Ekonomistler TCMB'nin hamlesi için ne dedi?

28.05.2018 - 16:12 | Son Güncelleme :
Ekonomistler TCMB'nin hamlesi için ne dedi? | Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası'nın bugünkü faiz hamlesini değerlendiren ekonomistler; Merkez Bankası'nın baskın olduğu mesajını piyasalara verdiğini ve TL varlıklarında değer kazanımlarının süreceğini belirtti.

bigpara.com

Merkez Bankası "Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı Merkez Bankası politika faizi olacaktır; bu oran, mevcut fonlama faizine (yüzde 16.50) eşitlenecektir" şeklinde açıkladı. Sonrasında TL varlıklarında sert değer kazanımları görülürken, ekonomistler yaşanan gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

TCMB BASKIN OLDUĞU MESAJINI PİYASALARA VERMİŞ OLDU
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ

Haberin Devamı

TCMB para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlandığını bugünkü duyurusuyla piyasalara bildirdi. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının TCMB’nin politika faizi olacağını ve bu oranın mevcut fonlama faizi olan yüzde 16.50 ‘ye eşitleneceğini belirtti. Gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirleneceğini ifade etti. Bu uygulamasının ise 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren başlanacağı da duyuruda belirtildi.

##$HABER_1446449$##

Merkez, 23 Mayıs tarihinde olağanüstü toplanarak geç likidite penceresinde 300 baz puanlık bir artışa giderek, piyasalardaki agresifliğin önüne geçmiş oldu ancak etkisi sınırlı kaldı. Bugünkü açıklamasının ardından iç piyasada daha iyimser bir havanın olduğu gözlemleniyor. Bugünkü hamlesiyle oyunun içerisinde ne kadar baskın olduğu mesajını piyasalara vermiş oldu. Bu mesajı oldukça önemli çünkü bu durum TL varlıklarda yeni rekor seviyelerin önüne geçmiş oluyor. Gerekli gördüğü takdirde de elindeki enstrümanları kullanabileceğini de ifade ediyor.

Ayrıca, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ve ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bugün ve yarın Londra’da finans kuruluşları ve temsilcileri ve yatırımcılarla bir araya gelecek. Bu görüşmeler öncesi yapılan bu hamlenin de anlamlı olduğunu söyleyebilirim. Yabancı yatırımcılar için önemli bir mesaj olduğunu ve yabancılara kur riski endişelerinin olmaması gerektiğini vurguladıklarını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Şimdi ise gözler asıl takvimde olan 7 Haziran’daki toplantısında. Bu toplantıda bir hamle gelir mi düşüncesi piyasaların kafasını kurcalıyor. Şuna dikkat çekmek istiyorum. 25 Nisan tarihinde yapılan toplantısında, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin yakından izlendiğini, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği belirtilmişti. Ancak, bu ifade 23 Mayıs tarihinde olağanüstü toplanan kurulun karar metninde bulunmuyor. Eğer, bugünkü hamleyi de ek sıkılaşma adımı olarak görürsek, aynı zamanda 7 Haziran gününe kadar olağanüstü bir durum olmadıkça, TCMB’den bir hamle gelmeyebilir.

Dolar/TL kuru, TCMB’nin yapmış olduğu bu iki hamleye rağmen en fazla 4.55 seviyesine kadar geri çekilerek bu seviyeyi ne kadar güçlü bir destek noktası olarak çalıştırdığını göstermiş oldu. Dolayısıyla, kur bu seviyenin altına doğru tepkisinde zayıf kaldığı müddetçe geri çekilmelerde sınırlı kalabilir. Ancak, bu yeni rekor test edebilir anlamına gelmesin çünkü TCMB yapmış olduğu sadeleşme adımlarıyla zaten yeni rekor seviyelerin önüne geçmiş oldu. Dolayısıyla, önemli bir gelişme olmadıkça kurlarda yeni rekor denemelerini beklemediğimi söyleyebilirim. Sadece, 4.55 desteğinin altını görmezsek kur bir süre 4.55-4.70 aralığını ihlal edebilir. Şunu da eklemek isterim, iç piyasadaki gelişmeleri konuşmaktan dış piyasayı unuttuk. Global piyasalarda, güçlü Dolar rallisinin olmaması hala bizim açımızdan bir fırsat. Bu durum, kurun, yukarı yönde çok güçlü bir iştahının olmasını şimdilik olanak sağlamıyor.

