Uzmanlar enflasyon rakamlarını değerlendirdi

05.09.2017 - 15:16 | Son Güncelleme :
Uzmanlar enflasyon rakamlarını değerlendirdi | Ekonomi Haberleri

Ekonominin uzmanları beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamlarını değerlendirirken, İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Turşucu "Gıda fiyatlarındaki düşüş, hizmet sektörü ve enerji tarafından gelen yükselişlerle yutulmuş görünüyor" dedi.

Enflasyonun, ağustos ayında tahminleri aşarak yıllık bazda yüzde 10,68'e yükselmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) "sıkı duruşu" koruyacağı beklentilerini artırdı.

TÜİK verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta aylık bazda yüzde 0,52 artarken, yıllık bazda ise yüzde 10,68'e çıkarak beklentileri aştı. AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete göre, TÜFE'nin aylık yüzde 0,15, yıllık ise yüzde 10,27 artması bekleniyordu.

Haberin Devamı

Analistler, enflasyonun baz etkisi nedeniyle aralık ayına kadar yüksek kalmaya devam edebileceğini, bunun da TCMB'nin para politikasında sıkı duruşunu koruyacağı anlamına geldiğini belirtti.

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, enflasyonun geçen yıla göre yüksek gelmesinde, gıda fiyatlarının sınırlı gerilemesinin ana etken olduğunu belirterek, "Ancak diğer gruplarda da durum pek parlak değildi. Enerji grubunda yine yükseliş gözlenirken, vergi indirimine rağmen mobilya ve ev aletleri grubunda fiyat artışları devam etti. Kurlara hassas olan diğer gruplarda da belirgin artışlar gözlendi." ifadelerini kullandı.

"TCMB ORTALAMA FONLAMA MALİYETİNİ YÜKSEK TUTMAYA DEVAM EDECEKTİR"

Haluk Bürümcekçi, manşet enflasyonda aleyhte devam edecek baz etkileriyle eylül-kasım döneminde enflasyonun yüzde 12 civarına kadar yükselebileceğini, aralıkta ise belirgin gerileyeceğini belirterek, gelecek aylarda gıda fiyatlarının oynaklığı dışında, ham petrol ve diğer emtia fiyatlarının görünümü, döviz kuru hareketleri ve vergi ayarlamalarının enflasyon üzerindeki risklerin yönünü de belirleyeceğini kaydetti.

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

Enflasyonun seyri açısından döviz kurlarının daha belirleyici olmasının beklenebileceğini ifade eden Bürümcekçi, ağustos ayında kur sepeti bazında yüzde 0,06 civarı sınırlı bir değer kaybı gözlenirken, son bir yıllık dönemde değer kaybının yüzde 21 düzeyinde seyretmesinin kurlardan fiyatlara geçiş riskinin yüksek kalmaya devam ettiği anlamına geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bürümcekçi, bu ay çekirdek enflasyon eğilimindeki bozulmanın daha da belirginleştiğine dikkati çekerek, giyim fiyatlarındaki baz etkisinin eylül-ekimde de ters yönde etkide bulunacağını kaydetti.

Geçici vergi indiriminin sona ermesi ve özellikle otomotiv ile konaklama hizmetleri gibi sektörler açısından avro/TL kurunda gözlenen yükselişlerin de enflasyona yukarı yönlü etkide bulunabileceğini belirten Bürümcekçi, TCMB'nin olumsuz enflasyon görünümü ile ortalama fonlama maliyetini yüksek tutmaya devam edeceğini söyledi.

Bürümcekçi, ağustos ayı enflasyon verisinden sonra da TCMB'nin bu duruşunun değişmeyeceğini ve 14 Eylül'deki PPK toplantısında tüm faizleri sabit tutmasının çok yüksek olasılık olduğunu ifade ederek, "Enflasyondaki olumsuz eğilimle, beklentiler yeniden kötüleşmeye başlarsa ve kur sepeti bazında döviz kurlarında önemli bir gerileme gözlenmezse bankanın duruşunu bir miktar daha sıkılaştırması da gerekebilir." dedi.

"TL CİNSİ VARLIKLARA YÖNELİK İYİMSER YAKLAŞIM SINIRLANABİLİR"

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Strateji Yönetmeni Orkun Gödek de sadece gıda fiyatlarını içeren gıda enflasyonunun ağustosta yüzde 0,33 gerilerken, yıllık bazda ise yüzde 11,82 yükseldiğine işaret ederek, TÜİK tarafından açıklanan verilerin de işaret ettiği şekilde, enflasyon görünümündeki bozulmanın devam ettiğini, yüzde 0,52'lik aylık artışın son 5 yılın ağustos ayı TÜFE ortalaması olan yüzde 0,13'ün oldukça üzerinde bulunduğunu kaydetti.

