Hazine borçlanmaya gitmeli

22.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Hazine, bono ve tahvil gelirleri için beyanname zorunluluğunun kaldırılmasıyla daha kolay borçlanmaya çalışacak. Ayrıca, Hazine halka arz yöntemiyle borçlanmaya ağırlık vereceğini işaret etti.

Yaşanan likidite kriziyle birlikte yükselen faizler, yüklü Hazine bonosu portföyüne sahip olan bankaların büyük zararlar yazmasına neden oldu. Büyük zararlar yazan bankaların ihalelere yeterince ilgi göstermemesi veya yüksek faizler önermesi de Hazine`nin borçlanmada yeni arayışlara itti. Hazine, bu anlamıyla bireysel yatırımcıları çekmek için kolları sıvadı. Daha önce mevduat ve repo gelirlerini beyan zorunluluğundan çıkarıp, sadece stopajla vergilendirmeye başlayan Hazine, şimdi de bono ve tahvil için aynı yönteme başvurmayı planlıyor. Maliye Bakanlığı`nın üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre, bono ve tahvilden elde edilen gelirler için vergi ödenmeyeceği ve sıfır olan stopajın da devam edeceği bildirildi. Bono ve tahvilden elde edilen gelirler için beyanname zorunluluğunun kaldırılması yönündeki çalışmalara piyasalardan da destek geldi.

Bankacılar, Maliye Bakanlığı`nın konuyla ilgili şikayetleri değerlendirmesini olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, 32 katrilyon civarında iç borç stoğu var ve bunun yaklaşık yüzde 90`nı mali sektörün elinde. Bireysel yatırımcıların Hazine kağıtlarını tercih etmemesinin nedenlerinden bir tanesi vergiye, beyana tabi olmasıydı. Şayet bu durum kaldırılırsa olumlu bir etki yaratır dediler. Bono ve tahvilde vergi uygulamasının kaldırılmasının talebi artıracağına dikkat çeken bankacılar, bununla Hazine`nin de daha rahat borçlanabileceğini söylediler. Bankacılar, Önümüzdeki dönemde bankalar yeniden bir likidite problemi yaşamamak için, Hazine kağıtlarına yeterince ilgi göstermeyeceklerdir. O dönemde diğer yatırımcıların bu ihalelere ilgi göstermesi mümkün olacaktır ki bu da Hazine açısından önemli bir durum yaratacaktır diye konuştular. Bu arada Hazine`nin yeniden halka arza yönelebileceğini vurgulayan bankacılar, yüklü bono portföyü taşıyan bankaların zarar görmeleri nedeniyle temkinli yaklaşacakları bir dönemde Hazine`nin halka arzlarla daha kolay borçlanabileceğini söylediler.

Hazine, çok kaynaklı borçlanmayı seçmeli;

Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Selçuk Abaç ise Hazine`nin borçlanma potansiyelini hiçbir zaman tek kaynağa indirmemesi gerektiğini belirterek, halka arzların her zaman çok önemli bir araç olduğunu söyledi. Halka arzların kullanılmamasının bir hata olduğunu belirten Abaç, Sırf beyanname yüzünden bireysel yatırımcı bono ve tahvili tercih etmiyordu. Yani orada bir vergi kaybı olacağı endişesiyle beyanname zorunluluğu getirildi. Halbuki faizleri daha düşük düzeylere indirme şansı oluşaçaktı. Burada sağlanacak tasarruf sağlanamıyor dedi. Halka arzın en önemli sonuçlarından birinin faizlerin daha düşük düzeylerde oluşmasını sağlamak olduğunu belirten Abaç, dolayısıyla halka arzların bankalara satış yapılacak oranların daha altında faiz oranlarının oluşmasını sağlayacağını ileri sürdü. Abaç, halka arzlarla banka aktiflerinin aşırı bir Hazine bonosu yüklenmesinin de bu şekilde önlenebileceğini kaydetti. Abaç, Halka arzların uygulanmasıyla birlikte bankalar faiz riskine daha az tabi olur. Sadece vergisel nedenlerden dolayı halka arz ihmal edildi. Halka arzlar şimdilik Hazine borçlanma yolunu açmak olarak görülmeyip, ileride devamlı kullanılmalıdır. İleriki süreçte halka arz yöntemi de kişisel portföylere tavsiye edilir ve ağırlığı olur dedi.

Kısa dönemli borçlanma tercih edilmeli;

Hazine`nin yeniden borçlanmanın yolunu açması gerektiğini belirten Abaç, yüksek faiz uygulamasının gündeme gelmemesi durumunda yatırımcıların kısa vadeli mevduatlarda kalmayı tercih edeceğini söyledi. Abaç, Hazine 3 aylık yüksek faizle borçlanmayı denemelidir. Kısa dönemli ihalelerin faizi de yüksek olacaktır ama, etkisi, katlanma süresi de 3 ay olacaktır. Hazine uzun vadeli taşıyacağı yüksek faizle borçlanmaya asla gitmemelidir dedi. İlk üç ay içerisinde programa olan güvenin yeniden sağlanabileceğini belirten Abaç, güvenin sağlanmasıyla birlikte faizlerin de yeniden düşüceğini ileri sürdü. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4656 Değişim: -0,06%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7349 Değişim: -0,68%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.435,91 Değişim: -0,01%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.