Merkez Bankası faizi indirdi, Borsa 78 bini gördü

22.05.2014 - 13:44 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası, sürpriz bir şekilde politika faizi olarak kullanılan haftalık repo faizini 50 baz puan indirerek yüzde 9,5'a çekti.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr


Gecelik borçlanma oranları, geç likidite penceresinde ise değişikliğe gitmedi.

Kararın ardından dolar kuru anlık olarak 2,10 sınırına yükselirken, hisse senetleri de 78.043 puandan kapanarak 7,5 ayın zirvesini gördü.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, ekonomistlerin bir faiz artırımı beklemediğini ancak son dönemde piyasada bir faiz indirimi beklentisi oluştuğunu söyledi. "Birden fazla faiz kullanıldığı için hangisinde indirim beklendiği tartışılabilir," diyen İnan, bigpara.hurriyet.com.tr'a  enflasyonun bu ay da artması beklenirken, gelen faiz indirimi tartışılacak dedi: "Bu ayda enflasyonun yükselmeye devam etmesi beklenirken, reel faizi daha da düşüren bu karar ileride tartışılacaktır. Faiz koridorunun tabanını değiştirmemesi, bunun lira için bir savunma mekanizması olarak kullanmaya devam edeceğini gösteriyor. TL'de baskı olması durumunda bu araç devreye alınabilecek"

##$HABER_936783$##

Standard Bank gelişen ülke masası şefi Tim Ash,  Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde faiz indirimi beklendiğini söyledi. "Büyüme devam ederken ve enflasyon artarken bu erken faiz indirimi beni zorluyor. Bu hamleden sonra para politikasının sıkı olduğunu söylemek zor. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı hakkında soru işaretleri devam ediyor."

"LİRA ÜZERİNDEKİ BASKILAR ARTACAK"

HSBC Portföy yönetimi faiz kararı ardından lira üzerindeki baskıların artabileceğini söyledi. "Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararı sonrasında haftalık repo faizi ile gecelik borç verme faizi arasındaki faiz farkı 200 baz puandan 250 baz puana yükselirken, bu durumun, orta vadede, Türk lirasının oynaklığını azaltacağını tahmin ediyoruz. Bununla birlikte kararın kendisinin, kısa vadede, Türk lirası üzerindeki baskıları artırabileceğini düşünüyoruz."

TAHVİLLER FAİZİ DEĞİL ENFLASYONU FİYATLADI

Kararın ardından 2 yıllık tahvil faizi yüzde 9,05'e, 10 yıllık tahvil faizi ise 14 baz puan artışla yüzde 9,21'e yükseldi. Normalde politika faizi inerken, düşmesi gereken tahvil faizinin yükselmesi, enflasyonda öngörülen artışın ve liradaki değer kaybının fiyatlanmasının sonucu oldu.

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/faiz_hareket.png" align="right">

Meksa Yatırım Stratejisti ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Zeynal Balcı faizlerde teknik göstergelerin düşüşe işaret ettiğine dikkat çekti.


New York Üniversitesi misafir öğretim üyesi Ümit Akçay, sosyal medyada faiz indiriminin sürpriz olmaması gerektiğini söyledi ve görüşünü şu şekilde paylaştı: "Avrupa'da daha parasal genişleme henüz başlamasa da bu beklenti Türkiye gibi piyasalara girişi artırdı. Hükümet önümüzdeki iki seçimi atlatmak adına en azından ekonominin aleyhine işlemesini engellemek için elinden geleni yapıyor."

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN





Merkez Bankası'nın açıklaması ise şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10’dan yüzde 9,5’e indirdi.

TCMB tarafından bugün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınan kararlar şöyle:
 "Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,5, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10’dan yüzde 9,5’e indirilmiştir. 

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde,     Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç
verme faiz oranı yüzde 13,5 düzeyinde sabit tutulmuştur.

Son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki iyileşme sonucunda tüm vadelerde piyasa faizlerinde düşüşler gözlenmiştir. Bu çerçevede, bir hafta vadeli fonlama faizinde ölçülü bir indirime gidilmesine karar verilmiştir. Kurul, getiri eğrisinin bu karardan sonra da yataya yakın seyretmesi ile para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğini değerlendirmiştir. 

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Son dönemde açıklanan veriler bu
gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebinde ılımlı bir seyre işaret etmektedir. Net ihracatın ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapması beklenmektedir. Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir. 

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır. 

Toplantıya Katılan Kurul Üyeleri: Erdem Başçı (Başkan), Ahmet Faruk Aysan, Murat Çetinkaya, Turalay Kenç, Necati Şahin, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu. "
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.320 Değişim: 1,59% Hacim : 105.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.320
Açılış: 10.189
32,2832 Değişim: 0,03%
Düşük 32,2147 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,1191 Değişim: 0,10%
Düşük 35,0364 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.468,58 Değişim: 0,10%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.469,85
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.