TİM Başkanı Gülle: İşimiz gücümüz ihracat

04.09.2019 - 08:22 | Son Güncelleme :
TİM Başkanı Gülle: İşimiz gücümüz ihracat | Ekonomi Haberleri

TİM Başkanı Gülle, "TİM olarak 'işimiz gücümüz ihracat' diyoruz. İhracatın ekonomimizin en vazgeçilmez sac ayaklarından birisi olduğunu, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyümenin en kalıcı unsurlarından olduğunu, artık malı dünyaya satmanın da ötesinde, ekonomimizin mimarisinde vazgeçilmez bir parça olduğunu söylüyoruz." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde Sivas Kongresi'nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Orta Anadolu Ekonomi Forumu'nda konuştu. Gülle, milli mücadelenin ve cumhuriyete geçiş serüveninin kilometre taşlarından biri olan, Sivas Kongresi'nin 100. yılında, memleketinde olmaktan şeref duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Gülle, dünyanın, küreselleşmenin gelişimi ile şekillenen, dijitalleşme ile hızlanmış olan yeni bir ticaret yapma kültürüne, yeni bir döneme geçiş aşamasında olduğuna dikkati çekerek, "Gerek uluslararası siyasette, gerekse küresel ekonomide, konvansiyonel yöntem ve söylemlerin yerini, yeni uygulamalar ve yeni yaklaşımlar aldı. Ticaret savaşlarının yanı sıra, ülkeler arasında yeni fırsatların değerlendirildiği ve harmanlandığı bir süreçten geçiliyor." diye konuştu.

Yaşanan bu sarmaldan çıkabilmenin en önemli gücün ihracat olduğuna vurgu yapan Gülle, şöyle devam etti:

"TİM olarak 'işimiz gücümüz ihracat' diyoruz. İhracatın ekonomimizin en vazgeçilmez sac ayaklarından birisi olduğunu, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyümenin en kalıcı unsurlarından olduğunu, artık malı dünyaya satmanın da ötesinde, ekonomimizin mimarisinde vazgeçilmez bir parça olduğunu söylüyoruz. Katma değere odaklı ve sürdürülebilirliği yakalamış bir ihracatla, büyümeden istihdama, üretimden finansa, ekonominin birçok dinamiğine katkı vererek, onlardan pay aldık. Bugün 83 bin ihracatçı olarak, üretimin millileştirilmesine büyük önem veriyor, bakanlıklarımız koordinasyonunda, pek çok proje üzerinde çalışıyoruz. Özellikle geçen yıl kur üzerinden ekonomimize yapılan müdahale sonunda Türk ihracatçısının duruşu, kararlılığı ve mücadelesi özellikle bu söylemlerin altının doldurulmasında çok önemli bir durum sağlamıştır. Yarın inşallah burada Ağustos ayı ihracatını açıklayacağız, inşallah sizlere ihracatımızın bir başarısını ve ithalatı karşılamasındaki başarının rakamlarından birini açıklayacağız."

Haberin Devamı

İhracatın geliştirilmesi adına açıklanan 2023 stratejisinde de kalkınmadaki en büyük faktör olarak ihracatın gösterildiğine dikkati çeken Gülle, ihracatçılar olarak dünyada 223 ülke ve bölgeye ulaştıklarını ifade etti.

Cari işlemler katkısı açısından geçen ay ilk defa 20 yıllık bir süreçte artıya geçildiğini, 538 milyon dolar fazla verildiğini vurgulayan Gülle, "İnşallah faizlerin düşmeye başlaması ve faizle düşen sürecin enflasyona, enflasyondaki düşüşün iç piyasadaki talebe, talebin de işsizliğe götürecek tarzda bu sürecin daha da hızlanacağını görüyoruz." dedi.

"4 BİN 835 GİRİŞİMCİYİ DESTEKLİYORUZ"

TİM olarak ihracatta sürdürülebilir bir başarı yakalamak adına "Dış Ticaret Fazlası Veren bir Türkiye" sloganını kullandıklarını hatırlatan Gülle, şunları kaydetti:

"TİM olarak hem katma değeri artırmak, hem de inovasyon odaklı, ülkenin değerlerini yükseltmek adına pek çok aktivite yapıyoruz. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde yapıyoruz. Girişim Evlerimizde 4 bin 835 girişimciyi destekliyoruz. Onları desteklediğimiz projelerle yaklaşık 51 milyon dolarlık ihracat, yaklaşık 1 milyarlık içeride satış ve binlerce istihdamın gerçekleştiğini de görüyoruz. Gelecekte teknoloji, dijital dönüşüm, yapay zeka ve büyük veri gibi alanlara evrilecek. Bu alanlarda da atılması gereken çok ciddi adımlar var."

TİM'in bu kapsamda proje ve dijital dönüşüm ofisinin, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansları ile birlikte ihracatın ve ihracat platformlarının dijitalleşmesine yönelik, program ve projelerin üzerinde yoğun çalıştığını  vurgulayan Gülle, AloTİM, TİM Mobil Uygulaması ve İhracat pusulası ile ihracatçılara 360 derece hizmet veren dijital dönüşüm projelerinin yürütüldüğü söyledi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.712 Değişim: -0,11% Hacim : 76.638 Mio.TL Son veri saati : 16:37
Düşük 9.690 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5420 Değişim: 0,01%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9024 Değişim: 0,21%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.426,86 Değişim: 0,15%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.443,38
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.