Oral, Cari Açık 8.2 Milyar Dolar Olacak

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Maliye Bakanı Sümer Oral, yıl sonu itibariyle cari açığın 8.2 milyar dolar ile gayri safi milli hasılanın yüzde 4.1`i düzeyinde olacağını belirtirken, Bu açık, programı aksatacak endişe edilecek bir seviye değildir. Cari açığın ekonominin taşıyamayacağı bir seviyeye çıkmasına izin vermeyeceğiz dedi.

TBMM Genel Kurulu`nda, 2001 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmeler başladı. TBMM Başkanı Ömer İzgi`nin yönettiği oturuma ilk gelen liderler başbakanı Bülent Cevit ile Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli oldu.

Maliye Bakanı Oral, Genel Kurul`da yaptığı sunuş konuşmasında, petrol fiyatlarında öngörülenin üzerindeki yükseliş ekonomideki canlanma ve faizlerdeki gerilemenin getirdiği talep artışı nedenleriyle, enflasyonda yıl sonu için hedeflenen düzeye bir kaç ay gecikmeli olarak ulaşılacağını bildirdi. oral, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin çoğunda da enflasyon hedeflerininy eniden gözden geçirilmesinin zorunlu hale geldiğini anlattı.

Oral, ekonomik ve sosyal bataklık olan enflasyonun kuruduğunu ifade ederken 8 aylık ihracatta geçen yıla göre yüzde 10.2 oranında reel artış gerçekleştiğini, işçi dövizleri yüzde 5.5 oranında azalırken bavul ticaretinin yüzde 37.9, turizm gelişlerinin de yüzde 47.9 arttığını bildirdi. Oral, dış ticaret dengesinin 16 milyar dolar açık verirken görünmeyen işlemler dengesinin 9.3 milyar dolar fazla verdiğini ve sonuçta cari işlemler dengesi açığının 6.8 milyar dolar olduğunu vurgularken Yıl sonu itibariyle cari açığın 8.2 milyar dolar ile Gayri Safi Milli Hasıla`nın yüzde 4.1`i seviyesinde olması beklenmektedir. Bu açık, programı aksatacak, endişe edilecek bir seviye değildir. Cari açığın ekonomisinin taşıyamayacağı bir seviye çıkmasına izin vermeyeceğiz dedi.

Sümer Oral bütçenin finansmanı için yılbaşından buyana, 7.5 milyar dolar dış borçlanma gerçekleştiğini, iç borç stokunun Ekim ayında 32.3 katrilyon lira olduğunu belirtti. Oral, ekonomik göstergeler olumlu seyrederken, kasım ayının sonlarında, programın uzantısı olmayan, mali piyasalarda likidite lanında oluşan dalgalanmalara hükümetin hızlı ve etkin şekilde müdahale ettiğini, alınan önlemlerle piyasalar ve göstergelerin normale dönmeye başladığını kaydederek programın hedeflerine ulaşabilmesi için gereken ne ise yapılacağını, yapısal reformların gecikmeye meydan vermeden gerçekleştirileceğini söyledi. Oral, özelleştirilmeye gösterilen özenin daha da artırılacağını bildirdi.

Oral, 2001 yılında yeterli ödeneği olmayan yatırım projelerinin başlatılmayacağını, Devlet İhale Yasası`nın değiştirileceğini, kamu hizmeti için gerekli olmayan Hazine`ye ait taşınmaz malların satışının sürdürüleceğini, kamu mali yönetiminde sadece girdilerin kontrol edilmesi şeklindeki anlayış yerine sonuçların da kontrol edileceği bir yaklaşım benimseneceğini söyledi.

Deprem harcamaları

Oral, konuşmasında, 17 Ağustos depreminden buyana depremle ilgili olarak 1 katrilyon 623 trilyon liralık harcama yapıldığını, aynı dönemde 2 katrilyon 65 trilyon lira tutarında finansman sağlandığını da bildirdi.

Maliye Bakanı Oral, 2001 yılında da enflasyonun üstünde bir maaş artışı sağlanması ilkesinin benimsendiğini, maaş sisteminde ilk defa bu yıl uygulamaya başlanan, enflasyon öngörülerindeki sapmanın doğrudan doğruya maaş artışına dönüştürülmesine olanak veren modelin önümüzdeki yıl da sürdürüleceğini belirtti. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.877 Değişim: 1,65% Hacim : 54.110 Mio.TL Son veri saati : 13:15
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.907
Açılış: 9.763
32,5728 Değişim: 0,27%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,9819 Değişim: 0,03%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.459,79 Değişim: 0,97%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.