Özel Bankalar YDK`nın Yetki Alanı Dışında

07.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu`nun (YDK), özel bankaların denetleme yetkisi bulunmadığını hatırlatarak, Devlet Bakanı Recep Önal`ın YDK`ya gönderdiği ve tartışma yaratan yazının sadece KİT statüsündeki kamu bankalarını kapsadığını, özel bankalarla ilgili olmadığını bildirdi.

Keçeciler, Önal`ın YDK`ya gönderdiiğ yazı ile ilgili değerlendirmelerin yanlış anlamalara yol açtığını belirtti. YDK`dan sorumlu Devlet Bakanı Keçeciler yaptığı açıklamada, YDK`nın denetimlerini idari, hukuki, teknik, mali ve iktisadi yönden yaptığını ve buna ekonomik denetim dendiğini vurguladı. YDK`nın soruşturma yapma yetkisi olmadığını ifade eden Keçeciler, Kurul incelemeleri sırasında soruşturulması gereken bir hususa rastlarsa, ilgili bakanlık ya da kuruluştan soruşturulmasını ister dedi. Recep Önal`ın yazısında Bankalar Yeminli Murakıplarının sayılarının yetersizliği ve iş hacminin fazlalığı ve soruşturma yetkililerinin gerekçe gösterildiğini kaydeden Keçeciler şunları söyledi:

YDK tarafından, Bankalar Yeminli Murakıplarınca incelenmesi ve soruşturulması istenen konuların, Bankalar Kanunu ve diğer kanunların Bankalar Kanunu ile ilglii hükümlerini ilgilendiren konulara inhisar ettirilmesi, bunun dışında kalan örneğin bir ihale ya da harcırah konularının gönderilmemesi, bu kapsamda Halk Bankası 1997-1998, Ziraat ve Emlak Bankaları 1998 yılı YDK temennilerinin bu açıdan tekrar gözden geçirilmek üzere iadesinin uygun görüldüğü belirtilmiştir. Bazı basın-yayın organlarında yazının bu şekilde açıklanmasına rağmen, onay içeriğini ve amacını aşacak şekilde aşacak şekilde değerlendirildiği gözlenmiştir. Söz konusu onayın temel amacı bankalar yeminli murakıplarının ihtisas dışında olan ihale, personel harcaması, harcırah ödemesi gibi konular yerine ihtisasları olan konular üzerinde yoğunlaşmalarını sağlamaktır.

Devlet Bakanı Recep Önal, bir yazıyla YDK`dan Bankalar Yeminli Murakıpları`nın görev alanına girmeyen konularda, murakıplardan soruşturma yapılmasını talep edilmemesini istemişti. Önal, söz konusu yazıyla ilgili olarak daha sonra yaptığı açıklamada yazının gerekçesini, sayıları yetersiz olan ve tüm bankacılık sistemini denetlemekle görevli bulunan Bankalar Yeminli Murakıpları`nın, yasanın kendilerine verdiği görevlerden çok, YDK`dan gelen kamu bankalarıyla ilgili temennileri incelemek zorunda kaldığı ve bankacılık sektöründe kamu denetiminin önemli ölçüde aksamasına yol açamasıyla açıklamıştı.(ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.910 Değişim: 1,99% Hacim : 95.341 Mio.TL Son veri saati : 17:04
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4388 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7441 Değişim: -0,65%
Düşük 34,7294 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.444,82 Değişim: 0,35%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.