İmar`da 5 milyar dolar uçmuş

23.07.2003 - 08:56 | Son Güncelleme :

BDDK Başkanı Engin Akçakoca`nın çok sayıda ‘‘hayali hesap’’ olduğunu resmen daha önce duyurduğu İmar Bankası`nda bu tür hesapların 6 katrilyon liraya ulaştığı belirlendi. Bankanın kayıtlı 900 trilyon liralık mevduatı da eklendiğinde İmar`da Uzanlar`a uçan para 5 milyar dolara çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun (BDDK) bankacılık lisansını 3 Temmuz 2003`te iptal ettiği İmar Bankası`ndaki soygun düzeninin boyutları tüyler ürpertici hale geldi. Henüz bütün hesaplar tam anlamı ile ortaya dökülmüş olmamakla birlikte, İmar Bankası`nda ikili hesap düzeni ile 6 katrilyon lira Uzanlar`ın cebine gitti. Şimdi, şu ana kadar Türkiye`de ortaya çıkan ‘en büyük banka hortumu’ olan bu paranın mevduat sahiplerine geri ödenmesinin maliyeti tartışılmaya başlandı.

Bu miktardaki kayıp Uluslararası Para Fonu`nun (IMF) da ilgisini çektiğinden, BDDK`nın İmar Bankası ile ilgili kararları, yeni IMF temsilcisi Rıza Moghadam tarafından da yakın takibe alındı.

Bu miktardaki paranın, BDDK tarafından elinde İmar Bankası müşterisi olduğunu gösterir belge ile müracaat edenlere ödenmesi halinde, paranın Uzan Ailesi`nden nasıl geri alınacağı da merak ediliyor.

BDDK`nın, İmar Bankası`nı devralmak yerine Uzan Ailesi fertlerinin banka yönetiminden istifa ettiği anda, Aile`den birini bankaya kayyum olarak atayıp, bankayı bu şekilde tasfiyeye götürmesinin daha doğru olup olmayacağı da bankacılık sektöründe konuşuluyor.

HESAPLAR İNCELENİYOR

BDDK`nın İmar Bankası`nın lisansını iptal etmesinden sonra Uzan Grubu`na ait olan ve bankanın hesaplarının tutulduğu Merkez Yatırım, polis ekipleri eşliğinde iki defa BDDK tarafından basıldı.

Bu baskınlarda elde edilen bilgiler ise İmar Bankası`nın mali yapısını tam anlamıyla ortaya koymadı. BDDK Başkanı Engin Akçakoca, İmar Bankası`na el konulmasından sonra yaptığı açıklamalarda bankanın bilgisayar kayıtlarının silindiğini söyledi.

Uzan Grubu`nun, BDDK`nın kamuoyunu yanılttığı yönündeki açıklamalarından sonra BDDK, İmar Bankası ile ilgili gelişmeleri hızlandırmak amacıyla bir yandan geniş bir kadroyla banka hesaplarını incelemek ve yeniden oluşturmak yönüne giderken diğertaraftan ‘geri ödeme taahhütnamesi’ karşılığında banka müşterilerine ödemeler yapılabileceğini açıkladı.

Bu çalışmalar, Türk bankacılık sisteminde korkunç denilebilecek bir gerçeği ortaya çıkardı. İmar Bankası`nda, resmi kayıtlara göre 900 trilyon lira düzeyinde görülen hesaplar, inanılmaz bir artışla 6 katrilyon lira daha büyüdü. Bankanın, el konulma sonrasında BDDK`ya yüklediği miktar 900 trilyon lira olarak değil 7 katrilyon lira olarak şekillenmeye başladı.

BDDK`nın, Uzan Ailesi`nin cebine giren ve 6 katrilyon lira olduğu artık bilinen bu parayı mevduat sahiplerine nasıl ve hangi yöntemle ödeyeceği de bankacılık kesiminde tartışma konusu haline geldi.

