Yolsuzluk Komisyonu yasadışı çalışıyor

22.07.2003 - 08:57 | Son Güncelleme :

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, ‘‘TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`nun görev süresi 4 Temmuz`da doldu. Komisyon şimdi ‘yasadışı` çalışıyor’’ dedi.

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’nun ‘yaşadışı’ çalıştığını öne sürdü. Komisyonun görev süresinin dolmasına karşın son 15 günden bu yana yaptığı çalışmaların yetki aşımı olduğu ve aldığı kararların hukuksuz sayılacağı konusundaki tartışma da büyüdü.

Bu konudaki son itiraz DSP Genel Başkanı ve eski Başbakanlardan Bülent Ecevit`ten geldi. Ecevit, komisyon raporunun TBMM İçtüzüğü hükümleri uyarınca TBMM Başkanlığı`na 4 Temmuz Cuma günü teslim edildiğini ifade ederek şöyle dedi:

‘‘Ancak bu tarihten sonra basına yansıyan haberlere göre, söz konusu komisyon, Anayasa ve TBMM İçtüzüğü`ne aykırı biçimde çalışmalarını hálá sürdürmektedir. Komisyondan sızdığı anlaşılan bu haberlerde benimle ilgili asılsız, birbiriyle çelişkili açıklamalara yer verilerek kişilik haklarıma saldırıda bulunulmaktadır. Kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini önlemek, hakkımdaki asılsız ve maksatlı iddialara yanıt verebilmek için komisyon raporunun bir örneğinin tarafıma ivedilikle verilmesini arz ederim.’’

Ecevit TBMM Başkanlığı`na gönderdiği yazıda, ‘‘Yolsuzlukların Sebepleri, Sosyal ve Ekonomik Boyutlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’’nun verilen ek süreyi de tamamladığına dikkati çekti.

TBMM İçtüzüğü`nün Meclis Araştırma Komisyonlarının çalışma usullerini belirleyen 105`inci maddesine göre, komisyonlar üç ay içerisinde çalışmalarını bitiremezlerse, bir aylık ek süre alıyorlar. Bu sürenin sonunda komisyon raporunun TBMM Başkanlığı`na vermesi gerekiyor. Bu maddeye göre, raporun yazımının yetişememesi durumunda sadece 15 günlük ek süre verilebiliyor. Komisyon, bu sürenin sonunda da çalışmaları tamamlayamazsa, konu Genel Kurul`a getiriliyor ve gerekirse yeni bir komisyon kurulması gerekiyor.

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonunun 4 aylık kesin süresi 19 Haziran`da doldu. İçtüzük gereği öngörülen 15 günlük ek süre ise 4 Temmuz`da tamamlandı. Komisyonun 4 Temmuz`dan bu yana yaptığı çalışmaların içtüzükde yeri bulunmuyor.

Yolsuzluk Komisyonu hukukçuları böldü

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`nun 4 aylık kesin süresi 19 Haziran`da dolup, İçtüzük gereği öngörülen 15 günlük ek sürenin de 4 Temmuz`da tamamlanması, yapılan çalışmanın hukuken geçerli olup olmayacağı ve komisyonun yetkisi konusunda büyük tartışma yarattı. Bazı hukukçular, ceza yargılamasında ‘‘iddianamenin reddi’’ diye bir kurumun olmadığını, davanın zamanaşımı nedeniyle reddedilebildiğine dikkat çektiler. Yüce Divan yargılamalarında da, ‘‘Komisyon süresi içinde rapor hazırlamadığı için davanın reddi’’ diye örnek bir karar bulunmadığına ve bu yönde uygulama olmadığını ifade ettiler.

Diğer görüşteki hukukçular ise Anayasa Mahkemesi`nin, içtüzük hükümlerine göre yetkisiz komisyonun raporu ile açılan davayı reddedip etmemeyi değerlendirebileceğini ve süresi içinde rapor tamamlanmadığı için ret yönünde karar alabileceğini savundular.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.