100 tane F-35 alınıyor

31.10.2006 - 10:06 | Son Güncelleme :

Türk Hava Kuvvetleri`ndeki mevcut F-16 ve F-4`lerin yerini alacak Geleceğin Savaş Uçağı Projesi`nde karar verildi

Türk Hava Kuvvetleri`ndeki mevcut F-16 ve F-4`lerin yerini alacak <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ucak.jpg" align="left" vspace="5">Geleceğin Savaş Uçağı Projesi`nde karar verildi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye`nin yeni nesil savaş uçağı olarak, Amerika Birleşik Devletleri`nden (ABD) F-35 uçağı almayı planladığını söyledi.
Yaklaşık 100 uçağı kapsayacak, 10 milyar dolarlık ve 15 yıllık yeni nesil savaş uçağı alımı projesi, Türkiye tarihinin en büyük savunma programını oluşturuyor. Bu konu, Washington`a gelen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül`ün temaslarının ağırlık noktasını oluşturuyor

Eurofighter için karar yok

Milli Savurma Bakanı Gönül, ilk açıklamasında, Türkiye`nin, yeni nesil savaş uçağı olarak ABD önderliğinde geliştirilmekte olan F-35 uçağını almayı öngördüğünü dile getirdi. Gönül, Kasım sonuna kadar bizden mutabakat muhtırası isteniyor. Dokuz ülke imzalıyoruz diyerek, F-35 uçaklarının alınmasına karar verildiğine işaret etti. Gönül`ün sözünü ettiği mutabakat muhtırasını imzalayacak ülkeler, F-35 uçağını almayı taahhüt etmiş olacak.

Öte yandan bir süre önce ABD Kongresi, Türkiye`ye 30 yeni F-16 Block 50 tipi savaş uçağının satılmasını onaylamıştı. Türkiye`nin uçaklarla birlikte önerilen bütün ilgili sistemleri almaya karar vermesi durumunda, projenin bedeli 2.9 milyar dolara yaklaşacak. Türkiye, çeşitli kazalarda kaybedilenlerin yerine 30 adet F-16 almak isteğini açıklamıştı.
Bu arada, İngiliz-Alman-İtalyan ve İspanya ortaklığındaki
Eurofighter şirketi de, Türkiye`ye Eurofighter uçağını satmak istiyor. Türkiye`nin, sadece F-35`i mi seçeceği, yoksa F-35`lerin yanında Eurofighter da mı alacağı, gelecek haftalarda kesinleşecek. Savunma kaynakları, Türk Hava Kuvvetleri`nin tercihinin sadece F-35`ten yana olduğunu belirtti.

Helikopterdeki durum

Yaklaşık 10 yıldır sonuçlandırılamayan ve ilki geçen yıl iptal edilen Taarruz Helikopteri İhalesi`nde de kısa listede İtalyan Agusta/Westland şirketinin Mangusta A129 ile Güney Afrika`nın Denel`in Rooivalk (Kırmızı Şahin) helikopterleri kalmıştı. Teknoloji transferi ile imalatın Türkiye`de yapılması planlanan projenin yaklaşık 2 milyar dolara mal olması bekleniyor.

İhalede düşük fiyatıyla öne geçen Güney Afrikalı Denel şirketi, helikopterin ana transmisyon sisteminin yüzde 24`ü Fransız-Alman Eurocopter, ana gövde parçalarının da yüzde 56`sının Fransız Thales ve Sagem şirketleri tarafından imal edilmesi, soru işaretleri oluşturuyor. Güney Afrika hükümeti, gerekirse sorunu başta Amerika olmak üzere farklı imalatçılardan alınacak teknolojilerle çözme sözü veriyor.
İtalyan Agusta ise A129 modeliyle hazır bekliyor. A129 için
İtalya ise gerekirse motor gücü artırımı sözü veriyor.

F-35`e dokuz ülke talip

F-35 JSF (Joint Strike Fighter / Müşterek Saldırı Uçağı), her amaca yönelik farklı bir savaş uçağı geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi mantığı üzerine üretilmiş bir uçak. ABD deniz ve hava kuvvetlerinin F-16, A-10, F/A-18, AV-8B`lerini Britanya`nın de Harrier`lerini bu uçak ile değiştireceği söyleniyor. Uçağın üretim projesinde bulunan dokuz ülkeden biri de Türkiye. Radardaki izi F-22 kadar olmasa bile günümüz uçaklarından düşük. Uçağın inip kalkışının kolaylaştırmak için STOVL sistemli bir modeli de var. Uçak böylece uçak gemilerine ve elverişsiz yerlere rahatlıkla inebilir.


RADİKAL


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.