Kriz besicileri de vurdu

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kaçak et skandalı ve ekonomik kriz besicileri fena vurdu. Konya Besiciler Odası Başkanı Ali Demirbağ, ekonomik zorluklarla boğuşan besicilerin, ayakta durabilmek için büyük bir gayret gösterdiklerini söyledi.


Ülkenin gündemini uzun süredir meşgul eden kaçak et söylentisine besici esnafının tepkileri devam ediyor. Ülkenin son günlerde içinde bulunduğu ekonomik krize bir de kaçak et skandalı eklenince beziciler zor günler yaşamaya başladı. Konya`da iki ay içinde bir çok besicinin hayvancılığı bıraktığı belirtiliyor.


KAÇAK ET GİRİŞİ ENGELLENMELİ;

Konu hakkında bilgi veren Konya Besiciler Odası Başkanı Ali Demirbağ, dışardan gelen kaçak etler ve canlı hayvanlar besicileri çok zor bir duruma soktu. Gelen hayvanlar son derece sağlıksız ve büyük tehlikeler taşıyor. İlgili bakanlıklara birçok kereler müracatta bulunduğumuz halde bir sonuç alamadık. Kaçak etler ülkemize sokulup sağlıksız bir şekilde halkımızın hizmetine sunuluyor. Bu da sonuç olarak bize zarar verdiği gibi daha da önemlisi halkımızın sağlığı için büyük bir tehlike oluşturuyor. Buna yetkililerin bir an evvel önlem alması ve kaçak et girişini vakit geçirmeden engellenmesi gereklidir dedi.


Yaşanan ekonomik krizin de besicileri olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Demirbağ, krizden bütün esnafların olduğu gibi besiciler de büyük bir zarar görmüştür. Bir yıl öncesi 700 milyon lira sattığımız hayvanları şimdi 600 milyon liraya bile satamıyoruz. Bize yardım eden sorunlarımızla ilgilenen bir devlet kuruluşu ne yazık ki yok. Devlet hayvancılığa en kısa zamanda destek vermezse ülkemiz dışarıdan gelen bu kaçak etlere mahkum duruma düşecektir. Ekonomik zorlukla boğuşan besiciler ayakta durabilmek için insanüstü bir gayret göstermektedir. Böyle giderse çok kısa bir süre sonra yüzlerce besici iflas bayrağını çekecektir diye konuştu. Devlet kredi faizlerini kaldırmalı ve dışardan gelen kaçak et akışını durdurmalı diyen Demirbağ, Türkiye`de hayvancılığın ileri gitmesi için süt ve et inekçiliğine teşvik verilmesi gerektiğini söyledi. Avrupa ülkelerinde hayvancılığın gelişmesi için devletin besicilerin zararını üstlendiğini anlatan Demirbağ, Türkiye`de ise besici esnafının kaderine terk edildiğini belirtti.


HAYVANCILIK GÜNDEN GÜNE KÜÇÜLÜYOR;

Özellikle süt hayvancılığının Türkiye`de günden güne küçüldüğüne dikkat çeken Demirbağ, şöyle devam etti: Şu anda süt en ucuz besin maddelerinden biri haline gelmiştir ve piyasada sudan bile ucuz fiyata satılmaktadır. Bu sebeple çoğu besici süt veren ineklerini kesme yolunu seçmektedir. Ayrıca artan ve adaletsiz vergiler de besicilerin belini bükmektedir. Tabii ki vergi vermek her vatandaşın görevidir. Ama ne yazık ki ülkemizde vergi sisteminde adalet söz konusu değildir. Bu yüzden bir çok esnaf gibi biz de uygulanan vergi sisteminden olumsuz yönde etkileniyoruz. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4656 Değişim: -0,06%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7741 Değişim: -0,57%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.438,84 Değişim: 0,11%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.