İmar Bankası müşterilerine nerede olduğu henüz tespit edilemeyen 6 katrilyon liranın ödenmesi, mevcut şekliyle bakıldığında hem mevduat garantisi, hem de siyasi nedenlerle hemen hemen mutlak olarak değerlendiriliyor. Ancak, bu paranın BDDK tarafından bir şekilde karşılık oluşturularak ödenmesi halinde, ‘ulusal muhasebeye nasıl yansıyacağı’ da merak ediliyor.

BDDK 7 katrilyonu öderse ne olacak?

BDDK, ‘İmarzedelere’ 7 katrilyon lira öderse, bu parayı nereden ve nasıl geri alacağı belirli değil.

Piyasadaki endişenin kaynağı, bankadaki kayıt-kayıtsızlık tartışmasının, BDDK`nın elini kolunu bağlayabileceği.

Uzan Grubu`nun, BDDK`ya, ‘‘Biz size, banka kayıtlarını verdik, gerisi sizin sorununuz’’ demesi halinde, BDDK-Uzan uyuşmazlığının çözümü belirsiz.

Daha önce büyüklüğü itibariyle Pamukbank`ın TMSF`ye devri IMF`nin ilgisini çekti. Ancak Pamukbank, İmar ile kıyaslandığında geri alınabilir haliyle 3 milyar doların altında toplam maliyet oluşturdu.

İmar Bankası ise mevcut haliyle 5 milyar doları aşan bir operasyon gibi görünüyor.

İmar Bankası`nın, Uzan Grubu`nun enerji yatırımlarını bilinen 900 trilyon liralık mali büyüklükle finanse ettiği düşünüldüğünde, ortada olmayan 5 milyar doların Uzanlar tarafından ne yapıldığı da ciddi bir tartışma konusu.

Bankacılık sisteminin, BDDK`nın temsilcisi İmar Bankası yönetimindeyken, son bir-iki yıl içinde olsa bile 5 milyar dolar düzeyinde açık oluşumunu tespit edememesi ilginç bulundu.

5 milyar dolarlık hortum IMF`yi de korkuttu

Türkiye ile görüşmelerini geçen haftasonunda tamamlayan ancak 5 ve diğer gözden geçirmelerin süren bir takvim haline gelmesi nedeniyle Türkiye ile önümüzdeki aylarda daha yakından ilgilenecek olan IMF yetkilileri, İmar Bankası ile ilgili gemişmelerden tedirgin.

IMF Türkiye temsilcisi Rıza Moghadam`ın son ziyareti sırasında İmar Bankası ile ilgili sorular sorduğu biliniyor.

Moghadam`ın, ‘‘İmar Bankası nasıl gidiyor, ne bekliyorsunuz’’ sorularına, ‘‘5 milyar dolar civarında açık var’’ cevabının verilmesi, yeni temsilcinin daha işin başındayken ağır sorunla karşı karşıya olduğunu anlamasına bu konuda yakın çevresine yakınmasına neden oldu.

Şener: İmar`da ödemeler iki hafta içinde yapılacak

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, BDDK tarafından tasfiyesine karar verilen İmar Bankası mudilerine ödemelerin iki hafta içinde yapılacağını söyledi.

Şener, İmar Bankası`nın öteden beri gözetim ve denetim altında bulunduğunu, BDDK’ca yasa gereği bu bankaya bir yönetici atandığını kaydetti. Şener, diğer 20 bankada olduğu gibi bu bankanın tüm ortaklıklarına değil, sadece yönetim ve denetim kurullarına el konulduğunu bildirdi. Şener, şunları söyledi: ‘‘Fon, bankada hesapları bulunan tüm mudilerin haklarına yönelik her türlü tedbiri almakta yükümlüdür ve bu görevini yerine getirmektedir. Ancak, yapılan incelemede resmi makamlara bildirilmesi gereken hesaplar dışında bazı hesaplar tutulduğu ortaya çıkmıştır. BDDK hesapları tespit çalışmalarını sürdürüyor. Buraya gelmeden önce BDDK Başkanı ile görüştüm ve bana verdiği bilgiye göre hak sahipleri tespit edilerek maksimum iki hafta içinde ödemeler gerçekleştirilecek.’’

