Turizmde yeni yarış

25.11.2022 - 10:00 | Son Güncelleme :
Turizmde yeni yarış | Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin turizmde en büyük rakiplerini geride bıraktığını ve artık ‘süper lig’de olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Ersoy, “Artık finans veren kuruluşlar bunlara dikkat edecek. Rezervasyonlarda bu sertifikalara sahip tesisler öncelikli olacak. Hatta sürdürülebilirlik konularına dikkat etmeyen tesislerde kalan turistlerden dönüşte ekstra vergi alınacak. Tüm tesislerin bu kriterlere tam uyumla hareket etmesi gerekiyor”

Hürriyet gazetesinden Emre Eser'in haberine göre; Türkiye turizminin oyuncuları dün Antalya’da ‘Geleceğin Turizmi Turizmin Geleceği’ ana teması ile başlayan 12’nci Resort Turizm Kongresi’nde bir araya geldi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (AKTOB) tarafından düzenlenen ve turizm sektörünün önemli finansman sağlayıcılarından biri olan DenizBank’ın ana sponsorluğunda gerçekleşen kongrede en önemli gündem maddelerinden biri de sürdürülebilir turizm uygulamaları oldu. Kongrenin açılış konuşmasında Türkiye’nin son aylarda yükselen ivme ile turizmdeki hedeflerini sürekli revize ettiğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Son revizemizi 50 milyon turist, 44 milyar dolar turizm geliri olarak yaptık. Yıl bittiğinde bunları aştığımızı göreceğiz. Böylece turizmde rekorlar yılı olan 2019’u kişi sayısında yakalayacağız ve turizm gelirinde de geçmiş olacağız. Biz artık turizmde süper ligdeyiz. Hedefimize uygun doğrultuda ilerliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ORTALAMA 90 DOLAR

Turizmde en önemli verilerden birinin kişi başı gecelik gelirler olduğuna değinen Bakan Ersoy, “2022 ortalaması 90 dolarlara geldi. 2022 ile 2019’un 7 aylık verilerine baktığımızda en büyük rakiplerimizden İspanya turist sayısında yüzde 18 geride, İtalya yüzde 29 geride, Yunanistan yüzde 12 geride. Türkiye ise sadece yüzde 7 geride. Gelirlerde de İspanya yüzde 6, İtalya yüzde 13, Yunanistan yüzde 4 geride. Türkiye ise gelirlerde aynı dönemde yüzde 12 artıda. Yıl sonu beklentimiz yüzde 18” diye konuştu. Ersoy, Türkiye turizmcisi için turizmde çeşitliliğin arttırılmasının ve turizmin 12 aya yayılmasının önemine vurgu yaptıktan sonra sürdürülebilirlik konusunda yeni bir yarışın da altını çizdi.

Haberin Devamı

‘İLK ÜLKE OLDUK’

“Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile Uluslararası Sürdürülebilirlik Turizm Programı geliştirmek için anlaştık” diyen Bakan Ersoy, “Dünyada hükümet nezdinde bunu yapan ilk ülke olduk. Toplamda 42 kriterden oluşan 3 aşamalı bu programın 2030’a kadar tamamlanması gerekiyor. 1 Ocak 2023 itibarıyla işletme belgesi almak isteyenlerin 14 kriterlik 1’inci aşamayı yerine getirmesi gerekecek. Bugüne kadar 80 tesis ön denetimden geçti. 27 tesis sertifika almaya hak kazandı. Bu neden önemli çünkü artık finans veren kuruluşlar bunlara dikkat edecek. Rezervasyonlarda bu sertifikalara sahip tesisler öncelikli olacak. Hatta sürdürülebilirlik konularına dikkat etmeyen tesislerde kalan turistlerden dönüşte ekstra vergi alınacak” şeklinde konuştu. Bakan Ersoy, tüm tesislerin bu kriterlere tam uyumla hareket etmesi gerektiğini söyledi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZME TALEP ARTIŞI YAŞANIYOR

Kongrede ‘Dünya ve Türkiye Ekonomisine Bakış’ isimli bir sunum yapan DenizBank Finansal Hizmetler Grubu CEO’su Hakan Ateş de konuşmasının önemli bir bölümünü ‘sürdürülebilirlik’ başlığına ayırdı. Dünyada sürdürülebilir turizme talep artışı olduğunu anlatan Ateş, “Türkiye’de ise çevreye duyarlı konaklama tesislerinin oranı sadece yüzde 9.4. Oysa yapılan araştırmalarda turistlerin yüzde 81’i sürdürülebilir seyahatin kendileri için önemli olduğunu söylüyor. Yüzde 78’i ise sürdürülebilir bir tesiste kalmak istiyor. Ben bunu artık bir zorunluluk olarak görüyorum” dedi. Global ekonomide yeni bir düzene girildiğini, bunun Türkiye için fırsatlar sunduğu kadar riskler de barındırdığını belirten Ateş, dünyada büyümenin yavaşladığı bir ortamda daha dikkatli adımlar atmanın önemine vurgu yaptı.

Arz dengesizliklerinin ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonu körüklediğini anlatan Ateş, “Finansman maliyetleri çok arttı. Risk primimiz yüksek olduğu için bu da olumsuz etkiledi. Yatırımcılar için ciddi bir zorluk var. Bizim dövize ihtiyacımız yüksek. 90 milyar dolar bir ticaret açığımız var. Dış ticatetin daima libarel bir sistemde devam etmesi gerekiyor. Sermaye hareketlerinin daima serbest olması zorunluluğu vardır. Atılan adımlarda bunlara dikkat etmek gerekir” dedi. Ateş, şöyle devam etti: “Ciro üzerinden ödenen yüzde 2’lik Konaklama Vergisi Ocak 2023’e ertelenmişti. Sektör temsilcileri ile konuştuk. Ocak 2025’e ertelenmesinin daha iyi olacağını söylüyorlar. Uçak ve koltuk başına yakıt desteği gibi teşvik edici önlemlerin tekrar uygulanması bekleniyor.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.