KARAR SON DERECE ÖNEMLİ
Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı

TCMB’nin aldığı sadeleştirme kararı son derece önemli. Türkiye uzun zamandır para politikasında karmaşık bir model uyguluyordu. Bundan da yabancı yatırımcılar muzdaripti. 
Hemen her ülke tarafından da uygulanan bu geleneksel para politikası  ülkemize sermaye girişini teşvik edecek, güven kaybının tamiri adına yararlı bir başlangıç olacaktır. 
Döviz kurlarını ne kadar düşürebilir derseniz, geride kalan 3,5 yılda enflasyondan arındırılmış reel oranlar ile TL’de yüzde 40’a yakın negatif ayrışma yaşandı. Benzerimiz ülkelerde dolar yüzde 10 düşerken ülkemizde enflasyon farkının da üzerinde yüzde 30 yükseliş yaşandığına şahit olduk.

Haberin Devamı

Bu farkın en azından dörtte birinin kapanması ve dolar/TL’de 4,10-4,20 Euro/TL’de 4,75-4,85 bandına seyahatin gerçekleşmesi içsel veya dışsal farklı bir faktör ön plana çıkmadıkça pekala mümkün hale geldi.

BUNDAN SONRA HEDEF ENFLASYONLA MÜCADELE
GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği 300 baz puanlık geç likidite penceresi faiz artışının ardından, Banka’nın para politikasında aktif rol oynamaya devam etmesi ve bu politika adımının devamının sadeleştirme adımı ile getirilmesi gerektiği üzerinde durmuştuk. Sn. Çetinkaya’nın dün finans çevrelerine verdiği “sadeleşme” sinyalinin ardından Merkez Bankası hemen hemen düşündüğümüz şekilde bir politika adımı attı.

Merkez Bankası, fonlamayı aynı Sn. Erdem Başçı döneminde yaptığı gibi 1 haftalık repo faizine yönlendirdi ve 1 haftalık repo faizini yüzde 16,5 olarak belirledi. Uzun zamandır kullanılmayan repo faizi daha önceden yüzde 8’di. Merkez Bankası’nın tüm faiz oranlarını yükseltmesi, dar ve simetrik koridor oluşturması ve fonlamayı geç likidite penceresinden haftalık repoya yönlendirmesi; para politikasında aktif bir rol üstlendiğine ve bağımsızlığına dair yatırımcıları daha çok ikna edebilir.

Merkez Bankası’nın adımı piyasalar tarafında da yansımasının olumlu olduğunu, kurun 4,60 bandının altına doğru gerilediğini gözlemlemekteyiz. Merkez Bankası, geleneksel bir para politikası aracı olmayan geç likidite penceresi kullanımını bırakarak iletişimini netleştirdi ve daha öngörülebilir oldu. Eskiden 7,25 – 8 – 9,25 olan faiz koridoru 15 – 16,5 – 18’e yükseltildi. Mevcut sıkı duruşun resmileştirilmesiyle, Merkez Bankası’nın bağımsız politika adımları attığına dair de güven tesis açısından önemli… Merkez Bankası bu adımını 7 Haziran’ı beklemeden attığı için de proaktif bir duruş sergilemiş oldu.

Bundan sonra hedef enflasyonla mücadele ve bu alanda da reformist bir ekonomi yönetimiyle konsensüs içinde proaktif hareketler olmalıdır.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4672 Değişim: -0,06%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7661 Değişim: -0,59%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.442,32 Değişim: 0,25%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.