Programı gençler sahipleniyor

08.03.2002 - 08:47 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı Kemal Derviş, uygulanmakta olan programa yaşlıların destek vermediğini gençlerin sahip çıktığını söyledi. İşsizlik, fakirlik ve gelir dağılımı şu anda iyi durumda olmadığını ifade eden Derviş, gençlerin programı desteklemesinin nedenini Çünkü onların geleceği bu programda şeklinde açıkladı.

Bakan Derviş, dünyanın önemli öğretim kurumlarından Oxford Üniversitesi’nde, öğrenci ve akademisyenlerden oluşan bir grup dinleyiciye, Türk ekonomisinin nasıl krize girdiğini ve yapılanları anlattı. Krizin anatomisini 80’li, 90’lı yıllar ve kriz sonrası diye üç başlık altında toplayan Derviş, 80’li yıllarda Turgut Özal liderliğindeki Türk ekonomisinin büyük bir patlama yaptığını, 90’lı yıllarda bazı siyasetçilerin popülist politikaları sonucu dinamizmin kaybolduğunu söyledi.


Gazi Erçel’e sitem etti

Derviş, Türkiye ekonomisinde 11 Eylül’den sonra yaşanan korkunun Türkiye’nin stratejik öneminin farkedilmesiyle birlikte azaldığını kaydetti. Faizlerin düştüğü, üretimin artmaya başladığını hatırlatan Derviş, Türkiye’nin sadece dış yardımlarla kurtulmadığını, dış yardımın güçlü bir iç program sayesinde desteklendiğini söyledi.

Derviş, katılımcılardan birinin, Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel’in Türkiye IMF programını iki ya da en fazla üç yıl izlemeli, sonra kendine yeni bir program yapmalı, yoksa Ajantin’in düştüğü duruma düşer sözlerini hatırlatması üzerine, 2000 yılı başında uygulanan program bürokrasinin programı oldu. Kabinede kimse sahip çıkmadı. Eğer Erçel bugünkü programı Türkiye’nin kendi programı olarak görmüyorsa yanlış düşünüyor. Bu program politikacı ve bürokratların birlikte yaptığı programdır. Washington’da yapılıp Türkiye’ye getirilmedi yorumunda bulundu.

Bu sabah Londra’ya geçecek olan Bakan Derviş, burada İngiliz sanayiciler ve işadamlarıyla basına kapalı bir toplantı yapacak. Öğlen saatlerinde ise basın mensuplarına bir açıklama yapması bekleniyor.


Özilhan: İnandık enflasyon düşecek

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, iş dünyasına moral depolayan unsurun şubat ayı enflasyonunun beklentilerin altında gerçekleşmesi olduğunu söyledi.

Kurumsal Yönetim: Türkiye’de İş Hayatının Değişen Çehresi konulu toplantıda konuşan Özilhan, şubatta mevsimsel etkiler çıkarıldığında yüzde 0.7 civarında bir fiyat artışı olduğunu, bu temponun sürmesi halinde enflasyonda yüzde 35 hedefinin yakalanabileceği ümidini taşıdıklarını belirtti.

Munzam karşılıklar kararnamesiyle ilgili olarak IMF ikna olursa İstanbul Yaklaşımı’nın çalışacağını söyleyen Özilhan sözlerini şöyle tamamladı:

Geç kalındığına mutabıkım. Tahmin ediyorum, IMF’nin birtakım kısıtlamaları var. IMF aslında İstanbul Yaklaşımı’nın çalışmasını istiyor. Ama bu karşılıklar yönetmeliği çerçevesinde çalışmasının zor olacağını gördük. Sanıyorum IMF ikna edilerek bu tedbir alınacak ve yaklaşım çalışabilir hale gelecek. Tedbir alınmazsa İstanbul Yaklaşımı çalışmaz.


‘Ahbap çavuş anlayışı bitmeli’

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yerli ve uluslararası yatırımcılara güven sağlayacak en önemli gelişmenin, kuruluşların iyi ve kârlı yönetilmeleri olduğunu belirtti.

Eczacıbaşı, Asya’da 97 - 98’de yaşanan bunalımdan çıkarılan derslerden biri de şu: Ekonomik kaynakların seferber edilmesi ile kalkınma hamlesi yapılabilir, ancak, bunu kalıcı kılacak olan ülke çapında verimlilik düzeyinin yükselmesidir. Verimlilik düzeyinin yükselmesi ise geleneksel ‘ahbap çavuş’ yönetim anlayışının terk edilerek, kurumsal yönetime geçilmesi ile sağlanabilir dedi. İyi kurumsal yönetim uygulanabilmesi için iyi politik yönetim, iyi politik yönetim için ise iyi kurumsal yönetimin gerektiğini belirten Eczacıbaşı, Bu tahterevallinin en azından bir yönünde belirleyici rol oynayabileceğimize göre, bizim de sorumluluk taşıdığımızı unutmamalıyız diye konuştu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.320 Değişim: 1,59% Hacim : 105.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.320
Açılış: 10.189
32,2333 Değişim: 0,22%
Düşük 32,0544 16.05.2024 Yüksek 32,2908
Açılış: 32,1637
35,1216 Değişim: 0,09%
Düşük 34,9473 16.05.2024 Yüksek 35,2290
Açılış: 35,0914
2.467,27 Değişim: -0,02%
Düşük 2.450,84 16.05.2024 Yüksek 2.485,48
Açılış: 2.467,81
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.