115 Bin Kisi Tikliyor.

14.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Garanti Bankasi`nin internetsubesinin musteri sayisi 115 bini buldu. Banka islemlerinin yuzde 11`i internetten gecmeye basladi. Son gunlerde TV reklamlari ile yeniden gundeme gelen Garanti Bankasi`nin internet subesinin musteri sayisi 115 bini buldu. Bankanin Genel Mudur Yardimcisi Fuat Erbil, su an icin sadece hizmet verdiklerini ancak, onumuzdeki gunlerde satis yapmaya da baslayacaklarini soyledi. Erbil, su an bankanin nakit haric, tum islemlerinin yuzde 11`inin internet subesinden gectigini anlatti. Erbil, Alo banka ve ATM ile bu oranin yuzde 50`yi buldugunu ve amaclarinin yilsonuna kadar yuzde 65`e ulasmak oldugunu soyledi. Erbil internetin yeterli gelisimi gostermesi halinde sanal bankaya dogru hizli bir gidis olacagi yorumunda bulundu. Fuat Erbil ile Garanti Bankasi`nin internet vizyonunu ve projelerini konustuk:
Garanti Bankasi`nin internet icin koydugu hedef nedir?
Garanti kendisine internette bir yol cizdi. Temel olarak internetteki islemleri iki parcaya bolduk. Bir internet bankacilik, iki elektronik ticaret. Bunlardan ilki kendi islerimizi kendi urunlerimizi internet uzerinden satmak. Biz interneti kendi urunlerimizi satacak araclardan biri olarak goruyoruz. Ikincisi sanal dunyada bankalarin en onemli gorevleri aracilik gorevleri. Devam eden bir ticaret var. Bu ticarette banka araci kurum olarak bir kopru gorevi goruyor.
Bankacilik islemlerinin ne kadari internetten yapiliyor?
Internet bankaciliginin esas amaci mevcut musterilerimize birseyler satmak yerine, musterilerinin islemlerini yapabilecek bir platform saglamak. Musterinin tum isteklerini karsilamak bunu yaparken de maliyetlerimizi tamamen indirmek. Musteri burada kendi islemini kendisi yaptigi icin bizim de maliyetlerimiz dusuyor. Su anda internet subesi bankada yapilan nakit disi islemlerin yuzde 11`ini yapiliyor. Su anda bankanin islemlerinin yuzde 50`si, telefon, internet ve ATM`lerden gerceklestiriliyor. Bu rakami bu yil sonunda yuzde 65`e cikarmak.
Internet bankaciligindan bundan sonraki hedefiniz nedir?
Internet bankaciliginin ikinci adim satis. Bu cok kolay degil. Su an internet subesi uzerinden hizmet veriyoruz. EFT islemi yapmak bir hizmet. Ancak bizim musteriye kredi karti vermemiz, banka acisindan bir satis islemi. Oto kredisi vermek satis islemi. Bununla ilgili calismalar yapmaya basladik. Yakin zamanda da hayata gecirecegiz.
Internet subesi uzerinden satis islemleni nasil gerceklestireceksiniz?
Veri ambarinda yaptigimiz yatirimlarla her musteri icin 5 urunde istatistik tutuyoruz. Her musterinin bir urunu alma ihtimalini hesapladik. Sistemimiz soyle isliyor: Ornegin bizden kredi karti kullanan musterinin profiline bakiyoruz. Ondan sonra diyoruz ki, bu profilde olup kredi karti olmayan musterileri bilgisayar araciligiyla buluyoruz. Anlatilmasi cok kolay gibi gorunse de aslinda geri planda onemli bir teknolojik altyapi gerektiren bir proje idi. Bunu tamamladik. Bu bize onumuzdeki donemde internet uzerinden bazi musterilemize urun teklifleri goturmemizi saglayacak. Ornegin kredi kartiniz yok. Biz size bir mesaj gececegiz ve zaten internet bankaciligi icin bir basvurunuz bulundugu icin sadece kredi karti icin eksik kalan kisa bir form doldurtup size kredi karti verecegiz. Su an sozlesmeyi de internet uzerinden onaylatma asamasindayiz. Eger buradaki hukuki engelleri de asabilirsek, internet uzerinden baska hicbir islem yapmadan evinize kredi karti ya da diger urunleri gonderecegiz. Internet satis platformunda ciddi bir arac olacak. Internet`in gucu bizi tatmin ederse sanal bankaya kadar giden bir yol var.
Sektorde yabanci evliligi olabilir mi?
Ben Turkiye`de internet sektoru bu kadar kucukken bir sirket evliligi olacagini dusunmuyorum. Ben oncelikli olarak know-how anlasmalari ile belli iliskiler kurulacagini dusunuyorum. Ancak bu sektor belli bir buyukluge ulasmadan yakin zamanda evlilikler olmayacak. Cunku onlarin asil ilgilendikleri pazar Avrupa ve ardindan Asya.
Garanti.net, IXIR`e geciyor: Garanti Bankasi Genel Mudur Yardimcisi Fuat Erbil ve ekibi su an bankanin tum elektronik ortamdaki projelerinden sorumlu. Erbil sifreleme haric tum yazilimlarin Garanti Teknoloji sirketi tarafindan yazildigini belirtiyor. Kendisi de bilgisayar muhendisi olan Fuat Erbil, onumuzdeki donemde Garanti.Net`i grubun yeni internet sirketi IXIR`e devredilecegini belirtti. Erbil, sunlari soyledi: `Garanti Bankasi olarak bizim adimizla Siemens`in altyapisini kurdugu bir servis saglayicisi var. Ancak grup bunyesinde IXIR kuruldugu icin Garanti.Net`in 20 binin uzerinde musterisini IXIR`e devredecegiz. Zaten Garanti.Net`le bizim asil amacimiz rekabet yaratmak degil, musterilerimize iyi hizmet vermek.` (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.