebliğin eczanelerin gözünü korkutmaması gerektiğinin altını çiziyor. SSK`lılara serbest eczane yolunun açılmasıyla pazar yüzde 45 büyümüştü. Şimdi sadece yatan hastalar ve günü birlik tedavi olanlar hastaneden ilaç alacak. Zaten yatan hasta reçeteleri eczanelerin kar etmediği ilaçlardan oluşuyor açıklamasını yapıyor. 2005`te SSK eczanelerinin kapanmasıyla 35 milyona yakın sigortalının eczane pazarına dahil olduğunu vurgulayan Tokaç şöyle diyor: Bu pazarı devam ettirmek için bazı tedbirlerin alınması gerekiyor. Yatan hasta ilaçlarının hastaneden verilmesi yıllardır gündemde olan bir hüküm. Yüzde 20`lik bir daralma var ama genişlemiş bir pazar üzerinden.

Tokaç,İlaç pazarı bir miktar azalacak ama bu ilaçların büyük bir kısmı da eczacıların iyi kar edemiyoruz dedikleri yüksek fiyatlı ithal ürünler. Buradaki karlılık en fazla yüzde 11 sözleriyle eczanelerin büyük darbe almayacağına işaret ediyor. Tokaç`ın eczanelere hak verdiği tek konu ise günübirlik tedavi uygulamasıyla bazı kanser ve acil müdahale ilaçlarının da hastaneler tarafından temin edilecek olması. Eczanelerin kar ettiği damardan uygulanan yani intravenöz ilaçlar da 15 Ekim`den sonra hastanelere devir olacak. 

Hasta yatıyorsa hastene ilaç vermek zorunda

Çamlıca Hastane CEO`su Yaşar Yıldırım da uzun yıllardır yatan hastaya hastane tarafından ilaç sağlandığını ancak birçok hastanenin bu yönde bir uygulama yapmadığına dikkat çekiyor. Mevcut yönetmelik gereği 50 yatağın üstündeki her hastanenin bir eczanesi olması gerektiğini ifade eden Yıldırım, Zaten hastaneler yatan hastaların ilaçlarını sağlamak zorundaydı. Başta büyük devlet hastaneleri olmak üzere bu konuda uygulamayı tam anlamıyla yerine getirmiyordu. Yeni yönetmelik ile bu uygulama mecburi olacak. Hasta eğer hastanede yatıyorsa tüm ilaçları hastane tarafından karşılanmak zorunda diyor.

10 yıl önce International Hospital`da görev yaparken yatan hstalar için tek dozluk ilaç hizmeti başlattıklarını belirten Yıldırım, bu sayede hem hastane faturalarının düştüğünü hem de hasta memnuniyetinin arttığını ifade ediyor. Yıldırım şu değerlendirmeyi yapıyor: Bu uygulama eczanelerin iş hacmi yönünden bir sıkıntı çıkarabilir ama hastaya hizmet açısından gerekli bir hüküm. Özel sektör bu hizmeti eksiksiz veriyor. Kar marjı düşük olsa da hastane bu satıştan para kazanıyor. Özel sektör bu hizmetten geri duramaz. 

Reçete kesintisi eczacıyı zorluyor


Yapılan son araştırmalara göre, İstanbul`daki 4 bin eczaneden 600`ü dışındakiler kapanma riskiyle karşı karşıya. Bu tehdidin başlıca sebeplerinden biri eczanelere uygulanan reçete kesintileri. Yazılan ilacı hastaya verdiği halde devlet tarafından geri ödemesini alamayan eczaneler kesintilerde bir standart olmamasından şikayetçi. Eczacı Beyhan Akbulut, Bütçe Uygulama Talimatı`nda geri ödemesi yapılan ilaçların sürekli değiştirildiğini bu yüzden de önlerini göremediklerini dile getirdi. 

e-reçete uygulaması sorunları çözer


Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, Eskiden SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı farklı geri ödeme listeleri uyguluyordu. Eczanenin kabahati olmamasına rağmen reçetede bir hata olursa ödeme yapılmıyordu. Şimdi ödeme kesintileri yerine reçete iadesini getirdik. 2007 Temmuz`dan beri bu anlamada kesilme yapılmıyor dedi. Tokaç, 2008`de reçetenin kimden tahsil edileceği gibi birçok sorunun ortadan kalkacağını, e-reçete uygulamasıyla beraber provizyonu doktorların almaya başlayacağını belirtiyor.

ECZACILAR NEYİ SAVUNUYOR


Sosyal Güvenlik Kurumu`nun geri ödemeleri geciktirmesi ve reçete kesintileri nedeniyle zaten zor durumdayız. Şimdi ecczanelere gelen reçetelerin yüzde 20`si hastanelere kayacak. Eczane pazarı bu kadar büyük daralmayı asla kaldıramaz. 1500 eczane kapanma riski ile karşı karşı kalır.

BAKANLIK NE YANIT VERİYOR


SSK`lılara serbest eczane yolunun açılmasıyla pazar yüzde 45 büyümüştü. Şimdi sadece yatan hastalar ve günü birlik tedavi olanlar hastaneden ilaç alacak. Zaten yatan hasta reçeteleri eczanelerin kar etmediği ilaçlardan oluşuyor. Yüzde 20`lik bir daralma var ama genişlemiş bir pazar üzerinden.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.