Haziran`da TEFE-TÜFE`nin yüzde 3`ün altında çıkması muhtemel

26.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

DIS TICARETTEN SORUMLU DEVLET BAKANI TUNCA TOSKAY, HAZIRAN AYINDA TOPTAN ESYA FIYAT ENDEKSI (TEFE) ILE TUKETICI FIYAT ENDEKSINDEKI (TUFE) ARTISLARIN YUZDE UCUN ALTINDA CIKMASININ MUHTEMEL OLDUGUNU SOYLEDI.

TOSKAY, TURK AKREDITASYON KURUMUNUN CALISMALARIYLA ILGILI OLARAK DUZENLEDIGI BASIN TOPLANTISINDA GAZETECILERIN EKONOMIYE ILISKIN SORULARINI YANITLADI.

HAZIRAN AYI ENFLASYON RAKAMLARINA ILISKIN BIR SORU UZERINE TOSKAY, `HER IKISININ DE, TEFE VE TUFE`NIN YUZDE UCUN ALTINDA CIKMA IHTIMALI VAR; HER IKISININ DE HAZIRAN AYI ICIN YUZDE 3`UN ALTINA INMESI OLDUKCA MUHTEMEL GOZUKUYOR,` DEDI.

KENDI TAHMINLERINE GORE HAZIRAN AYI ENFLASYON RAKAMLARININ `BAYAGI OLUMLU` CIKACAGINI YINELEYEN TOSKAY, TEMMUZ VE AGUSTOS AYINDA DA ENFLASYONDA `GUZEL BIR IMKANIN ORTAYA CIKACAGINI` BELIRTTI.

BIR BASKA SORU UZERINE IHRACATA DESTEKTE EN ONEMLI ARACIN EXIMBANK OLDUGUNU, EKONOMIK PROGRAMDA EXIMBANK`A BUTCE VE BUTCE DISI KAYNAKLARDAN TAKVIYE YAPILACAGI IFADESININ YER ALDIGINI ANIMSATAN TOSKAY, `BUNA RAGMEN BUTCE KAYNAKLARINDAN SU ANA KADAR YIL BASINDAN ITIBAREN EXIMBANK`A AKTARILAN KAYNAK 168 TRILYON LIRA. BUNUN DISINDA BASKA KAYNAK GIRMEMISTIR,` DEDI.

TOSKAY EXIMBANK`IN BIR SENDIKASYON KREDISI CALISMASI BASLATTIGINI VE BU KREDIDE BASARILI BIR SONUC ALACAKLARINI UMIT ETTIKLERINI BELIRTTI.

2000 YILINDAKI BORCLANMALARI NEDENIYLE EXIMBANK`IN BAZI EDIMLERI BULUNDUGUNA VE ONLARI YERINE GETIRMEK ZORUNDA OLDUGUNA DIKKAT CEKEN TOSKAY, BU KAPSAMDA BANKANIN 22 MAYIS`TA 160 MILYON DOLARLIK BIR SENDIKASYON GERI ODEMESI YAPTIGINI ANLATTI.

TOSKAY, EXIMBANK`IN GECEN HAFTA BASLATTIGI SENDIKASYON KREDISIYLE 75-100 MILYON DOLAR ARASINDA BIR KAYNAK HEDEFLEDIKLERINI BELIRTEREK, `SARTLAR IYI OLURSA VE YUKSEK TALEP GELIRSE ONU DA ALACAGIZ,` SEKLINDE KONUSTU.

EXIMBANK GENEL MUDURU AHMET KILICOGLU DA GECEN HAFTA REUTERS`E, SENDIKASYON KREDISINI 100 MILYON DOLARA CIKARMAYI HEDEFLEDIKLERINI SOYLEMISTI.



---------- HAZINE BORCLANMASINDAN GELECEK KAYNAK -----------

EXIMBANK`A AKTARILMASI ONGORULEN DIGER KAYNAKLARIN SORULMASI UZERINE TOSKAY SUNLARI SOYLEDI:

`YAPTIGIMIZ KONUSMALARDA, HAZINENIN TEMMUZ AYINDA BIR DIS BORCLANMAYA CIKACAGI VE BU BORCLANMADAN ELDE ETTIGI KAYNAKLARIN BIR MIKTARININ EXIMBANK`A AKTARILACAGI BIZE IFADE EDILDI. BUNU UMITLE VE IHTIYATLA BEKLIYORUZ.`



--------------------- MINI VERGI PAKETI --------------------

PAZARTESI AKSAMI YAPILAN LIDERLER ZIRVESINDEN CIKAN MINI EK VERGI PAKETININ SORULMASI UZERINE DE TOSKAY, SOZ KONUSU VERGILERI, FAIZ DISI BUTCE FAZLASINDAKI SAPMALARI GIDERECEK TEDBIRLER OLARAK NITELENDIRDI.

TOSKAY, FAIZ DISI BUTCE FAZLASI HEDEFININ PERFORMANS KRITERI OLDUGUNU, BU KRITERI TUTTURMANIN EKONOMIK DENGE VE YIL SONU HEDEFLERINI DOGRUDAN ETKILEYECEGINI VURGULAYARAK, `ORADA (FAIZ DISI FAZLA HEDEFI) HAFIF SAPMALAR OLDUGUNA GORE, ONU GIDERECEK BIR TEDBIR OLARAK NITELENDIRMEK GEREKIR,` DEDI.

BIR BASKA SORU UZERINE FAIZ DISI FAZLADAKI SAPMAYA BUGDAY FIYATLARININ ETKI YAPMADIGINI, TMO`NUN KENDI KENDINI FINANSE ETTIGINI DE SOYLEYEN TOSKAY, KAMUDA TOPLU IS SOZLESMELERI ILE BIR IKI UFAK IHTIYACIN FAIZ DISI FAZLA HEDEFI TUTTURMAK ACISINDAN EK BIR GELIR IHTIYACI DOGURDUGUNU KAYDETTI.

TOSKAY DOLARDAKI SON ARTISLARI DEGERLENDIRIRKEN DE, KURLARIN DALGALANMAYA BIRAKILDIGINI, ZAMAN ZAMAN HAREKETLENMELER OLACAGINI ANCAK BU ARTISLARIN IHRACATCILARIN LEHINE OLDUGUNU IFADE ETTI.




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.