Vergilere ‘yerel zam’ ilk komisyondan geçti

13.02.2002 - 08:58 | Son Güncelleme :

Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı`nın bazı vergi ve harçların artırılmasını da içeren bölümü dün TBMM İçişleri Komisyonu`ndan geçti.

Buna göre, Taşıt Alım Vergisi`nden spor loto, toto kolon bedeline, silah ruhsatından uçak biletine kadar birçok vergi ve hizmetin bedeli artacak.

TBMM İçişleri Komisyonu`nda, Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı kapsamında belediyelere yeni gelir sağlamak amacıyla, çeşitli vergilerin oranlarını artıran ve bazı mal ve hizmetlerden katkı payı alınmasını öngören maddeler kabul edildi. Bu yasa tasarısıyla, belediyelerin gelirleri önemli ölçüde artırılırken, öncelikle genel bütçe vergi gelirlerinden belediyelere nüfus esasına göre dağıtılan yüzde 6`lık pay, yüzde 8`e çıkarılıyor.

İllerde toplanan genel bütçe vergi hasılatının yüzde 5`inin, o ildeki belediyelere nüfuslarına göre dağıtılması imkanı getirilirken, kalkınmada öncelikli yöre belediyelerine genel bütçeden binde 5 oranında pay veriliyor. Tasarıyla, genel bütçe vergi gelirinden il özel idarelerine nüfus esasına göre dağıtılan 1.2`lik pay, yüzde 3.32`ye çıkarılırken, kalkınmada öncelikli yörelerde bulunan il özel idarelerine genel bütçe vergi gelirlerinden binde 3`lük pay ayrılıyor.

BELEDİYELERE VERGİ AKACAK

Tasarıyla, belediyelere şu ek gelirler aktarılacak:

Taşıt Alım Vergisi`ne tabi olan motorlu taşıtların kayıt ve tescili ile devirlerinde 10 milyon lira alınacak.

Motorlu Taşıtlar Vergisi yüzde 25 oranında artırılarak, bu artış nüfus esasına göre belediyelere dağıtılacak.

Spor loto, toto ve sayısal loto oyunlarında her kolon için 20 bin lira alınacak.

Silah taşıma ve bulundurma ruhsatlarından 30 milyon lira, av ruhsatlarından 15 milyon lira alınacak.

Uçak biletlerinden 1.5 milyon lira alınacak.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında yapılan işlemlerde, kurtaj ücret kotasyon ve tescil gelirlerinin yüzde 10`u belediyeler payı olarak ayrılacak.

Çöp Vergisi hizmet maliyetini karşılama oranında yükseltilecek.

Köy birliklerine, il özel idaresi bütçe gelirlerinin yüzde 15`i verilecek. Genel bütçe vergi gelirlerinden köy birliklerine yüzde 1 pay ayrılacak.

Sıcak ve soğuk maden suları ile taş ocaklarından gelir aktarılacak.

Orman gelirlerinden mahalli idarelere pay ayrılacak.

Doğalgaz, elektrik ve havagazı tüketim vergisi kapsamına alınarak, doğalgazdan yüzde 1 oranında vergi alınacak.

900`lü hatlar, özel mesaj servisleri vb. Haberleşme Vergisi kapsamına alınacak ve bu verginin oranı yüzde 1`den yüzde 2`ye çıkarılacak.

Çeşitli belediye harçlarının tarifeleri yüzde yüz oranında artırılacak.

Mahalli idare hizmetlerinde kullanılmak üzere yapılan bazı işlem ve kağıtlar için mahalli idare hizmetlerine katılma payı alınacak.

İlan ve reklam vergisi yüzde 100 oranında artırılırken, işgal harcı, hayvan satım harcı, tatil günlerinde çalışma harcı, tellallık harcı, ölçü ve tartı harcı, inşaat harcı gibi birçok harç ve vergi artırılacak.

Başkanlar Komisyon`dan kovuldu

TBMM İçişleri Komisyonu`nda, Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı`nın, belediyelerin yetkileri ve gelirleriyle ilgili maddeler görüşülürken MHP`li Mehmet Pak, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Denizli Belediye Başkanı Ali Aygören ile Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün`a, toplantı masasına milletvekillerinin yanına oturmaları üzerine, ‘‘Biz daha önce belediye başkanlarını dinledik. Milletvekillerine ve bürokratlara yer kalmıyor. Oradan kalkın’’ uyarısında bulundu. ANAP ve SP`li milletvekilleri buna tepki gösterirken, Aytaç Durak, ‘‘Üç belediye başkanıyız. Toplantıdan çıkın diyorsanız çıkarız’’ diyerek komisyon salonundan ayrıldılar.

Bakanlar gelirlerini belediyelerle paylaşmıyor

TBMM İçişleri Komisyonu`nda, ‘Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı’nın, belediyelerin yetkileri ve gelirleriyle ilgili maddeleri görüşülürken, bazı bakanlıkların gelirlerinin belediyelere aktarılmasına imkan veren düzenlemeler tasarıdan çıkartıldı.

Sağlık ile Tarım ve Köyişleri bakanlıklarının karşı olduğu, belediyelerin gıdalarla ilgili işyerlerine ruhsat vermesine ilişkin düzenleme, Kültür Bakanlığı`nın karşı olduğu müzelerle ören yerlerinin giriş ücretlerinin yüzde 50`sinin belediyelere veya il özel idarelerine ödenmesi hükmü, Turizm Bakanı Mustafa Taşar`ın tepkisiyle de otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi yerlerde yatak ücretinin yüzde 1`i oranında ‘Konaklama Vergisi’ alınması ve bunların belediyelere aktarılmasına ilişkin düzenleme birer önergeyle tasarıdan çıkarıldı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.083 Değişim: 1,69% Hacim : 108.810 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.942 29.04.2024 Yüksek 10.083
Açılış: 9.992
32,3677 Değişim: -0,22%
Düşük 31,7688 29.04.2024 Yüksek 32,5630
Açılış: 32,4375
34,7695 Değişim: 0,08%
Düşük 34,5177 29.04.2024 Yüksek 34,9922
Açılış: 34,7411
2.435,22 Değişim: -0,14%
Düşük 2.384,03 29.04.2024 Yüksek 2.448,09
Açılış: 2.438,67
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.