"TL'de pozitif ayrışma sürecek"

11.03.2016 - 15:14 | Son Güncelleme :
"TL'de pozitif ayrışma sürecek" | Ekonomi Haberleri

Aksel, "Önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisi ve mali piyasaları için görünüm pozitif” dedi.

Premier müşterilerine özel düzenlenen ve bu yıl ikinci İstanbul’da gerçekleştirilen seminerde, HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Genel Müdürü Namık Aksel, HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ve HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Çoklu Varlık Fonları Kıdemli Yöneticisi Osman Yılmaz ekonominin gündemi ve finansal piyasalarla ilgili değerlendirmelerini paylaştı.

Haberin Devamı

AKSEL: TÜRKİYE EKONOMİSİ VE MALİ PİYASALARI İÇİN GÖRÜNÜM POZİTİF

Konuşmasında küresel ekonomilerin 2016 yılında kırılgan bir dengede seyretmesi ve ekonomilerde toparlamanın yavaş ve kademeli olacağına dair görüşlerini koruduklarını dile getiren HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Genel Müdürü Namık Aksel, “Bu kırılgan dengenin sonucu olarak, emtia fiyatlarının mevcut düşük seviyelerinde uzunca bir süre kalmasını ve Amerikan Merkez Bankası’ndan gelecek faiz artırımlarının yavaş ve düşük olmasını bekliyoruz” dedi. Aksel sözlerine şöyle devam etti: “Başta Avrupa bölgesi olmak üzere Türkiye’nin ana ihracat pazarlarında ekonomilerin yavaş da olsa toparlanma eğilimine girdiği, petrol fiyatlarının düşük kaldığı, Avrupa ve Çin merkez bankalarının destekleyici politikalara devam ettiği senaryo önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisi ve mali piyasaları için pozitif görünüm yaratıyor” dedi.

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

Şubat ayı başında yaptıkları "Ekonomi Sohbetleri" toplantısında, dengenin kötümser tarafına kayan beklentiler nedeni ile piyasalarda gerçekleşen satışların alım fırsatı olduğunu, spekülasyon amaçlı döviz taşıyan müşterilerinin kurdaki yükselişleri TL'ye geçme fırsatı olarak değerlendirilebileceğini vurguladıklarını hatırlatan Aksel şunları söyledi: “Son haftalarda beklentimize paralel piyasalarda yaşanan düzeltme hareketi ve sermaye piyasalarında gerçekleşen getiri sonrasında, hisse senedi piyasası ile ilgili olumlu görüşümüzü koruyoruz. Nisan ayında TCMB başkanı ataması yaklaştıkça, piyasada tekrardan iç veya jeopolitik risklerin fiyatlanabileceği görüşümüz doğrultusunda ve enflasyon ile mevduat piyasası ile ilgili beklentilerimizi de dikkate alarak, tahvil piyasası ile ilgili görüşümüzü Avrupa Merkez Bankası kararı sonrasında piyasalarda yaşanması olası pozitif havayı da gördükten sonra kademeli olarak "olumlu"dan "nötr"e çekiyoruz. Riski dağıtan ve getiriyi çeşitlendiren "çoklu varlık" tipi fonların uzun vadeli yatırımlar için uygun araçlar olduğu görüşümüzü yineliyoruz.”

Haberin Devamı

AKSOY: FİYATLAR YÜKSELDİKÇE RİSKLERE KARŞI HASSASLIK ARTACAKTIR

HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ise küresel piyasalar ve ekonomideki son gelişmelerin Avrupa ve Japonya merkez bankalarını düşük enflasyon ve görece zayıf büyümeye karşı yeni tedbir almaya iterken, Fed’in faiz artışlarını daha temkinli yapacağına işaret ettiğini söyledi. “Şubat ortalarından itibaren bu durum ve petrol fiyatlarında düşüşün durması gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışlarının yavaşlaması açısından kısa vade için görece olumlu bir görünüm sundu. Fakat Fed Mart toplantısında beklemede kaldıktan sonra piyasada Nisan ve Haziran için faiz artışlarının konuşulmaya başlandığını görebiliriz” diyen Aksoy, şunları dile getirdi: “Son gelişmelerle Fed’in Ocak’ta beklemede kalması için iki neden ortadan kalmış görünüyor. Bu nedenler küresel finansal piyasalarda türbülans ve ABD’de verilerin zayıf açıklanmasıydı. Küresel görünüm dışında Türkiye’ye gelebilecek akımlar açısından makroekonomik gelişmeler ve beklentilere bakmakta fayda var. Düşük petrol fiyatlarının desteğiyle 32 milyar dolar seviyesinde görece düşük cari açık, Türkiye’nin potansiyel büyümesine yakın %3.5 büyüme ve sene içinde %8 civarında seyrederek 2016’yı %8.7’de bitirebilecek bir TÜFE enflasyonu bu sene beklediğimiz makro resimde ana figürleri oluşturuyor.”

Haberin Devamı

Aksoy, “Gelişmekte olan piyasalara sermaye girişleri sürmedikçe, enflasyon yüksek seyrederken, büyüme ve cari açıktaki olumlu durumun tek seferlik etkilerden kaynaklanacak olması Türkiye piyasasını uzun vadeli yurtdışı fonlar açısından ön plana çıkartabilecek bir görünüm sunmuyor. Türkiye finansal varlık fiyatları geçmiş seviyelere ve gelişmekte olan piyasa ortalamasına göre ucuz kalıyor. Fakat Nisan’da Merkez Bankası başkanlığına yapılacak atama ve gelişmekte olan piyasalara son haftalardaki sermaye girişlerinin devam etmemesi gibi riskler son yükselişler sonrası kısa vade için Türkiye piyasalarında yukarı yönlü hareket konusunda temkinli olunması gerektiğine işaret ediyor” değerlendirmesini yaptı.

YILMAZ: TÜRK LİRASI CİNSİ VARLIKLARIN POZİTİF AYRIŞMASI SÜRECEK

HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Çoklu Varlık Fonları Kıdemli Yöneticisi Osman Yılmaz da şu görüşleri dile getirdi: “Düşük emtia fiyatları ve ihracat pazarlarındaki ılımlı toparlanmanın sonucu olarak 2015 yılının ikinci yarısından itibaren Türkiye’nin cari açığında iyileşme gözlemliyoruz. Diğer yandan, TCMB’nin uyguladığı sıkı para ve likidite politikalarının sonucu olarak son aylarda kredi talebinde azalma ve enflasyonda da bir miktar düşüş var. İç ve dış dengelerdeki bu toparlanmanın sonucu olarak sene başından beri benzer gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışan Türk Lirası cinsi varlıkların, önümüzdeki dönemde de bu performansını sürdürmesini bekliyoruz. Seneye büyüme ve kredi piyasalarına ilişkin negatif başlangıç yapan küresel piyasalarda ise ABD ve Avrupa Merkez bankalarının destekleyici para politikaları sayesinde geçtiğimiz aydan itibaren olumlu bir seyir var. Zaman zaman dalgalanmalar yaşayacak olsak da, 2016 yılının hem yurt içinde hem de küresel piyasalarda hisse senetleri ve tahvil gibi riskli varlıklar için pozitif bir sene olmasını bekliyoruz.

Daha önce Bursa, Isparta, Antalya, Eskişehir, İstanbul ve İzmir’de düzenlenen seminerler ile HSBC, birikim yönetimi konusundaki uzmanlığıyla Premier müşterilerinin bireysel ekonomilerini desteklemeyi hedefleniyor. Seminerler kapsamında katılımcılara Türkiye’de ve küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmeler de aktarılıyor.

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.