Hisarcıklıoğlu: Reform ateşini güçlendirelim

21.01.2019 - 16:12 | Son Güncelleme :
Hisarcıklıoğlu: Reform ateşini güçlendirelim | Ekonomi Haberleri

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Dışarıda hava bozarken, bizler de içerde safları sıklaştırmalıyız. Güveni ve istikrarı muhafaza etmeliyiz ki, ekonomide yeni bir atılım daha başlatalım, reform ateşini güçlendirelim” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda konuştu. Oda ve Borsa Başkanlarının Temmuz’dan beri yoğun bir mesaiyle illerin ve ilçelerin sorunlarını çıkardıklarını, öneriler hazırladıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Böylece tüm ülkede, yerelde hangi ekonomik sıkıntılar yaşanıyorsa, hepsini tespit ettiler. Biz şimdi tüm bunları, il bazında ve ayrıca bakanlıklara göre tasnif ediyoruz.

Haberin Devamı

Elbette, bizler için en önemli teşvik, bugünkü gibi, devletimizi yanımızda görmek. Cumhurbaşkanım, sizin aramızda olmanız, hem bürokrasinin çarklarını işletmek, hem de sürdürdüğümüz mücadelede yalnız olmadığımızı görmek açısından, bizim için çok değerli. Karşımıza çıkarılan her tür engele ve ekonomik saldırılara rağmen, bize daha fazla çalışma şevki verdiniz, moralimizi yükselttiniz. Sizin liderliğinizde, gündeme getirdiğimiz her konuda, geçmişte olduğu gibi, çözüm sağlayacağınıza inanıyoruz. İşte bununla ilgili pek çok örneği, şu geçtiğimiz birkaç ayda yaşadık.

##$HABER_1452252$##

Kısa çalışma ödeneği ve asgari ücret desteği artışıyla, firmalarımızın üstündeki yükleri azalttınız. İç piyasaya destek için, 4 sektörde KDV ve ÖTV indirimi yaptınız. Bankaların yüksek faiz uygulaması yüzünden, büyük sıkıntı yaşadığımız, krediye erişimde, aylık yüzde 1,54 faizle, KOBİ’lere kredi imkanı sundunuz. Mera fonu gibi ciddi bir yükün kaldırılmasını sağladınız. Kamu müteahhitlerine tasfiye ve devir hakkı tanıdınız. Uzun yıllardır beklediğimiz, ticari hayata büyük kolaylık getirecek, devlet destekli ticari alacak sigortasını başlattınız. Meslek liselerinde 81 ilde kamu-özel sektör iş birliğini tabanda sağlayacak projeyi de hayata geçiriyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“Geçtiğimiz yıl, ülkemizdeki iş ve yatırım ortamını iyileştiren çeşitli düzenlemeler üzerinde, sizin talimatınızla, bakanlarımızla birlikte yaptığımız çalışmalarda, tarihi bir başarıya imza attık” diyen Hisarcıklıoğlu, "Dünya Bankasının Doing Business raporuna göre Türkiye, 2018’de en çok reform yapan ilk 10 ülke arasında yer aldı. İş ve yatırım ortamında 17 basamak birden sıçrayarak, 60. sıradan 43. sıraya ilerledik ve tarihimizdeki en üst sıraya yükselmiş olduk. Sizin liderliğinizde, hükümetimizin istihdamı, ticareti ve sanayiyi destekleyen adımları, her kesime dokunan müjdeleri, iş dünyamızın moralini ve şevkini artırdı. Şuralarda dile getirdiğimiz pek çok önerinin hayata geçtiğini gördük. Tüm bu desteklerin, ekonomiye yeniden ivme kazandıracağına inanıyorum” açıklamasını yaptı.

Oda ve Borsa Başkanlarının, konseyler ve bölgeler bazında detaylı bir çalışmayla reel sektörün en çok talep ettiği konuları belirlediklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bunlara da çözüm sağlamak için, başta sizin olmak üzere, buradaki bakanlarımızın icracı ve reformcu iş yapma tarzına güveniyoruz. Ben detaya girmeden tek bir konuyu vurgulamak istiyorum. Son 3 ayda TOBB olarak bir ilki daha gerçekleştirdik. Bankalarla birlikte tüm Anadolu’yu dolaştık. 81 ilden tüccar ve sanayicilerle bir araya geldik.

Burada şunu gördük, KOBİ’lerin en büyük sıkıntısı nakit açığı. Finansmana erişimde büyük sıkıntı var. Yüksek kredi faizleri, bir türlü reel sektörümüzün yakasını bırakmıyor. Yaptığımız işin bereketi kalmıyor. Ne yatırım yapabiliyor, ne de iş hacmimizi artırabiliyoruz. İşte bu ortamda, yüksek faize karşı sizin gösterdiğiniz hassasiyet ve mücadele, bizlere güç ve moral veriyor. Bizler de sizin bu konudaki çağrınıza, ilk ve en somut katkıyı verdik. TOBB, Odalar ve Borsalar, tüm kaynaklarını bir araya getirdi. Bugüne kadar ülkemizde ticari kredilere uygulanmış en düşük faiz oranıyla, KOBİ’lerimize nefes kredisi temin ettik. Yaklaşık 100 bin KOBİ’mize 12 milyar lira düşük faizli kaynak sağladık. Sizin tabirinizle ‘finansmanda inovasyon’ yaptık.

Haberin Devamı

Avrupa’da Brexit sıkıntısı, ABD-Çin, Rusya-Ukrayna gibi artan ikili gerilimler, Irak ve Suriye’deki durum, küresel ticarette büyüyen korumacılık eğilimleri, dünyada ticaret, yatırım ve fon akışını olumsuz etkiliyor. Dışarıda hava bozarken, bizler de içerde safları sıklaştırmalıyız. Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği tüm kazanımların temelinde, güven ve istikrar yatmaktadır. Bizler, bunların değerini çok iyi biliyoruz. Güveni ve istikrarı muhafaza etmeliyiz ki, ekonomide yeni bir atılım daha başlatalım, reform ateşini güçlendirelim.

Özellikle de, sizin önderliğinizde başlatılacak, cesur ve ezber bozan yeni bir yatırım hamlesi, küresel rekabette bizi öne çıkaracaktır. Ben şuna inanıyorum, bu tekerlek bu tümsekte kalmayacak, Allah’ın izniyle tüm bunları aşacak, yola devam edeceğiz. El birliğiyle Türkiye’yi yeniden tempolu büyüme sürecine kavuşturacağız. Türk özel sektörü, yani bizler de, dün olduğu gibi yarın da, ülkemizi daha güçlü, daha zengin, daha müreffeh yapmak için üretmeyi, emek vermeyi sürdüreceğiz." 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5462 Değişim: 0,18%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5652
Açılış: 32,4865
34,9410 Değişim: -0,09%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.444,50 Değişim: 0,34%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.444,58
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.