Şener, İmar Bankası ile ilgili uygulamaların da BDDK’ca yürütüldüğünü söyledi.

BDDK önünde İmarzede eylemi

Yönetimi ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) devredilen İmar Bankası`nda hesapları bulunan mudiler paralarını alamayınca BDDK’nın İstanbul`daki şubesi önünde eylem yaptılar. İmar Bankası`nın Mecidiyeköy`de bulunan merkez şubesinin önünde bekleyen yaklaşık 50 mudi daha sonra Zincirlikuyu`da ki BDDK binasına yürüdü. Bir yetkiliyle görüşmek istediklerini belirten mudilere fona bağlı olarak çalışan avukatlar açıklama yaptılar. Açıklamada çalışmaların yapıldığı ve 10 gün içerisinde ödeme planının belirleneceği ifade edildi.

Mudiler açıklama yapan fon avukatlarına ``Sizin açıklamanızı kabul etmiyoruz. Madem ödeyemeyecektiniz, bankaya neden el koydunuz. 10 gün öncede aynı şeyi söylemiştiniz`` dediler. İki saat bekleyen grup daha sonra dağıldı.

Cem Uzan`a 159`dan dava

Bursa`da yaptığı mitingde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a hakarette bulunduğu gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan hakkında dün Ağır Ceza Mahkemesi`nde dava açıldı.

Ailesine ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik`e devletin 12 Haziran`da el koymasının ardından 13 Haziran`da Bursa`da partisince düzenlenen mitinge katılan Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, isim vermeden Başbakan Erdoğan ve AKP hükümetine ağır ithamlarda bulunmuştu. Uzan, ‘‘Tapulu malım olan ÇEAŞ ve Kepez`i yedirirsem, bana da adam demesinler. Bak kalleş adam. Sen ne biçim Müslümansın be adam. Sen Allahsız olmuşsun. Allahsız herif. Senin yaptığına eşkıyalık denir, eşkıyalık’’ demişti. Bu konuşmanın ardından Uzan hakkında Adalet Bakanlığ`ndan alınan özel izinle TCK`nın 159`uncu maddesinden soruşturma başlatılmıştı.

Bursa Cumhuriyet Başsavcı Vekili Nasuh Akça`nın başlattığı soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonunda iddianameyi hazırlayan savcı Akça, Cem Uzan hakkında, ‘Türklüğü, cumhuriyeti, Büyük Millet Meclisi’ni, hükümetin manevi şahsiyetini, bakanlıkları, devletin askeri ve emniyet muhafaza kuvvetlerini veya adliyenin manevi şahsiyetini alenen tahkir ve tezyif` suçlarına ilişkin cezaları düzenleyen TCK`nın 159`uncu maddesinden dava açtı.

Dosya dün akşam nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderildi. Nöbetçi Mahkeme, 3 yıla kadar hapis cezası istenen Cem Uzan`ın, hangi mahkemede yargılanacağını yarın belirleyecek.

Genç Parti Lideri Cem Uzan hakkında, Erdoğan`ın avukatlarının suç duyurusuyla başlatılan ‘hakaret’ soruşturması ise halen sürdürülüyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.173 Değişim: 1,17% Hacim : 103.732 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.036 14.05.2024 Yüksek 10.273
Açılış: 10.099
32,3125 Değişim: 0,10%
Düşük 32,1399 14.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2788
34,9866 Değişim: 0,46%
Düşük 34,6881 14.05.2024 Yüksek 35,0235
Açılış: 34,8247
2.447,57 Değişim: 0,93%
Düşük 2.416,03 14.05.2024 Yüksek 2.448,40
Açılış: 2.424,92
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.