İşçiden az vergi ödemek olacak iş mi

26.02.2004 - 08:06 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ‘‘Kayıtdışı ekonomiden şikayet edip, yanında çalışandan daha az vergi verenler var. Ya muhterem sen hiç mi kár etmiyorsun’’ dedi. Unakıtan, sanayicilere, ‘‘Kár eden beni görecek’’ uyarısında bulundu.

İSTANBUL Sanayi Odası`nda (İSO) kayıtdışı ekonomi ve vergi oranları konusunda şikayetleri dinleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ‘‘Zarar ederseniz karışmam, ama kár ederseniz beni göreceksiniz, ama tam da görmüyorsunuz. Orada bir enayilik var’’ dedi. Unakıtan, sürekli vergi dairesine uğramayan adamlardan söz edildiğini belirterek, ‘‘İyi de kardeşim kaç para verdin? Bakıyorum, yanında çalışan adamdan daha az vergi verenler var’’ diye konuştu.

İSO`nun Meclis toplantısına katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, sanayicilerin sıkıntılarını dinledikten sonra yaptığı konuşmada, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı`nın ‘‘Bizim asıl ortağımız Maliye’’ sözüne atıfta bulunarak, şunları söyledi:

‘‘Evet, hepinizin ortağıyım. Zarar ederseniz karışmam, ama kár ederseniz beni göreceksiniz. Ama tam da görmüyorsunuz. Orada bir enayilik var. Kayıtdışı ekonomi derken, hiç vergi dairesine uğramamış adamdan sözediyorsunuz. Ama bir de `Ben vergimi veriyorum` deyip, kayıtdışından şikayet edenler var. Kaç para verdin kardeşim? Bakıyorsun, yanında çalışan adamdan daha az vergi vermiş. İstanbul`da 100 bin mükellef devamlı KDV alacaklısı, ya muhterem hiç mi iş yapmıyorsun? Ama hepsi büyüteç altında, tek tek bakacağız. İstanbul`da 240 bin kurumlar vergisi mükellefi var. Ama yüzde 60 oranında muhterem devamlı zarar gösteriyor. Yahu hiç mi kárlı halin yok senin? Sonra çıkıp bunlar kürsülerden derler ki, `Hiç vergi uğramayan mükellefler var. İyi de kardeşim sen de hep zarar gösteriyorsun. İstanbul`da 500 bin KDV mükellefi var. 5 bin kişi KDV`nin yüzde 95`ini ödüyor. Kalan 495 bin mükellef yüzde 5`ini. Bu olur mu?’’

AYNI SAKIZI ÇİĞNİYORUZ

Yatırım teşviklerine ilişkin eleştirilere de değinen Kemal Unakıtan, ‘‘Bir yerden başlamak lazımdı, buna devam edeceğiz’’ dedi. ‘‘Böyle özelleştirme olur mu?’’ şeklinde eleştiriler de aldığını belirten Bakan Unakıtan, ‘‘Olur arkadaş, bu işler böyle başlıyor. 20 yıldır aynı sakızı çiğneyip duruyoruz’’ diye konuştu.

2003 yılının sonunda önemli ihalelerin yapıldığını hatırlatan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tüpraş konusundaki eleştirilere şu yanıtı verdi:

‘‘Sakıp Bey de dese, bilmem ne bey de dese fiyatını bulmadan satmam. Hanginiz fiyatını bulmadan makinenizi satarsınız. Şimdi Tüpraş`ta 1.3 milyar dolara az diyenler, niye gelip fiyat vermiyor.’’

Uzanlar`ın şirketlerini kimlerin alacağı belirlenmedi

Maliye Bakanı Unakıtan, Uzan`ın şirketlerinin kimlere satılacağının belli olduğuna ilişkin söylentiler olduğunu hatırlatılması üzerine, şunları söyledi: ‘‘Öyle bir şey mümkün değil. Böyle çirkin yakıştırmalar olamaz. Bunun belli kanunları kaideleri var. Onlara uymak mecburiyetindeyiz. Herşey kamuya açık bir şekilde yapılıyor. Herşey kamunun gözüönünde cereyan ediyor. Ama potansiyel alacaklılar kimlerse, onlar gelirler, görüşmeleryapılır. biz her türlü bilgiyi vermeye açığız. Ve ondan sonra da ihaleye herkes eşit şartlar altında katılır.

Sabancı: Bizim asıl ortak Maliye

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, Türkiye`de vergiyle tanışmadan yaşayan insanlar bulunduğunu söyledi. Sabancı, kim ne üretirse, kim ne yaparsa yapsın bir ucunda ana patronun maliye olduğunu vurgulayarak ‘‘Zararlara karışmaz, kárlardan payını alır. Onun içindir ki sağlıklı firmaları hepimizden, biz sahiplerinden çok Maliye Bakanı istiyor’’ diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.320 Değişim: 0,00% Hacim : 105.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.320
Açılış: 10.189
32,2609 Değişim: -0,04%
Düşük 32,2147 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0666 Değişim: -0,05%
Düşük 35,0038 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.466,01 Değişim: -0,01%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.470,59
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.