Türkiye AB’ye aday olursa küme değiştirir

23.02.2004 - 10:10 | Son Güncelleme :

Intel Avrupa Bölgesi Başkanı Christian Morales, Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne (AB) aday üye olması durumunda Intel organizasyonundaki konumununda değişeceğini, ülkenin Ortadoğu Afrika Bölgesi merkezi değil, AB ülkeleri grubunda yer alacağını söyledi.

DÜNYANIN en büyük mikroçip üreticisi Intel`in Avrupa Bölge Başkanı Christian Morales, şu anda Ortadoğu ve Afrika bölgesi merkezi olan Türkiye`nin, Avrupa Birliği`ne (AB) aday ülke olması durumunda, Intel organizasyonu içerisinde de pozisyonunun değişeceğini ve Avrupa Birliği (AB) bölgesine geçeceğini söyledi.

Türkiye`nin Intel organizasyonunda Ortadoğu ve Afrika`nın merkezi haline gelmesi nedeniyle İstanbul`da yapılan toplantılara katılan Morales, Intel`de yapılan yeni organizasyonda Avrupa organizasyonunun ikiye ayrıldığını Ortadoğu ve Afrika`nında Türkiye`ye bağlandığını söyledi. Morales Intel`in yeni organizasyonunu şöyle anlattı: ‘‘Benim başında bulunduğum Avrupa merkezine bağlı olarak çalışan 3 bölge var. Bu bölgelerden birincisi AB üyeleri ve AB`ye aday olan üyeleri kapsayan Avrupa Bölgesi, ikincisi Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya`yı kapsayan Yakın Doğu Bölgesi, 3`üncü bölge ise Türkiye`nin merkezinde bulunduğu Ortadoğu ve Afrika Bölgesi. Yeni organizasyonumuzu coğrafi ve idari ayrımlara göre yaptık. Türkiye AB`ye aday üye olduğunda bölge değişterecek.’’ Morales, bir ülkenin Intel içerisindeki yerini belirlerken 1 yılda satılan kişisel bilgisayar (PC) sayısı ve ülkenin büyüme kapasitesinin gözönüne alındığını, Türkiye`de önümüzdeki 3 yılda Bilgisayar Teknolojileri pazarının her yıl yüzde 25 büyümesinin beklendiğini bildirdi.

Türkiye hızlı büyüyecek

INTEL Avrupa Bölge Başkanı Christian Morales Türkiye`deki bilgisayar 100 kişiye düşen bilgisayar sayısının (penetrasyonunun) Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile karşılaştırıldığında çok düşük olduğunu, penetrasyon oranının hızla büyüyeceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Morales, ‘‘AB`de bilgisayar penetrasyonu yüzde 38, Türkiye`de ise yüzde 5 bu oranın mutlaka artması gerekiyor. ’’ dedi.

Morales AB ülkeleri arasında da penetrasyon oranı konusunda dengesizlikler bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:

‘‘AB`de kuzeyde yüzde 80`lere varan penetrasyon oranı bulunuyor, Akdeniz ülkelerinde ise bu oran yüzde 25. Türkiye`nin de bilgisayarlaşma konusunda Akdeniz ülkelerini yakalaması gerekiyor. Araştırmalar Türkiye`nin bilişim konusunda önümüzdeki 3 yılda her yıl yüzde 25 olmalı büyüyeceğini gösteriyor. ’’

Morales Türkiye`de büyümenin kaynağının dizüstü bilgisayarlar ve elektronik hükümet harcamaları olacağını söyledi.

19 bin öğretmene bilgisayar kursu

INTEL Ortadoğu, Afrika Bölgesi Başkanı olan Ayşegül İldeniz, Türkiye`de bilgisayar kullanımını arttırmak için eğitim çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Intel`in bilgisayar eğitimi seferberliği kapsamında geçtiğimiz yıl 9 kente gittiğini, bu yıl 20 kente gideceğini belirten İldeniz, ‘‘Bu yıl eğitime daha fazla önem vereceğiz, 19 bin öğretmeni bilgisayar kullanımı konusunda eğiteceğiz’’ dedi. Türkiye`de çağdaşlaşma ve eğitimde geri kalmamanın bir tutku olduğunu belirten İldeniz şöyle devam etti:

‘‘Türkiye`de bilgisayarlaşma oranının çok hızlı yükselmesini bekliyoruz. İnsanımız bilgisayar eğitimine çok önem veriyor. Türkiye`de yapılan bir ankette, ‘Çocuğunuza neden bilgisayar kullanmayı öğretmek istiyorsunuz ?` sorusuna, ailelerin büyük çoğunluğu, ‘Çağın gerisinde kalmamak için`yanıtını verdi. Bu yanıt hiç bir yerde yok. ’’ İldeniz, Türkiye`de geçtiğimiz yıl satılan bilgisayarların yüzde 15`inin dizüstü bilgisayar olduğunu, dizstü bilgisayar kullanımının artarak süreceğini söyledi.

32 ülke İldeniz`e bağlı

Afrika, Ortadoğu Bölge Müdürü olarak 32 ülkeyi yöneten İldeniz, kendi bölgesinde bulunan ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre farklı programlar uygulayacaklarını söyledi. Intel`in temel amacının her yerde bilgisayarlaştırma oranını arttırmak olduğunu belirten İldeniz, bu çabanın Ortadoğu, Afrika Bölgesi`n dede süreceğini belirtti.

Türkiye`de 2003 yılında bilgisayar satışları konusunda iyi bir yılın geçirildiğini vurgulayan İldeniz, ‘‘ Kriz döneminde o kadar kötü bir sezon geçirdik, bilgisayar pazarı o kadar küçüldiki, durum biraz normale dönünce satışlar arttı’’ dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.320 Değişim: 0,00% Hacim : 105.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.320
Açılış: 10.189
32,2511 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2147 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0718 Değişim: -0,04%
Düşük 35,0211 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.465,80 Değişim: -0,02%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.470,16
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.