TÜSİAD`dan `siyasi` çıkarma

27.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), siyasi partilerin iç işleyişinin demokratikleştirilerek, `hiç değişmeyen lider` olgusunun kaldırılması, siyasi partilerle ilgili yasakların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları çerçevesinde yeniden ele alınması ve siyasi parti ve seçimlerin finansmanı konularının yeniden düzenlenmesini istedi.

TÜSİAD, Siyasi Partiler Yasası`nda değişiklik öngören paketiyle ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Başkan Yardımcısı ve Parlamento İşleri Komisyonu Başkanı Mustafa Koç, Anayasa değişiklik paketinin Meclis tatile girmeden kanunlaşmasının hem içerde, hem de yurtdışında Türkiye`nin geleceğine olan güvenin artmasına yardımcı olacağını söyledi. Koç, geçen hafta yaşanan olayların Anayasa değişiklik paketinin ne denli önemli olduğunu gösterdiğini belirterek, değişikliklerde gecikildiğini ifade etti.

Demokratikleşmede öncü olmalıyız
Koç, önümüzdeki yasama yılında parlamentodan tüm siyasi partilerin uzlaşması ile hazırlanmış bir Siyasi Partiler Kanunu`nun geçmesinin çoğulcu, özgürlükçü, şeffaf ve topluma değer veren bir siyasi parti yapısının sağlamasını ümit ettiklerini belirterek, mevcut mevzuatın reforma tabi tutulmasının başta parlamenterler olmak üzere tüm kuruluşlar için önemli bir öncelik olduğuna işaret etti. Koç, toplumun siyasi partilere güvenini artıracak en önemli araçlardan birinin partilerin finansmanında şeffaflığın ve hesap verilebilirliğin sağlanması olduğunu kaydetti.

Parlamento İşleri Komisyonu Üyesi ve Siyasi Kriterler Çalışma Grubu Başkanı Can Paker ise çeşitli kamuoyu araştırmalarının, mevcut partilerin oylarının ciddi şekilde düşmesinin yanı sıra, seçmenlerin büyük bölümünün kararlı bir şekilde hiçbir partiye oy vermeme eğiliminde olduğunu gösterdiğini belirterek, `Bu, siyasi sistemimizin alması gereken ciddi bir uyarı mesajıdır` diye konuştu. Lider merkezli parti anlayışının parlamenteri milletin temsilcisi olmaktan çıkartıp liderin temsilcisi durumuna getirdiğini anlatan Paker, Türkiye`de siyasi partiler mevzuatının çizdiği çerçevenin dış dünyaya, yani hem kendi tabanına, hem de topluma kapalı partiler yarattığını belirtti.

Paker, kapalı devre sistemlerin tıpkı çevresinden enerji temin edemeyen insan vücudu gibi ölmeye mahkum olduğunu ifade ederek, siyasi sistemler için de aynı kuralın geçerli olduğunu, bunun en çarpıcı örneğinin Türkiye`nin siyasi yapısında görülebileceğini savundu. İş dünyası da dahil dış dünyaya açık tüm diğer sistemlerde etkinliğin ölçüsü ve görevde kalmanın teminatı başarılı olmak olduğunu anlatan Paker, siyasette başarının ölçüsü olarak kabul edilebilecek en önemli gösterge olan seçimlerde oyları dramatik şekilde düşen partilerin liderlerinin dahi konumlarını muhafaza edebildiğini anlatarak, `Partiler kendi içlerinde demokratik olmamaları ve başarısız ekipleri tasfiye edememeleri yüzünden siyasi sistemde gerçek bir rekabet ortamı sağlananamakta ve toplum bir ömür boyu aynı politik simalarla yaşamak zorunda kalmaktadır. Siyasi partiler mevzuatının dayattığı yapının sosyal maliyeti başarısız siyasi kadrolara mahkum olmak şeklinde belirmektedir` diye konuştu.

Yüzde 70 yeni siyasi hareket bekliyor
Paker, neden böyle bir paketin hazırlandığına yönelik soruya ise sivil toplumun kendi görüşlerini açıklamasının (siyasiler bunu yapamıyor. Biz yapacağız) anlamına gelmediğini belirterek, demokratik süreçte sivil toplum gözetimi yaptıklarını söyledi. Paker bir başka soru üzerine, seçmenlerin yüzde 70`inin yeni siyasi hareketi doğru bulduğunu, yüzde 40 - 50`sinin hiçbir siyasi partiye oy vermeme kararında olduğunu anlatarak, bu kadar toplumsal baskıya kimsenin dayanamayacağını ifade etti. Toplantıda konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Profesörü Süheyl Batum da, hazırladıkları pakette parti işleyişinin demokratik esaslara uygunluğu ve siyasi partilerle ilgili yasaklara ilişkin öneriler bulunduğunu anlatarak, siyasi partilerin finansmanına ilişkin ayrı bir tasarı hazırladıklarını bildirdi. Batum bir partinin tüzük ve programı nedeniyle kapatılmaması gerektiğini de anlatarak, partilerin Anayasa Mahkemesi`nin tespitiyle eylemlerde odak olma durumunda kapatılması görüşünü savundu.

TÜSİAD`ın istediği üç değişiklik
1- SİYASİ PARTİLERİN İÇ İŞLEYİŞLERİ, DEMOKRATİK ESASLARA UYSUN: Partilerde keyfi üye silimi önlenmelidir. Parti sicilinin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenmesi ve denetlenmesine imkan sağlanmalıdır. Genel Başkanlık konusunda seçim sürecinin demokratik işleyişi ve hiç değişmeyen lider olgusunun ortadan kaldırılması için genel başkanlık dönem sayısı sınırlandırılmalıdır. Parti adaylığında önseçim zorunlu hale getirilmelidir.

2- SİYASİ PARTİLERLE İLGİLİ YASAKLAR, YENİDEN ELE ALINSIN: Siyasi partilerin fikir özgürlüklerini sınırlayan yasaklar kaldırılmalı; müeyyideler kademeli hale getirilmeli; kapatma müeyyidesinden önce, ihtar, devlet yardımından mahrumiyet gibi ara müeyyideler konulmalıdır.

3- SİYASİ PARTİLERİN VE SEÇİMLERİN FİNANSMANI ELE ALINSIN: Siyasi partiler, iktidara talip olurken, bu siyasi sistemin işleyişini çarpıtmamaları, hukuka uygun, demokratik bir işleyiş sağlayabilmeleri için demokratik ülkelerde üzerinde en çok durulan nokta partilerin ve seçimlerin finansmanıdır. Bu amaçla parti hesaplarının ve seçim harcamalarının şeffaflığı ve denetimi ile ilgili ayrıntılı düzenlemelere mutlaka yer verilmelidir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.934 Değişim: 2,23% Hacim : 97.921 Mio.TL Son veri saati : 17:15
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4423 Değişim: -0,14%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7338 Değişim: -0,68%
Düşük 34,7147 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.443,06 Değişim: 0,28%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.