100 evden 40`ına diyet ürün girdi

17.07.2007 - 11:43 | Son Güncelleme :

Hane davranışlarını ölçerek tüketici davranışlarını düzenli izleyen KMG Araştırma şirketinin, `Fonksiyonel ve Diyet Ürünleri`ni kapsayan raporu, bu iki alanın gıda ve içecek kategorisindeki payını artırmaya devam ettiğini ortaya koydu.
Raporda 2006`da Türkiye`deki fonksiyonel ürün pazarının 273 milyon YTL`lik, diyet pazarının da 75 milyon YTL`lik büyüklüğe ulaştığı bildirildi. 2006`da yaklaşık 28 milyar YTL değerindeki gıda ve içecek harcamasının 273 milyon YTL`sini fonksiyonel ürünler oluşturdu. Bir önceki yıla göre fonksiyonel ürün pazarı harcama olarak yüzde 23 oranında artarken, diyet ürünlerde bu oran yüzde 7.2 olarak gerçekleşti.
Geçen yıl hanelerin yüzde 36`sının hem fonksiyonel hem de diyet ürünler satın aldığı sonucunun belirlendiği rapora göre her 100 haneden 40`ına diyet ürün girdi.

Fonksiyonel hızlı çıktı

Hazırlanan raporda, sağlık faydaları getiren gıda olarak tanımlanan fonksiyonel gıda ürünlerinin piyasaya çıkan yeni ürünler ve kampanyalar sayesinde bilinirliğini artırdığı vurgulandı.
Türkiye`yi temsil eden 34 ilden seçilmiş 6 bin 200 haneden haftalık olarak toplanan satın alım verileriyle oluşturulan rapora göre, fonksiyonel ürünlerin içinde yer aldığı gıda ve içecek harcamaları büyümesi yüzde 10.8 oranında gerçekleşti. Böylelikle fonksiyonel ürün pazarı yüzde 23`le ortalamayı ikiye katlamış oldu. Diyet ürünlerde ise pazar yüzde 7.2 büyüyerek toplam gıda ve içecek büyümesinin altında bir gelişim gösterdi.

`Yaz aylarında talep artıyor`

Bu arada fonksiyonel ürün kategorisinde yoğurt, süt, meyve suyu ve margarinlerin payları artarken diyet ürünlerde en fazla payı beyaz et, peynir, süt ve margarin aldı. KMG Araştırma Tüketici Panelleri ve Medya Koordinatörü Kıvanç Bilgeman araştırmayla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
Yaz döneminin gelmesiyle beraber özellikle bayanların daha çok tüketimi artırması dikkat çekerken erkeklerin de bu ürünlere talebinin gittikçe arttığını gözlemliyoruz. Aynı zamanda sağlığına dikkat edenlerin katkısını da göz ardı etmememiz gerekiyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.