Ekonomistler sanayi üretim verisini değerlendirdi

10.07.2017 - 15:38 | Son Güncelleme :
Ekonomistler sanayi üretim verisini değerlendirdi | Ekonomi Haberleri

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Tokalı, "Haziranda arındırılmamış verilerde yıllık bazda eksi rakamın mümkün olduğunu, öte yandan temmuz ayında baz etkisini de değerlendirdiğimizde iki haneli artış rakamının görülebileceğini düşünüyoruz" dedi.

Ekonomistler, mayıs ayında sanayi üretimi endeksinin piyasa beklentilerinin hafif altında gerçekleşse de öncü göstergelerin büyüme eğiliminin yılın ikinci çeyreğinde hızlanma gösterdiğine işaret ettiğini söyledi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi mayısta yıllık bazda yüzde 3,5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1,5 azalış gösterdi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 artarak 137,3 oldu.

Haberin Devamı

AA Finans Analisti ekonomist Haluk Bürümcekçi, sanayi üretim artış hızının 2016'nın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 ve ikinci çeyrekte yüzde 3 arttığını, üçüncü çeyrekte ise yüzde 3,2 daraldığını, son çeyrekte ise iş günü fazlalığının da katkısıyla yüzde 2 seviyesine toparlandığını anımsattı.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Bürümcekçi, bu yılın ikinci çeyreğin ilk iki ayında sanayi üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla daha güçlü görünüm izlendiğini ifade etti. Buna karşılık haziranda bayram tatili nedeni ile iş günü kaybı fazla olduğundan sanayi üretiminin yıllık değişiminin büyük olasılıkla negatif olacağını dile getiren Bürümcekçi, söz konusu çeyreğin artışını yüzde 2 civarına indireceğini tahmin etti.

Ekonomist Bürümcekçi, öncü göstergeler de büyüme eğiliminin yılın ikinci çeyreğinde hızlanma gösterdiğine işaret ettiğini söyledi. 2017 yılı büyüme tahmini olan yüzde 4,5 üzerindeki risklerin yukarı yönlü olduğuna dikkati çeken Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"İmalata ilişkin öncü göstergeler ve üretimin kendisinde gözlenen hızlanmanın yanı sıra ekonomide iç talebi uyaracak önemli gelişmeler de ikinci çeyrekte izlenmişti. Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredi kullanımlarının son iki aylık dönemde 180 milyar TL gibi ciddi bir boyuta ulaştığı, geçici vergi indirimlerinin dayanıklı tüketim malı satışlarında hareketlenme getirdiği ve tüketici güvenini yükselttiği izlenmişti. Geçmiş çalışmalar bankacılık sistemi net kredi kullandırımı ile yurt içi talep arasında yakın ilişki olduğunu da göstermişti. Her ne kadar, para politikasında göreli sıkılaşma ile kredi-mevduat faizlerinde yükseliş gözlense de, finansal koşulların KGF etkisi ile gevşekliğini korumasının büyüme tahminleri üzerindeki riskleri yukarı yöne döndürdüğü söylenebilir. Nitekim, ekonomi yetkililerinden büyümenin Orta Vadeli Program (OVP) hedefini (yüzde 4,4) aşabileceği yönünde tahminlerin paylaşıldığını görmekteyiz."

Haberin Devamı

"SANAYİ ÜRETİMİNDE ÇİFT HANELİ ARTIŞ GÖRÜLEBİLİR"

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı ise sanayi üretiminin mayıs ayında, hem düzeltilmemiş hem de düzeltilmiş verilerde beklenenden zayıf kaldığını belirtti.

Ramazan Bayramına bağlı iş günü kaybı etkisi düşünüldüğünde haziranda arındırılmamış verilerde yıllık bazda "eksi" rakamın mümkün olduğunu ifade eden Tokalı, "Öte yandan temmuz ayında baz etkisini de değerlendirdiğimizde iki haneli artış rakamının görülebileceğini düşünüyoruz." dedi.

Tokalı, bu doğrultuda, ikinci çeyrekte üretim artışının ilk çeyreğin üzerinde olmakla birlikte ciddi bir güçlenmeye işaret etmeyebileceğini, ancak büyüme verilerine yansımasında, önceki çeyreklerde olduğu gibi daha güçlü sonuçlarla karşılaşmanın olası olduğunu dile getirdi.

"BÜYÜMENİN MOMENTUMU KUVVETLİ KALACAK"

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan da özellikle ekim ayından beri sürekli olarak yüzde 1-3 bandında artış gösteren yıllık sanayi üretiminin nisan ayında yüzde 6,7 ile Ağustos 2015'ten sonraki en büyük artış oranını yakaladığını hatırlattı.

İlk çeyrekte ortalama yüzde 2,1 artan sanayi üretiminin ikinci çeyrekteki artış oranlarıyla şimdiden daha kuvvetli bir momentum yakaladığına işaret eden Erkan, "Nisan ve mayıs ayının yıllık artış ortalamaları yüzde 5,1 olarak gerçekleşti. İkinci çeyrekte de sanayi üretimi büyüme açısından destekleyici olacaktır ve büyümenin momentumu kuvvetli kalacaktır." değerlendirmesinde bulundu. 

Haberin Devamı

 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4452 Değişim: -0,13%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7525 Değişim: -0,63%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,23 Değişim: 0,21%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.