Hükümetin enerji telaşı

20.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Elektrikte, kamu üretim ve dağıtım tesislerinin işletme devir haklarına ilişkin çalışmaların süresini 31 Ekim`e kadar uzatan tasarı, TBMM Başkanlığı`na sunuldu. Sürenin uzatılması, 2.2 milyar dolarlık gelirin kurtarılması anlamına gelecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu`na (EPDK) ilişkin yasada yapılacak değişiklikle, şirketler işletme hakkı devir bedelinin yarısı olan 1.1 milyar doları peşin ödeyecekler. Geri kalan kısım ise 1 ve 2 yıl sonra iki eşit taksitte ödenecek. Devir işlemleri bitirilebildiği taktirde 2001 bütçesine yaklaşık 1.5 katrilyon liralık yeni gelir yaratılmış olacak.

Yarısında hukuki süreç bitti
FF`nin belirlemelerine göre toplam 20 görev bölgesinden 10`unda devir sözleşmesi ve elektrik satış anlaşması imzalanarak tesisler devire hazır hale getirildi. Bunlar arasında 500 milyon dolar toplam bedelli İstanbul da bulunuyor. Diğer 10 görev bölgesinde ise henüz devir sözleşmesi ve elektrik satış anlaşması imzalanmadı. Bu grupta da 300 milyon dolar toplam bedelli İzmir bölgesi de bulunuyor.
Bu arada hükümetin yasada değişiklik yapmak istemesinin geri planında Anayasa Mahkemesi`nin FP`nin kapatılma davasını bitirir bitirmez, EPDK Yasa Tasarısı`na ilişkin iptal istemini görüşmek istemesinin yattığı da ileri sürüldü. Hükümet, FP davası bitene kadar söz konusu uzatmayı Meclis`ten geçirebilirse Anayasa Mahkemesi, konunun aciliyetini yitirdiği gerekçesiyle, iptal isteminin incelenmesini sonbahara bırakabilecek.

ELDER: Dünya Bankası hatalı
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği`nce (ELDER) hazırlanan `Elektrik Dağıtım Hizmetlerinde İşletme Haklarının Devredilmesi ile Sağlanacak Kaynak ve Tasarruflar` başlıklı raporda ise Dünya Bankası`nın devirlerin geleceğiyle ilgili düşüncesinin yanlış olduğu ileri sürüldü. DB, işletme hakkı devri yoluyla özelleştirme yapılamazsa, acilen mülkiyet satışı yoluyla özelleştirme istiyor. ELDER, işletme hakkı devri modelinin seçilmesinin anayasal engellerden kaynaklandığını belirterek, Anayasa`nın 168. maddesi ve Anayasa Mahkemesi kararları gereği bu tesislerin varlık satışı yoluyla özelleştirilemedeğini bildirdi. Mülkiyet satışı ile işletme hakkı devri arasında ciddi farklılıklar olduğu kaydedilen raporda şöyle denildi: `Mükliyet satışı sözkonusu olduğu taktirde tesislerin gerçek değerinin tespit edilmesi yasal zorunluluktur. Bu tespit ise sanıldığından daha fazla zorluk taşımaktadır. Buna örnek vermek gerekirse, bu müesseselerin tapularının önemli bölümü kurum (TEDAŞ) adına değildir. Halen belediyeler TEK, TEAŞ ve hatta Etibank üstüne kayıtlı tapular vardır. Ülkeye yayılmış bu tesislerin gerçek miktar ve değerini tespit etmeden mülkiyet satışının mümkün olmayacağı açıktır. Oysa işletme hakkı devrinde tesislerin fiziki varlıklarına ait bir değer tespiti söz konusu değildir. Çünkü tesislerin mülkiyeti kamuya ait olacaktır ve bundan sonrakı yatırımlar da kamu adına yapılacaktır.`

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.337 Değişim: 0,68% Hacim : 127.583 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 07.05.2024 Yüksek 10.376
Açılış: 10.283
32,2699 Değişim: 0,09%
Düşük 32,1871 07.05.2024 Yüksek 32,3134
Açılış: 32,2398
34,7670 Değişim: -0,02%
Düşük 34,6737 07.05.2024 Yüksek 34,8344
Açılış: 34,773
2.401,41 Değişim: -0,33%
Düşük 2.394,54 07.05.2024 Yüksek 2.417,52
Açılış: 2.409,28
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.