Merkez Bankası ne karar verecek?

24.05.2016 - 09:34 | Son Güncelleme :
Merkez Bankası ne karar verecek? | Ekonomi Haberleri

TCMB'nin Mayıs ayında üst bantta faiz indirimine devam etmesi beklenirken, tahminler 50 baz puanda yoğunlaşıyor.

Yıllık enflasyonun Nisan ayında yüzde 6.6 seviyesine kadar gerilemesinin desteği ve hükümet kanadından faiz indirim çağrılarının devam etmesiyle Merkez Bankası'nın (TCMB) Mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, TL'de son dönemde görülen değer kaybına rağmen koridorun üst bandında faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor.

Reuters'in haberine göre; Tahminler ağırlıklı 50 baz puan civarında yoğunlaşırken, yeni hükümetteki ekonomi yönetiminin kompozisyonunun piyasalarca yakından izlendiğini belirten ekonomistler, piyasada görülecek tepkilerin olası faiz indirimlerinin miktarı konusunda belirleyici olabileceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

AKP'nin genel başkan adayının yarın açıklanması ve Pazar günkü olağanüstü kongrenin ardından yeni kabinenin gelecek hafta açıklanması bekleniyor.

Reuters'ın 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 11 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, dört katılımcı 25 baz puan indirim beklerken, üç katılımcı değişiklik öngörmüyor. Ankete katılan kurumların tamamı politika faizi ve koridorun alt bandının sabit tutulmasını bekliyor.

Finansbank Ekonomisti Gökçe Çelik, siyasi belirsizliğin artmasının ve global bazda dolardaki toparlanma eğiliminin TL'yi baskılamaya devam ettiğine dikkat çekerek, "Ancak hükümet ve cumhurbaşkanı başdanışmanları tarafından yapılan faiz indirimine devam edilmesi - hatta hızının artırılması' yönündeki çağrıların sıklaşması dikkat çekici. Bu ortamda TCMB'nin gıda fiyatlarında devam eden iyileşmeden de destek bularak koridorun üst bandında indirime devam etmeyi tercih edeceğini düşünüyorum" dedi ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Oluşturulacak yeni kabinede ekonomi yönetiminde 'piyasa dostu' olarak nitelenen isimlerde değişiklik yapılması halinde TL varlıklarda ek satış görülecektir. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği oylamasının sonuçları da siyasi belirsizliği ve dolayısıyla TL cinsi varlıkların risk primini artırıcı unsur olarak öne çıkabilir."

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret edeceği bir başka siyasiye bırakacak olması ve sonrasında ekonomi yönetiminin ve politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin belirsizlikler son dönemde TL'de satış baskısını güçlendirirken, küresel satış eğiliminin de etkisiyle dolar/TL 2.98 seviyesini aştı.

Kurda bu seviyeler en son Şubat ayının sonunda görülmüştü.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli bugün yaptığı açıklamada, "Rakamsal olarak bir şey söylemek istemem ama TCMB daha seri faiz indirimleri yapmalı diyebilirim. Öyle göstermelik 25 baz puan olayı değil. Önümüzdeki süreçte daha seri indirimler olmalı diye düşünüyorum. Çünkü küresel ekonomi sıkıntılı bir hale girdi. Dünyada büyümenin daha da kötüleştiği bir dönem ortaya çıkacak. Artık enflasyon diye bir tehdit yok" dedi.

Enflasyonun uzun bir süredir çift haneye yakın seyretmesindeki ana belirleyici olan gıda fiyatlarındaki artışın çift haneden yüzde 1'lere gerilemesiyle yıllık enflasyon Nisan'da yüzde 7.46'dan yüzde 6.57'ye düşerek 3 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Ekonomistler gıda kaynaklı olarak manşet enflasyonda görülen sert düşüşlerin ardından yüzde 6.57 seviyesinin 2016 yılı için dip olabileceğini belirtirken, çekirdek enflasyonun benzer bir trendi yansıtmamasını ise Merkez Bankası'ndan sıkı duruşun devamının gerekliliğine dair bir işaret olarak görüyorlar.

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5 seviyesinde tutarken, Nisan'da koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 50 baz puanlık indirimle yüzde 10 seviyesine çekti. Bankaların ortalama borçlanma maliyeti ise dün itibariyle yüzde 8.46 seviyesinde bulunuyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.046 Değişim: -0,37% Hacim : 109.105 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.037 30.04.2024 Yüksek 10.133
Açılış: 10.082
32,4474 Değişim: 0,21%
Düşük 32,3153 01.05.2024 Yüksek 32,4547
Açılış: 32,3795
34,6454 Değişim: 0,17%
Düşük 34,4904 01.05.2024 Yüksek 34,6745
Açılış: 34,5871
2.388,87 Değişim: 0,36%
Düşük 2.373,47 01.05.2024 Yüksek 2.389,53
Açılış: 2.380,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.