Köhler: Krediyi Hızla Açacağız

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


IMF Başkanı Köhler kredinin kısa zamanda sağlanacağını söyledi. IMF Avrupa Sorumlusu Deppler başkanlığındaki heyet de kredi için çalışmaya başladı. Heyet para piyasalarını ve bankacılık sistemini inceleyecek

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Horst Köhler dün yeniden Türkiye’ye destek açıklaması yaptı. Köhler açıklamasında, Türkiye4deki piyasa güvenini güclendirmek istediğini, düşünülen zenginleştirilmiş kredi paketinin hızla sağlanacağını umduğunu belirtti. Bankacılık sektörünün yapılanmasının incelenmesi gerektiğini söyleyen Köhler şöyle konuştu:

Türk hükümeti, programında önemli gelişmeler kaydetti. Şimdiki görev bu kazanımları korumak ve piyasa güveni ile politikaları güçlendirmektir.

Kritik haftaya girildi

Finans kesiminde önce bankacılık kesiminde çekişmeyle start alan, ardından hızlı döviz çıkışıyla piyasaları sarsan dalgalanma hafta sonu tatiline girdi. Şimdi gözler,dün akşam incelemelerine başlayacak IMF heyetiyle, yarın Ankara’da olacak ABD Hazine Bakan Yardımcısı Edwin Truman başkanlığındaki uzmanlarınTürkiye için önerecekleri çözüm modelini gözlüyor. Bu hafta piyasalar IMF ve Beyaz Saray’dan çıkacak kararlara endeksli olacak.

IMF Avrupa sorumlusu Michael Deppler başkanlığındaki heyette, Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli’nin de yer aldığı kaydedildi. Finans piyasaları uzmanlarının da yer aldığı 5 kişilik heyet, bugünden itibaren Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası’nda incelemeler ve görüşmelere başlayacak. Alınan bilgilere göre, görüşmelerin ana konusunu, 6 .2 milyar dolarlık döviz çıkışının nedenleri oluşturacak. IMF heyeti, öncelikle son 10 günde bankalar arasındaki işlemleri, Merkez Bankası’nın müdahalelerine piyasanın verdiği tepkiyi inceleyecek.

Piyasadaki nakit miktarı, bankaların Türk Lirası ve döviz pozisyonları ile bankalararası işlemler konusunda Merkez Bankası uzmanlarından bilgi alınacak. Heyetin aynı zamanda Merkez Bankası’nda piyasaları günü günü izleyeceği belirtildi.

Ancak heyet özellikle cari açık ve azalan döviz rezervinin piyasalara uzun vadeli ne ölçüde etkili olabileceğini ve Türkiye’nin bu olumsuz etkiyi ne kadar bir döviz desteği ile kaldırabileceğini belirleyecek.

Bankalar için özel rapor

Ancak incelemenin asıl önemli bölümünü bankacılık sektörünün son mali yapısı içeriyor. Heyet aynı zamanda, bankaların açık pozisyonların, son Türk lirası durumlarına, kendi aralırdaki işlemleri ve son raporları inceleyecek. Krizde bankaların etkisi araştırılacak.

Tüm bu çalışmaların ardından önce Merkez Bankası’nın ihtiyacı olan acil destek kredisinin miktarı belirlenecek, ardından hem para piyasalarında hem de mali sistemde alınacak ek önlemler görüşülecek. Ayrıca bankacılık sektörünün rehabilitasyon için gereken ek tedbirler de masaya yatırılacak.

Cotterelli bu kez arka planda

Türkiye’de ‘IMF’ denince ilk akla gelen isim Fon’un Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli bu kez yalnızca gelen heyette bir uzman olarak yer alıyor. IMF Avrupa Türkiye’ye her gelişinde ekonomideki gündem maddesi olan hatta aşırı korunmasıyla dikkat çeken Cottarelli’nin bu kez geri planda kalması IMF’nin bu seferki dalgalanmayı çok önemsediği ve hızlı hareket etmek için doğrudan karar organlarıyla müdahale ettiği yorumlarına neden oldu. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp de cuma günü, krize ilişkin açıklama yaparken, Cottarelli’nin IMF heyetinde olup olmadığı sorusunu Bilmiyorum. Olup olmamasının da bir önemi yok zaten biçiminde yanıtlamıştı. (MİLLİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.802 Değişim: 0,88% Hacim : 24.823 Mio.TL Son veri saati : 11:15
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.802
Açılış: 9.763
32,5817 Değişim: 0,29%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
35,0483 Değişim: 0,22%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0515
Açılış: 34,9718
2.459,52 Değişim: 0,96%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.462,17
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.