Vergi yakalamak için uçak bile veririm

28.07.2003 - 09:47 | Son Güncelleme :

İstanbul Defterdarlığı`nın kıyıdan denetim yapması için Turgut Özal`ın Başbakanlık döneminde kullandığı yatı tahsis eden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ‘‘Vergi kaçıranı bulmak için gerekirse uçak da veririm, havadan denizden, karadan her yerden ablukaya alırız’’ dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye`de bazı vatandaşların vergisini tam verdiğini bazılarının ise ‘‘vergi vermeden yan gelip yatmayı’’ adet edindiğini söyledi. Unakıtan Maliye olarak bundan böyle ek vergiler çıkarmamaya özen göstereceklerini bunan yerine vermesi gereken vergiyi vermeyenlerin peşine daha şiddtetli düşüceklerini bildirdi.

İstanbul Defterdalığı`nın kıyıdan özellikle eğlence yerlerini denetlemesi için 8`inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal`ın Başbakanlığı döneminde kullandağı Bahar A adlı yatı tahsis eden Bakan Unakıtan, bu yöndeki çalışmaların süreklilik kazanacağını belirterek şunları söyledi:

‘‘Biz Maliye olarak karadan, denizden, havadan en etkili şekilde denetim sürdüreceğiz. Gerekiyorsa vergi yakalamak için uçak bile veririm. Bu memlekette de artık gelişmiş ülkelerin vatandaşları gibi herkes üzerine düşen vergisini ödemeli. Bazı vatandaşlar ödüyor, bazıları yan gelip yatıyor. Artık ek vergiler olmayacak, hergün bütün ülkede defterdarlıklarımız yeni mükellefler kayıt altına alıyor. Yani bugüne kadar vergi ödememeyi adet haline getirenler vergi mükellefi oluyor. Herkes vergisini verecek başka yolu yok’’ dedi.

Vergide vergi mükellefi tabanını genişlemesinin ve vergi mükellefi olduğu halde vergisini tam olarak ödemeyenlerin belirlenmesinin bütün sistem için ve bütün vatandaşlar için önemli olduğunu vurgulayan Maliye Bakanı Unakıtan, ‘‘Ancak bu konudaki çabalar sonuç verirse vergi oranlarını indirebiliriz. O zaman oranlar düşük ama vergi gelirlerimiz çok olur. Biz de bütçeyi yoluna koymak için hek vergi koymaktan, vergi verenden daha fazla vergi almaktan kurtuluruz’’ diye konuştu.

Bakan Unakıtan, Anaya Mahkemesi`nin iptal ettiği motorlu taşıtlar ek vergisi konusunda da çalışmaların sürdüğünü ve büyük ihtimalle bu hafta içinde konunun gündeme geleceğini bildirdi.

Bakan Unakıtan, bütçe hassasiyeti nedeniyle bu verginin mutlaka tahsil edileceğini belirterek, ‘‘O bakımdan bunu tekrar getireceğiz. Zaten Anayasa Mahkemesi de bu vergiyi eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Bu vergiyle ilgili kanun, kanun kabul edilene kadar alınan taşıtları kapssıyordu. Mahkeme de bu tarihten sonra alınan taşıtların da kanun kapsamına alınması gerektiği yönünde gerekçe sundu’’ dedi. Bakan Unakıtan, sözkonusu gerekçeyi de dikkate alarak yeni bir kanun hazırlığı yaptıklarını belirterek şöyle konuştu:

‘‘Bizim bir kanun tasarımız var. Önümüzdeki haftanın başlarında genel kurulumuza gelecek. O genel kurulumuzda görüşülürken, bu taslağı da önerge olarak sunacağız. Anayasamızın öngördüğü şekilde bu vergileri almaya devam edeceğiz. Zaten bir kısmı alınmıştı. Boşluk kalmaması lazım. Ayrıca ödeyenlerle ödemeyenler ne olacak buna da açıklık getireceğiz. Birinci taksiti ödeyenleri de bu yeni kanunla koruyacağız ve ödediklerini mahsup edeceğiz.’’

Faiziyle alamayız

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ek Vergi`nin birinci taksitini ödemeyenlerden yeni kanunla fark ya da faiz alınamayacağını bu konudaki sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi.

Kemal Unakıtan, ‘‘Daha önce böyle bir açıklama yaptım ama bunu düzeltmek istiyorum. Bir vergiye ceza ya da gecikme faizi uygulanması için mükellefin bunu zamanında ödememesi esastır. O bakımdan kanunla getirilecek yeni ek vergide de ödenmesi için bir zaman konulacak. Ancak o zaman içinde ödemeyen bunu faiziyle öder’’ dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4711 Değişim: -0,05%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7979 Değişim: -0,50%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.440,32 Değişim: 0,17%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.