Enflasyon görünümündeki bozulmanın gerektirdiği sıkı para politikası uygulaması nedeniyle reel faizdeki mevcut görünümün korunmaya devam ettiğini belirten Gödek, şöyle devam etti:

"Talep kanalının gösterdiği artış ve TÜFE’deki yukarı yönlü hareket, maliyet cephesinde de korunuyor. ÜFE’nin 8 aylık dönemde kümülatif artışı yüzde 9,20 oldu. Söz konusu durumun devam etmesi halinde gelecek dönem içerisinde maliyet kanalı üzerinden TÜFE’ye geçişkenliğin yukarı yönde baskı yarattığını görebiliriz."

Haberin Devamı

Gödek, yüksek enflasyon seviyelerinin ve beklentilerin aksine aşağı yönde hareketlilikteki zorlanmanın, TL cinsi varlıklara yönelik iyimser yaklaşımı sınırlayabileceğini, buna karşın yurt dışı piyasa koşullarındaki risk iştahının tersine dönmedikçe yerel varlıklarda negatif ayrışma beklemediklerini kaydetti.

TCMB'nin sıkı para politikası çerçevesini korumaya devam edeceğini belirten Gödek, "2018 yılının ilk çeyreğinde enflasyonun düşük seyredebileceği şeklindeki TCMB yönlendirmesine katılıyor, durumun dış şokların gündeme gelmemesi halinde faizler üzerinde de olumlu etkide bulunabileceğini düşünüyoruz." dedi.

"GIDA VE GİYİM DIŞINDA ENFLASYONA OLUMLU KATKI YOK"

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise yıllık enflasyondaki artışta, aylık manşet verinin yüksek gelmesinin yanı sıra geçen yıl ağustos rakamının yüzde eksi 0,29 olmasının etkili olduğunu ifade etti.

Turşucu, gıda ve giyim dışında enflasyona pozitif katkı olmadığını vurgulayarak, "Ay bazında bakarsak, gıda ve giyim-ayakkabı grupları enflasyonda aşağı yönde etki yaratmış. Gıdada düşüş sürerken, giyim-ayakkabıda gerileme mevsimsellikten kaynaklanıyor." diye konuştu.

Enflasyonun yüksek gelmesinde bayram alışverişleri nedeniyle talep tarafının büyük etkisi olduğunu belirten Turşucu, çekirdek enflasyonun yüzde 9,60’tan yüzde 10,16'ya yükseldiğini, çekirdek enflasyondaki bozulmanın, gerek göstergeler gerekse enflasyon beklentileri açısından negatif olduğunu söyledi.

Turşucu, "Gıda fiyatlarındaki düşüş, hizmet sektörü ve enerji tarafından gelen yükselişlerle yutulmuş görünüyor. Enerjideki düşüşün durduğu görülüyor." ifadelerini kullandı.

Turşucu, TCMB'nin yıl sonu tahmininin yüzde 8,70 seviyesinde bulunduğunu, hedefin yüzde 76’sının şimdiden gerçekleştiğini belirterek, ÜFE’deki yıllık artışın yüzde 15,45’ten yüzde 16,34'e yükselmesinin enflasyonla mücadelede zorlu sürecin devam edeceğini gösterdiğini vurguladı.

TCMB'nin bu verilerin ardından sıkı duruşu koruyacağını tahmin ettiğini dile getiren Turşucu, şunları kaydetti:

"Çekirdek enflasyon görünümündeki bozulmanın devam ediyor olması, TCMB’nin sıkı duruşunu korumasına neden olacaktır. TCMB’ye yönelik mevcut sıkı algı sürdükçe dolar kurunda agresif yükselişler beklemek yanlış olabilir. Diğer yandan, enflasyondaki bu dalgalanma, mevduat ve kredi faizlerindeki yüksek seyrin de devamına neden olacak. Verinin ardından borsada banka hisselerine satışlar geldiğini görmekteyiz. Faizin yüksek seyrini koruyacak olması ve TCMB’nin sıkı duruşunu sürdüreceğine yönelik algılar, bu tarafta kar satışlarına neden oluyor."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.274 Değişim: -0,61% Hacim : 54.937 Mio.TL Son veri saati : 14:57
Düşük 10.234 08.05.2024 Yüksek 10.383
Açılış: 10.358
32,2567 Değişim: 0,00%
Düşük 32,1540 08.05.2024 Yüksek 32,4079
Açılış: 32,2564
34,6787 Değişim: -0,09%
Düşük 34,6184 08.05.2024 Yüksek 34,8929
Açılış: 34,7107
2.400,48 Değişim: 0,01%
Düşük 2.390,55 08.05.2024 Yüksek 2.408,70
Açılış: 2.400,34
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.