Virüs sonrası ertelenen talep devreye girer

31.03.2020 - 09:32 | Son Güncelleme :
Virüs sonrası ertelenen talep devreye girer | Ekonomi Haberleri

Koronavirüs etkileri mart ayının son haftasından itibaren otomotiv sektöründe sıfır araç satışlarını olumsuz etkilerken markaların ortak görüşü sektörün ayakta kalmayı başaracağı yönünde.

Hürriyet gazetesinden Cem Özenen'in haberine göre; Otomotiv sektöründe bir çok marka dünya çapındaki fabrikalarında üretimi durdurdu. Bazı üreticiler de kapasite düşürerek çalışmalarına devam ediyor. Özellikle Çin’de virüs etkilerinin azalması ile fabrikaların yeniden faaliyete geçiyor olması otomotiv sektörüne umut ışığı tuttu. Üreticiler virüs etkilerinin azalması ile birlikte otomotiv sektörünün yeniden ayağa kalkabileceği görüşünde birleşti. Ortak görüş geçtiğimiz yıldan talep 2020’ye ertelendi, virüs etkisiyle duran satışlar yılın ikinci yarısında yeniden kendisine gelebilir yönünde.

Haberin Devamı

ALJ Türkiye ve Toyota Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Taşeron ve hizmet veren firmalarla yaklaşık 900-1.000 kişilik bir ekibin sorumluluğunu taşıyoruz. Bu süreçte birinci sosyal sorumluluğumuz, devlete ve millete destek olmaktır. Her kurum kendi gücüne göre bu sürece destek vermelidir. Biz de, tüm çalışanlarımız ile birlikte iş partnerlerimizin de ödemelerini sene sonuna kadar yapacak şekilde planlamalarımızı yaptık. Bu süreçte kimseyi işten çıkartmayacağımız gibi, kimseyi zorunlu izne göndermeyeceğiz veya ücretsiz izin kullanmaya da zorlamayacağız“ şeklinde konuştu.

TALEP ERTELENECEK

Virüsün etkisinin azalması ile birlikte talebin yeniden yükseleceğini vurgulayan Bozkurt, “Yarın bu durum düzeldiğinde; kayıpları telafi edebileceğiz. Ülkemizde son 2 senelik ertelenen talep vardı. Üzerine bu sürecin talebi de bindiğinde, pazarda çok ciddi artışlar olacaktır. Ancak dünya genelinde de ertelenen bir talep olduğunu düşünürsek bu iş ortadan kalktığı anda satış ve servislerde patlama olacağını gözlemlemek çok zor değil” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÇİN BİZİ UMUTLANDIRIYOR

Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, “Türkiye’de otomotiv pazarında virüs krizinin etkileri, ertelenen talep karşılanmaya devam ettiği için, mart satış rakamlarına net olarak yansımayacak. Ancak mart ayının son haftasından itibaren önemli bir yavaşlama gözlemliyoruz. Büyük şehirlerde showroom müşteri sayısında düşüş yaşandı. Çin’de üretimin yavaş yavaş yeniden başlaması da aslında iyimser olmak adına güçlü bir işaret. Bu yılı geçen yıla paralel bir pazar ile kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Bu noktada da üretimin yüzde 100 kapasite ile ne zaman yeniden hayata geçeceği, otomotivde çarkların dönmeye başlaması için belirleyici olacak. İyimser senaryo, virüsün yayılma hızının azalması ve ertelenen talebin yaz ayları başında karşılanabilir olması” ifadelerini kullandı.

TOFAŞ’TAN MASKE VE KABİN ÜRETİMİ

Ford Otosan’ın ardından Tofaş da sağlık sektörüne destek olmak için kolları sıvadı. 3 farklı koruyucu ekipman üretimine başladı. Tofaş Ar-Ge Merkezi’ndeki çalışmalar kapsamında, biyolojik örnek alma kabini ve entübasyon kabini üretimleri gerçekleştirildi. Bursa’daki fabrikada ilk etapta üretilen biyolojik örnek alma ve ve entübasyon kabini Bursa Şehir Hastanesi’ne teslim edildi. Tofaş, bu ekipmanlara ek olarak bu hafta itibariyle “siperlikli maske”nin seri üretimine başlayarak, sağlık çalışanlarına destek sağlayacak. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Çalışanlarımız kısa sürede, yurtdışından aldıkları kabin örneklerini daha da geliştirdiler; siperlikli maskeyi ise seri üretime hazır hale getirdiler. Bu hafta 5 bin adetin üzerinde ekipmanı üreterek hastanelerimize dağıtacağız. Tıbbi destek ekipmanları üretmeye, yaşadığımız bu zorlu süreçte sağlık personelimize destek olmaya devam edeceğiz. Kendi üretim kapasitemizi kullanmanın yanı sıra üretmeye başladığımız ve hekimler tarafından doğrulanan ekipmanların tasarımlarını ilgilenen firmalara açacağız. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalar da üretebilir.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5610 Değişim: 0,23%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5703
Açılış: 32,4865
34,9512 Değişim: -0,06%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0062
Açılış: 34,9718
2.446,73 Değişim: 0,43%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.447,19
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.