İstihdama teşvik

15.02.2002 - 09:47 | Son Güncelleme :

Yeni işçi alacak işverenlerin yükünü azaltmayı amaçlayan yasa tasarısı komisyondan geçti. Sigorta prim payları ve vergilerin bir bölümü ertelenecek

Kriz sonrası daralan istihdamı canlandırmak için yeni işçi çalıştıracak işverenlerin, sigorta primi payları ile gelir vergilerinin bir bölümünün bir yıl ertelenmesini öngören yasa tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu`nda kabul edildi. Buna göre, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Aralık 2002`ye kadar istihdam edilecek her yeni işçi için, işe başlama tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecek sigorta ve işsizlik sigortası primlerinin işveren payları ile süresinde beyan edilen Gelir Vergisi`nin bir bölümü bir yıl ertelenecek. İşveren sigorta payları ile Gelir Vergisi`ne ilişkin ertelemede şu oranlar dikkate alınacak: n Toplu iş sözleşmesi yapma hakkı bulunan sendikalı yeni işçi için ödenecek işveren sigorta prim payları ile Gelir Vergisi`nin yüzde 50`si. n Bunun dışında kalan ve 20 ya da daha az yeni işçi istihdam eden işyerlerinde sigorta primi işveren payı ile Gelir Vergisi`nin yüzde 40`ı. n 20`den fazla yeni işçi istihdamında sigorta primi işveren payı ile Gelir Vergisi`nin yüzde 35`i.

Uygulamada, Ocak-Nisan 2001 dönemine ait 4 aylık sürede SSK`ya verilen sigorta prim bordrolarındaki işçi sayısı esas alınacak. Buna yapılacak her yeni istihdam için işveren sigorta prim payları ile tahakkuk edilen Gelir Vergileri 1 yıl ertelenecek. Ertelenen sigorta primleri ile işsizlik sigortası primi işveren paylarının tutarına gecikme zammı uygulanmayacak, borcun ertelendiği süre zamanaşımında dikkate alınmayacak. Bu prim borçları, bir yıllık sürenin sonunda Sosyal Sigortalar Kanunu`ndaki hükümler çerçevesinde tahsil edilecek. Ertelenen Gelir Vergisi ise beyan verme süresini izleyen yılın aynı döneminde ödenecek. Maliye Bakanlığı, uygulamayla ilgili ek bildirim isteyebilecek.

Tartışmalı İş Kanunu TBMM`de

İşveren ve işçi kesimi arasında tartışmalara neden olan İş Kanunu ile sendikalar kanununda değişiklik öngören iş güvencesi yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı`na sunuldu. Hizmet akitlerinin feshini yeniden düzenleyen Tasarı şunları getiriyor: n İşveren iş akdini geçerli bir nedenle feshedebilecek. Fesih bildirimi yazılı olacak ve fesih nedenini kesin ve açık bir şekilde kapsayacak. n Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında sendikal faaliyetlere katılmak, sendika ya da işçi temsilciliği yapmak, hak aramak için işveren aleyhine idari makamlara başvurmak, fesihte geçerli neden sayılmayacak. İşçi, fesihte sebebin geçerli olmadığı iddiası ile iş mahkemesine dava açabilecek. Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene ait olacak. n Mahkeme feshin geçersizliğine karar verdiğinde işçiyi işe döndürecek, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirleyecek. n İşveren ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri ve işin gerekleri sonucu topluca veya bir ay içinde toplam en az 10 işçinin iş akdini feshetmek istediğinde, bunu en az 30 gün önceden bir yazı ile işyeri sendika temsilcilerine veya işçi temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumu`na bildirecek. Bu bildirimde işçi çıkarmaların sebepleri, çıkarılacak işçi sayısı, işe son verme işlemlerinin ne kadarlık bir zaman diliminde gerçekleşeceğine ilişkin bilgilerin bulunması zorunlu olacak. Bu arada, tüketici lehine değişiklikler öngören yasa tasarısı da TBMM Başkanlığı`na gönderildi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,2886 Değişim: -0,15%
Düşük 32,1618 06.05.2024 Yüksek 32,3442
Açılış: 32,3374
34,7866 Değişim: -0,07%
Düşük 34,1255 06.05.2024 Yüksek 34,8079
Açılış: 34,8079
2.389,94 Değişim: -0,15%
Düşük 2.380,68 06.05.2024 Yüksek 2.394,18
Açılış: 2.393,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.