Erdoğan, Obama ile bir araya gelecek

28.03.2016 - 09:41 | Son Güncelleme :
Erdoğan, Obama ile bir araya gelecek | Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fortune100’deki 25 şirketin başkanıyla bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Washington’daki Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği 5 günlük ABD ziyareti yarın başlıyor. Zirve kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ile de ikili bir görüşme yapması beklenen Erdoğan, ‘Fortune100’ olarak adlandırılan dünyanın en büyük 100 şirketinden 25’inin başkan veya CEO’ları ile biraraya gelecek.

Haberin Devamı

Hürriyet'ten Hülya Güler'in haberine göre; dünya çapında etkili bu 25 yatırımcıyla gerçekleşecek toplantının ana gündemini, AB ve ABD arasında yakında imzalanması beklenen serbest ticaret anlaşması TTIP (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı) oluşturuyor. Türkiye’nin yatırım ortamını ve potansiyelini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat anlatması beklenen toplantıda, TTIP’nin Türkiye ekonomisine ve dolayısıyla Türkiye’de yatırımları bulunan ABD’li şirketlere etkileri aktarılacak. ABD’li şirketlere, AB ile olan Gümrük Birliği ve ABD ile olan Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinde Türkiye’ye destek vermeleri çağrısında bulunulacak.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

53 ÜLKE KATILACAK

Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne Türkiye’nin yanı sıra 53 ülke ve 4 uluslararası örgüt katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirve boyunca birçok liderle ikili görüşme yapması planlanıyor. Suriye’de yaşanan gelişmelerin de gündeme gelmesi beklenen zirvede Erdoğan, sık sık vurguladığı “güvenli bölge ve uçuşa yasak bölgenin” önemini tekrarlayacak. Erdinç ÇELİKKAN / HÜRRİYET

TALEP VE ŞİKAYETLER

Türkiye’nin ABD’de iş dünyasına yönelik ilk kez yuvarlak masa formatında bir toplantı organize ettiği, toplantıda Erdoğan ve heyetinin 25 başkan veya CEO’nun Türkiye’ye dönük planlarının yanı sıra talep ve şikayetlerini de dinleyecekleri belirtildi. Bu toplantıya hazırlık kapsamında Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş geçen hafta İstanbul’da ABD’li şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi. ABD’deki toplantıya katılacak 25 şirketin yaklaşık 20’sinin temsilcisinin katıldığı toplantıda hali hazırda Türkiye’de yatırımları bulunan veya yeni yatırım planlayan şirket temsilcileri görüşlerini aktardı.

Haberin Devamı

15’TEN 25’E ÇIKTI

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, toplantıyı Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK), Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın (Yatırım Ajansı) birlikte organize ettiklerini belirterek, “Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın ülke temaslarında her zaman iş dünyası temsilcileri olarak çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Ancak ilk kez çok farklı bir format tercih ettik. Sınırlı ve son derece üst düzeyde bir katılımın olduğu yuvarlak masa formatı karşılıklı diyalog imkanı oluşturmasından dolayı oldukça etkili. Başlangıçta Fortune100’den 15 şirketi hedeflemiştik. Sadece CEO ve başkan seviyesinde katılımı kabul etmemize rağmen talep o kadar fazla oldu ki şirket sayısını 25’e çıkardık” diye konuştu.

300 KİŞİLİK GALA YEMEĞİ

Washington’un en prestijli mekanlardından olan Andrew Mellon Oditoryumu’ndaki yuvarlak masa toplantısının ardından aynı yerde 300 kişilik bir de gala yemeği yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk ve ABD iş çevrelerinin katılacağı bu gala yemeğinde Türkiye ekonomisi ile ilgili sunum yapması bekleniyor. Türk işadamları ile Türkiye’de yatırımları bulunan veya yatırım planlayan ABD’li işadamlarının katılacağı yemekte Yatırım Ajansı ve DEİK de birer sunum yapacaklar.

6 İKİLİ GÖRÜŞME

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, yuvarlak masa toplantısı ve gala yemeğinin yapılacağı Andrew Mellon Oditoryumu’nda Cumhurbaşkanı ile 5-6 şirketin patronunu bir araya getirmeyi planladıklarını söyledi. Ermut “Türkiye’ye yatırım konusunda çalışmalarını belli bir olgunluğa getirmiş şirketler ile Cumhurbaşkanımızı bir araya getirmeyi planlıyoruz. İkili görüşmeler için talep çok. Program el verdikçe bunları gerçekleştirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

SAVUNMA AĞIRLIKLI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık edeceği yuvarlak masa toplantısına katılacak şirketlerin adları güvenlik nedeniyle sır gibi saklanıyor. Enerji, teknoloji, finans, sağlık, gıda, kimya ve havacılık sektöründen şirket temsilcilerinin isim listesinde yer aldığı konuşuluyor. Kulislere sızan bilgilere göre Boeing, Lockheed, Pratt & Whitney, 3M, GlaxoSmithKline (GSK), ve Honeywell yuvarlak masa toplantısına katılacak veya Erdoğan ile ikili görüşme yapacak şirketler arasında. 

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.269 Değişim: 0,00% Hacim : 94.982 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.188 09.05.2024 Yüksek 10.304
Açılış: 10.274
32,2302 Değişim: -0,04%
Düşük 32,1994 10.05.2024 Yüksek 32,3103
Açılış: 32,2421
34,7654 Değişim: -0,10%
Düşük 34,7224 10.05.2024 Yüksek 34,8794
Açılış: 34,8007
2.437,38 Değişim: 0,20%
Düşük 2.429,59 10.05.2024 Yüksek 2.444,99
Açılış: 2.432,48
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.