15 bin ata 200 milyon YTL harcıyoruz, sıra ihracatta

06.09.2007 - 10:59 | Son Güncelleme :

At tutkunları özel haralarında atlara yılda 200 milyon YTL harcıyor. Dünya at ticaretinin 6 milyar dolara ulaşmasına rağmen 15 bin atın bulunduğu Türkiye bu ticaretten çok az pay alabiliyor.

TJK Başkanı Yasin Kadri Ekinci ise bu ticaretten alınan payı artırmak için İngiltere ve İrlanda gibi ülkelere at ihracatı yapılması gerektiğini savunuyor.

SON yıllarda sayıları gittikçe artan haraların (at yetiştirme çiftliklerinin) sayısı bugün Türkiye’de 250’ye ulaşıyor. Yılda atlarına yaklaşık 200 milyon YTL harcayan tutkunlar ise zaman zaman yüz binlerce dolara İrlanda ve İngiltere’deki dünyanın önde gelen haralarına kısrak gönderip buradaki aygırlarla çiftleşmelerini sağlıyor. Dünya üzerinde yılda 6 milyar dolarlık at ticareti yapılıyor ve Türkiye bu ticaretten çok az pay alabiliyor. At yetiştiriciliğinde Türkiye’nin de artık dünyanın önde gelen ülkeleri gibi söz sahibi olması gerektiğini savunan Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Başkanı Yasin Kadri Ekinci, Rusya başta olmak üzeri İran ve Suriye gibi ülkelerin bizden at talepleri var. Ancak asıl hedefimiz İngiltere ve İrlanda gibi ülkelere at ihracatı yapmak dedi.

TÜRKİYE’DE 15 BİN AT VAR: Yasin Kadri Ekinci, Türkiye’de bugün 10 bini damızlık 5 bini yarışan olmak üzere 15 bin at bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: Her yıl 3 bin tay doğuyor. 250 özel hara bulunuyor ve sayılara hızla artıyor. Tüm bunların yanı sıra dünya at ticareti 6 milyar dolarlık bir büyüklüğü ulaşmış durumda. Ancak Türkiye bu ticaretten çok az pay alabiliyor. Jokey Kulübü olarak bu yılki hedeflerimizin başında at ihracatı geliyor. Bugün Rusya, İran ve Suriye gibi ülkelerden oldukça talep var. Ancak bu ticarette bizim altımızdaki ülkeler ile çalışmak Türkiye’ye bir şey katmaz. Atçılığın gelişmesi için İngiltere, İrlanda, Fransa ve İtalya gibi ülkelere at satmamız gerekiyor.

İYİ AYGIRLARA İHTİYACIMIZ VAR: İngiliz atlarının iç piyasada sıkıntılar yaşandığını dile getiren Ekinci,Türkiye’de çok iyi aygırlar var. Ancak İngiliz atlarının Türkiye’de önü açık değil. En yakın zamanda bu konuya bir çözüm getirmemiz gerekiyor dedi. Türkiye’nin atçılıkta dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmesi için bu ülkelere at satmamız gerektiğini savunun Ekinci konuşmasını şöyle sürdürdü: Başarıyı ancak bu uzun süreçte yakalayabiliriz. Yeni kan yaratmalıyız. İyi aygırlar ve kısraklara ihtiyacımız var. Şu anda İngiliz atçılığının önü açılır, bu atların iç piyasadaki durumu düzelir ve pazarlanabilirse bunları ihraç etmekte mümkün olur. Yeni planlarımızda Türkiye’ye yurtdışından iyi aygırlar getirmekte var.

İNGİLTERE’DE EĞİTİME GÖNDERİYORUZ: Yasin Kadri Ekinci, son yıllarda Türkiye’de jokeyliğinde geliştiğini belirterek Bu konuda kulübümüzün önemli çalışmaları var. İngiltere ile bazı çalışmalar içersindeyiz dedi. Jokeyliğin önünü açmak için kurulan meslek yüksek okulunun da başarıya ulaştığını dile getiren Ekinci Bu okuldaki öğrencilerimizi Avusturya ve İngiltere gibi ülkelere gönderiyoruz. Bu yılda İngiltere ile bazı çalışmalar yapıp prensip anlaşması imzalayacağız diye konuştu.

Oynamasını bilmeyen için yeni ürün geliştirdik

TÜRKİYE Jokey Kulübü’nün yeni ürünü Hazır Altılı hakkında da bilgi veren Başkan Yasin Kadri Ekinci, Türkiye’de altılı oynamasını bilmeyen ancak bu işin heyecanını yakalamış olan birçok kişi var. Oyuncular sadece kasaya gidip oynamak istediği miktarı söyleyecek dedi. Ekinci ayrıca, at yarışı tutkunlarının Hazır Altılı sayesinde çok fazla zaman harcamayacağını da dikkat çekti.

İddaa rakibimiz değil

TÜRKİYE Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci, iddaa oyununu kendilerine rakip görmediklerini belirterek, İddaa rakibimiz değil. Hatta stratejik ortağımız bile olabilir dedi. At yarışları ve İddaa oyununu da kıyaslayan Ekinci, İddaa’da kazanacağınız miktar bellidir. Ancak at yarışlarında bir YTL’ye milyonlarca YTL kazanabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra biz gelişmekte olan bir sanayiye de destek veriyoruz diye konuştu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.