Geciktik diye kimse korkmasın

02.07.2003 - 09:08 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF`ye verilen sözlerde gecikmenin sorun yaratmayacağını savundu. Babacan, ‘‘5`inci gözden geçirmenin gecikmesi sorun çıkarmaz. SSK ve Bağ-Kur yasaları 15 gün geç çıksa ne olur. Meclis doğal akışında çalışıyor’’ dedi.

Devlet Bakanı Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetiyle, gelecek hafta yeniden başlayacak 5. Gözden Geçirme`ye ilişkin gecikmelerin bir ‘‘Temmuz riski`ne dönüşmeyeceğini söyledi. Babacan, ‘‘SSK ve Bağ-Kur yasaları 30 Haziran yerine, 15 Temmuz`da çıksa ne mahsuru olur? Asıl kuvvetler ayrılığı ilkesini çiğnersek, o zaman ciddi problemler çıkabilir’’ dedi.

Babacan, son mesajlarıyla ‘‘IMF`nin Türkiye`ye karşı yumuşadığı’’ yönündeki yorumlar için ‘‘Ne demek bu? Bunun sertliği ne, yumuşaklığı ne? IMF`dekiler de aklı başında makul, pek çok dünya ülkesinde tecrübesi olan insanlardır’’ değerlendirmesini yaptı.

SSK ve Bağ-Kur yasalarının TBMM`den geçmesinin ‘taahhüt` olmadığını vurgulayan Babacan, ‘‘Meclis`i ilgilendiren her konuda (bekliyoruz) ifadesini kullanmaya özen gösteriyoruz’’ dedi. Babacan IMF ile ilişkiler ve piyasalar açısından ‘bu ay neden risk görmediğini` de şöyle anlattı: ‘‘4. Gözden Geçirme tamamlanıncaya kadar geçen süreçte, piyasaların beklentileriyle ilgili dalgalanma doğaldı. O dönemde savaş vardı, IMF ile mutabık kalacak mıydık, anlaşmazlık olacak mıydı gibi, belki haklı endişeler vardı. Fakat biz bir Niyet Mektubu hazırlayıp mutabık kaldıysak, artık (anlaşma oldu-olmadı, IMF ile gerginleşti mi) endişelerine gerek yok. Ortada bir program var. Özellikle yüzde 6.5`lik faiz dışı fazla hedefi çok önemli. Bu hedefin tutması için ne gerekiyorsa yapacağız.’’

1 TEMMUZ`DA TATİL

5. Gözden Geçirme planlanırken, TBMM`nin 1 Temmuz`da tatile gireceği varsayımına dayanıldığını vurgulayan Babacan, ‘‘Mayıs ve Haziran aylarına bu kadar yoğun yasal düzenleme yüklenmesinin sebebi budur’’ dedi.

Çıkması gerekli yasaların Meclis`in doğal akışında oluşmasını tercih ettiklerinin altını çizen Babacan, ‘‘Bir de (15 günde 15 yasa) söyleminin yarattığı bir alışkanlık var. Ama biz bu tür yaklaşımları uygun görmüyoruz. Çünkü acele çıkan yasalarda düzeltme ihtiyacı duyuyoruz. İş Yasası`nı düzeltmek aylar sürdü. Kamu İhale Yasası için 50 küsur maddelik düzeltme hazırladık. Dünya Bankası o zaman bastırmış, alelacele çıkartmışlar. Şimdi onlar düzeltiliyor’’ diye konuştu.

KÖTÜ HATIRALAR SİLİNECEK

Babacan, ‘‘Önceki hükümet dönemindeki Telekom krizi henüz unutulmadı. Endişelerin bir nedeni bu değil mi?’’ sorusuna ise şu yanıtı verdi:

‘‘O konuda haklısınız. Maalesef son birkaç yılda, küçük olaylar büyük sorunlara yol açtı. İnsanların zihinsel geri planında bazı hatıralar hala taze. Biraz zaman alacak ama güzel olaylar inşallah o kötü hatıraları unutturacak.’’

Faiz dışı fazla hedefine ulaşmak için yılbaşında alınan 15 katrilyon liralık önlemin yetmeyeceği anlaşılırsa, yeni önlemler alınacağını da söyleyen Babacan, şöyle konuştu: ‘‘IMF heyeti geldiğinde yılın yarısı bitmiş olacak. Mayıs ve Haziran gerçekleşmemelerine bakılacak. Makro verilere göre yılsonu projeksiyonu yapılacak. Açık ihtimali doğarsa ek önlem alınır. Ama şu anda faiz dışı fazlada hedefin yarım katrilyon lira üzerindeyiz. Geçen yıl hedef 6.5 olmasına rağmen, yüzde 3.9 gerçekleşti. Yüzde 2.6`lık sapma var, bugünkü GSMH rakamlarıyla 10 katrilyon lira eder.Kimse bunu görmüyor mu?’’

Güven arttıkça TL`nin itibarı da artacak

Devlet Bakanı Ali Babacan, mayıs ayında hedef rakamı revize edilen cari işlemler açığını çok önemsediklerini belirtirken, ‘‘Vadeli ithalattaki artış eğilimi, dövizde talep patlamasına yol açarak bir risk oluşturabilir mi?’’ sorusuna şu değerlendirmeyle yanıt verdi: ‘‘İthalat ya da ihracat, vadeli de olsa, rakamlar ortada. Cari işlemler açığıyla ilgili beklentiler, kurun bugünden yukarı ya da aşağıya doğru hareketlenmesini de beraberindegetirecektir. İlla döviz talebinin o gün gerçekleşmesi şart değil. Cari işlemler açığı, ekonominin kaldırabileceği boyuttan büyük noktaya gidiyor diye kanaat oluşursa kurun bugünden hareketlenmesi lazım. Böyle bir inanış yoksa, demek ki bugünkü kur doğrudur. Güven ortamı oluşup istikrar sağlandıkça Türk lirasının itibarı mutlaka artacaktır. İstikrar sağlandıkça yabancı para birimlerinden Türk Lirası`na gelişin devam edeceğini biliyoruz ki, dengeler normale dönsün.’’

‘Sukuk İcara` için Hazine çalışıyor

Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan`ın ‘Sukuk İcara` adıyla tanıttığı Malezya modeli tahviller konusundaki çalışmanın Hazine`de yapıldığını söyledi. Bakan Babacan, ‘‘Bu yolla büyük gelir sağlamak mümkün mü, halkta o kadar tasarruf var mı?’’ sorusuna şu yanıtı verdi:

‘‘Bankacılık sektörünün aktifleri, GSMH`nin çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. Çünkü Türk insanı tasarruflarını Türk bankalarında tutmuyor. İstikrar pekiştikçe, bu tasarruflar mutlaka Türk bankacılık sistemine gelecek. Kaynak yaratmak derken bugün yastık altındaki bir 5 bin doların herhangi bir Türk bankasına yatması bile Türkiye için bir kaynaktır. Yerli yabancı yatırımı ayrımı yapmıyoruz. Hangi yatırımcının ne tür isteği varsa onlara uygun enstrümanları üretip satışa çıkartmamız lazım.’’
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5583 Değişim: 0,22%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5652
Açılış: 32,4865
34,9219 Değişim: -0,14%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.440,69 Değişim: 0,18%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.443,57
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.