Enflasyon paketinde gıdanın ağırlığı düştü

25.01.2017 - 10:56 | Son Güncelleme :
Enflasyon paketinde gıdanın ağırlığı düştü | Ekonomi Haberleri

TÜİK, enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığını yüzde 21.77'ye düşürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017'de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) hesaplanmasında kullanılacak ağırlıkları revize ederken, yapılan revizyon ile gıda ve konutun ağırlığı azaldı, ulaştırma kaleminin ise ağırlığı arttı.

TÜİK Başkan Vekili Mehmet Aktaş ayrıca TÜFE'deki dalgalanmayı azaltmak için mevsimsel ürünlerde ağırlık sistemini değiştirdiklerini, bu sayede de dalgalanmanın yüzde 10 civarında azalacağını söyledi.

Haberin Devamı

Aktaş'ın verdiği bilgilere göre 2017 yılı için hazırlanan tüketici enflasyon sepetinde gıda ve alkolsüz içecekler kaleminin ağırlığı yüzde 23.68'den yüzde 21.77'ye düşürülürken, ulaştırma kaleminin ağırlığı yüzde 14.31'den 16.31'e yükseltildi.

GEÇMİŞ YILLARIN ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...​

Sepette konut kaleminin ağırlığı yüzde 15.93'ten yüzde 14.85'e düşerken, alkollü içecekler ve tütün kaleminin ağırlığı yüzde 4.98'den yüzde 5.87'e yükseltildi. Giyim ve ayakkabı kaleminin ağırlığı ise yüzde 7.43'ten 7.33'e düşürüldü.

Öte yandan TÜİK'in bu yıl yaptığı değişiklikle birlikte mevsimsel ürünler için ağırlık sistemi de değiştirildi. TÜFE hesaplamalarında, Ocak ayı itibariyle mevsimsel ürünlerin her ay farklı bir ağırlığa sahip olduğu değişken ağırlık yöntemi yerine, Avrupa Birliği tarafından önerilen, her ürünün yıl boyunca ve bütün aylarda aynı ağırlığa sahip olduğu sabit ağırlık yöntemi kullanılmaya başlanacak.

Aktaş sabit ağırlık sisteminde her ürün ve üst gruplar için ağırlıkların yıl boyunca sabit olacağını belirterek, bu değişikliğin manşet enflasyonda yıllık bazda anlamlı bir değişikliğe sebep olmayacağını ancak dalgalanmaları ciddi oranda azaltacağını belirtti.

Haberin Devamı

Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, "Sepetteki revizyonlar oldukça küçük ve makul, dolayısıyla manşet enflasyon ve trendi üzerindeki etkisi de sınırlı olacaktır" dedi.

DALGALANMA YÜZDE 10 AZALACAK

"Mevsimsel ürünlerde ağırlık sisteminin değiştirilmesi TÜFE endeksindeki dalgalanmayı yüzde 10 civarında düşürüyor" diyen Aktaş, amaçlarının da bu dalgalanmayı azaltmak olduğuna dikkat çekti.

Geçmiş yıllardan örnek veren Aktaş enflasyonun aylık bazda yüzde 2'nin üzerinde yükseldiği geçmiş bir dönemde yükselişinin yarısının sadece kiraz fiyatlarındaki değişimden geldiğini bir sonraki ay ise aynı oranda düşüş gözlendiğini söyledi. Aktaş, "Yöntem değişikliğinin de amacı budur. Yıl içi dalgalanmayı azaltmak zaten" dedi.

Aktaş, "TÜFE'de gıda ile ilgili değişimin ana kaynağı yurtdışı ziyaretçilerle ilgili değişimdir... Turist sayısındaki azalmanın da etkisi var. Yurtdışı ziyaretçilerin harcamalarının bir kısmı otel ve lokantalar kalemine de kayıyor, revizyonda tüm bunların etkisi var" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığının yıl sonu güncellemesi ile yüzde 24'lerden yüzde 20'nin altına inmesini beklediğini söylemişti.

Sepette özellikle de gıda kalemindeki revizyonlara ilişkin siyasilerin söylemlerinin hatırlatılması üzerine Aktaş, "TÜFE sepeti her yıl revize edilmektedir, bu yıl da yapılan revizyonda veri kaynağı geçmiş yıllar ile aynıdır, bir amaca hizmet etsin diye (yapılan revizyona) bir müdahale olamaz" dedi.

Aktaş 2017 yılı için yapılan revizyonda da geçmiş yıllardaki gibi hanehalkı bütçe anketi, turizm gelirlerini içeren çıkış yapan ziyaretçiler anketi ve kurumsal nüfus bireysel tüketim harcaması anketi verilerinin esas alındığını belirtti.

ÇEKİRDEK GÖSTERGELER GENİŞLETİLİYOR

Aktaş, "Kamuoyu ve TCMB beklentileri doğrultusunda özel kapsamlı TÜFE göstergeleri 2017 Ocak ayında revize edilecek ve kapsamı genişletilecek" dedi.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden H ve I endeksinin hesaplama yönteminde değişiklik yapılmadığına da dikkat çeken Aktaş J endeksi adı altında bir endeks daha yayımlanmaya başlanacağını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Aktaş J endeksinde işlenmemiş gıda alkollü içecekler ve tütün ürünleri hariç TÜFE'nin ölçüleceğini belirtti.

Öte yandan Aktaş zincirleme endeks yapısı gereği Yİ-ÜFE'de güncelleneceğini ürünler, firmalar ve ağırlıklarda her yıl yapıldığı gibi bu yıl da bir güncellemeye gidildiğini belirtti.

Aktaş "Erken bilgi sağlaması açısından uyarıcı bir niteliğe sahiptir" sözleriyle nitelendirdiği ekonomik güven endeksinde de seri derinliğinin artırıldığını belirterek yapılan revizyonlarla birlikte "Neredeyse yayını durdurma aşamasına gelmiştik, bundan sonra alt bileşenleriyle daha tutarlı endeks değişim oranları görülecek" dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.263 Değişim: 0,53% Hacim : 38.755 Mio.TL Son veri saati : 11:19
Düşük 10.214 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3682 Değişim: 0,03%
Düşük 32,3023 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,7965 Değişim: 0,01%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 34,8890
Açılış: 34,7913
2.393,80 Değişim: -0,13%
Düşük 2.390,58 03.05.2024 Yüksek 2.405,47
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.