Perakende, Enerji ve Telekom

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Düne kadar önlerini görememekten yakınan Türk şirketleri, artık 10 yıl sonrasını danışıyor.


TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, Salı günü bu sayfalarda düne kadar önünü göremeyen işadamlarının, bugün 10 yıl sonrayı dahi görebildiğini söyledi. Türkiye`nin önde gelen işadamları da dün bu görüşü doğrulayarak stratejilerini yarını görerek çizebildiklerini vurguladı. İşadamlarının akıl danıştığı ve şirketlerin stratejik yapılanmalarında pusula görevi gören yönetim danışmanları ise Türk şirketleri için paradan para kazanma döneminin bittiğini belirtti. Yönetim danışmanları, Türk şirketlerinin stratejilerini on yıl sonrasını düşünerek daha verimli şekilde hazırlamak için harekete geçtiklerini, özellikle faizlerin düşüşü sonrası herkesin asıl faaliyetlerine döndüğünü söyledi. Gelecek 10 yılın en parlak sektörlerinin perakende, telekom, enerji ve elektronik finans olduğunu belirten danışmanlar, şu ana kadar atılan adımların olumlu olduğunu belirtti. Özelleştirme, kur politikası, kamu borçlanması, tahkim gibi adımların önemli olduğunun da altını çizen danışmanlar, bu kararlılığın bir yıl daha devam etmesi halinde geleceğin çok daha parlak olduğunun da altını çizerek, Kararlılık sürerse bu kez köprüyü geçeriz dedi.


UYUŞUKLUK VE ATALET DÖNEMİ SONA ERİYOR;

ADNAN NAS PriceWaterhouseCoopers-Ülke Ortağı;

Şirketler şu anda önlerini kurların kazığa bağlanması sayesinde biraz daha iyi görebiliyorlar. Ama program önümüzdeki yıl da aynı kararlılıkla yürür ve kurdaki istikrarla birlikte faiz ile enflasyon da düşürülürse ekonomi gerçek anlamda öngörülebilir olur. Bu kararlılık bir yıl daha yürürse köprüyü geçeriz. Şirketlerin ufkunu aradığı sektörler finans, enerji, telekomünikasyon ve perakende. Ancak bunların içinden taklit edenlerin değil, artı değer yaratanların öne geçeceğini düşünüyorum. Çünkü artık Türk şirketleri de rekabeti hissetmeye başladı. Paradan para kazanma döneminin bittiğini görüp bunun getirdiği atalet ve uyuşukluktan kurtulmaya başladılar.


TÜRKİYE`NİN UFKU İLK KEZ BU KADAR AÇIK;

ŞERİF KAYNAR Korn Ferry Danışmanlık-Ülke Ortağı;

Türkİye geri dönülmesi imkansız şekilde ileri gidiyor. Ufuk ilk kez çok daha geniş. İlk kez ciddi bir şekilde yabancı sermayenin Türkiye`ye ilgisi olduğunu görüyoruz. Çok değişik sektörlerde ortaklık kurmak isteyen yabancı şirketler var. Ama Türk şirketlerinin rekabet açısından gelişmesi gerekiyor. Bir de bundan sonra jeopolitik avantajı maksimize edecek stratejiler geliştirilmesi lazım. Oysa 5-6 tane istisnai ve güzel proje dışında rekabetçi ortama hazırlık az. Türkiye`nin izole değil, dış gündemi sürekli takip eden, öncü şirketlere ihtiyacı var. Beş sene içinde Türkiye, büyüme açısından Polonya ile birlikte en parlak iki pazardan biri olacak.


TÜSİAD İÇİN GELECEK SENARYOSU YAZIYORUZ;

İBRAHİM KAVRAKOĞLU ;
TÜrk şirketlerinin gelecek senaryolarına ilişkin yoğun bir araştırma içine girdiğini söyleyebilirim. Örneğin bu konuda TÜSİAD ile birlikte bir adım atıyoruz. Şirketlerin gelecek 10-15 seneye nasıl bakması gerektiğine ilişkin bir rapor hazırlıyoruz. Raporda, hem özel sektörün hem de devletin izlemesi gereken adımlara ilişkin bazı bilgiler bulunacak. Tüm dünya teknoloji kaynaklı bir geçiş dönemi yaşıyor. Ciddi bir transformasyona ihtiyaç var. Bu transformasyonun bir ayağı teknoloji, ama diğer ayağı pazar ve ürün geliştirme. Türk şirketleri bunun için gereken zihniyet değişikliğini yavaş yavaş gerçekleştirmeye başladı. Ama daha alınması gereken çok yol olduğunu düşünüyorum. (SABAH)


Ufuk revize etmek kaydıyla 10 yıla çıktı

AYŞE ÖZTUNA Ray&Berndtson-Ülke Ortağı
Ekonomİdekİ gelişmelerle ilgili olarak bir nebze netlik sağlandı. Artık her şey daha transparan. Ama şu anda ekonomik konjonktür kadar önemli bir başka etken yeni ekonomi. Şirketlerin önünde gelecekle ilgili plan yaparken şimdi de bu sorun var. Değişim o kadar hızlı ve sürekli ki, 10 yıl sonrasının ekonomik projeksiyonunu yaparken teknolojiyi değerlendirmek mümkün olmuyor. Bu nedenle şirketlerin geleceğe dönük planlar yaptıkları doğru, ama revize edilmeye açık senaryoları tercih ediyorlar. Şirketler bize özellikle elektronik finans, perakende telekom, internet ve bilgi teknolojileri konularında soru soruyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4656 Değişim: -0,06%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7508 Değişim: -0,63%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.442,50 Değişim: 0,26%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.