Ekonomistler Merkez Bankası faiz kararını değerlendirdi

19.02.2020 - 16:07 | Son Güncelleme :
Ekonomistler Merkez Bankası faiz kararını değerlendirdi | Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası, politika faiz indirim döngüsünü sürdürerek son 6 toplantıda faizi 1325 baz puanlık düşüşle yüzde 10,75'e çekti. Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.

Geçen yılın temmuz, eylül, ekim ve aralık Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında politika faizini toplamda 1200 baz puan indiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni yılda da faiz indirimlerine devam etti.

Merkez Bankası, yeni yılın ilk toplantısında ölçülü bir adımla 75 baz puanlık indirime gitmişti. Banka, yılın ikinci toplantısında ise politika faizini AA Finans Beklenti Anketi'de ekonomistlerin de medyan ortalaması olan 50 baz puan düşürdü. Böylece Merkez Bankası, son 6 toplantıda politika faizini 1325 baz puan düşürerek yüzde 24'ten yüzde 10,75'e çekti.

Haberin Devamı

##$HABER_1460265$##

"FAİZ İNDİRİMLERİNE KAPILAR KAPANMADI"

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, yaptığı değerlendirmede TCMB'nin, faiz indirimini piyasa beklentilerinin üst sınırına yakın gerçekleştirirken, swap para piyasasının ise bu indirimi fiyatlamadığını söyledi.

TCMB'nin çekirdek göstergelerin ılımlı seyrine dayanarak "daha ölçülü" indirime gittiğini belirten Bürümcekçi, bankanın "Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu değerlendirilmektedir" şeklindeki mesaj cümlesini tekrarlamasını, ilave faiz indirimlerine kapının kapanmadığı anlamında yorumladığını kaydetti.

Bürümcekçi, kurulun, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde, "iktisadi faaliyette toparlanmanın devam ettiği ancak yatırımların ve istihdamın zayıf kaldığı, enflasyon görünümündeki iyileşmeyi destekleyen unsurlarda azalma görüldü" vurgusu yaptığını dile getirdi.

Politika faizinin düşürülmesi ile gelecek dönemde ortalama fonlama maliyetinin haftalık repo faizi ile yakın seyredeceğini ifade eden Bürümcekçi, şunları kaydetti: "Para ve repo piyasasında gecelik faiz ise ortalama olarak piyasa yapıcı oranına daha yakın olmak üzere yüzde 9,25-10,50 aralığında bankaların likidite durumuna bağlı olarak dar bir alanda dalgalanacaktır. Türkiye'nin beklenen enflasyona göre hesaplanan reel faizi ise bu faiz indirimi sonrası yüzde 1,1 seviyesine inerek Meksika, Endonezya ve Rusya'nın altına gerilemiş ve emsal gelişmekte olan ülkeler ortalamasına yakınsamıştır. Bana göre, gelişen ülkelerin ortalamasının altında uygulanacak bir reel faiz, Türkiye'nin son dönemdeki düşüşe rağmen halen yüksek kalan kredi riskini de dikkate aldığımızda uygun olmayacaktır. Enflasyonun, bu yıl en azından ilk çeyrek boyunca yüzde 12-13 aralığında seyretme durumu nedeniyle faiz indirimlerine daha ölçülü adımlarla devam edileceği anlaşılmaktadır."

Haberin Devamı

"YIL SONU POLİTİKA FAİZİ TAHMİNİMİZ YÜZDE 10"

Deniz Yatırırm Stratejisti Orkun Gödek de tek hane politika faizine 75 baz puan kala yakın dönem içerisinde enflasyonun ana görünümü ve beklentilerdeki seyrinin yakından takip edileceğini bildirdi.

Şu aşamada yıl sonu politika faizi tahminleri olan yüzde 10 seviyesinde herhangi bir revizyona gitmediklerini belirten Gödek, "Fakat son dönem içerisinde yakından izlenen lira performansının enflasyon beklentilerine olası etkileşimini bir süre gözlemlemeyi doğru buluyoruz. Her ne kadar alınan karar genel piyasa konsensüsü ile uyumlu olsa da globalde gözlenen 'güçlü Amerikan doları' teması altında lira çaprazlarında baskının devam ettiğini görebiliriz." diye konuştu.

Gödek, devamla şu değerlendirmelerde bulundu: "Çin kaynaklı yeni tip koronavirüs salgınının ocak ayı ortasından bu yana başta Asya ekonomileri olmak üzere global büyüme performansına ne kadar süre ve hangi ölçekte etki edeceğine dair belirsizliklerin devam ettiği ortamda, 'güçlü Amerikan doları' teması gelişmiş ve gelişmekte olan ülke varlıkları nezdinde ivmesini artırarak ilerlerken, diğer yandan da gelişmekte olan ülke para politikalarındaki 'düşük finansal koşullar' ortamı da korunuyor. Nitekim TCMB tarafından alınan 50 baz puanlık faiz indirimi kararını da kısmen bu kapsamda, kısmen de tek haneli politika faizi isteği çerçevesinde değerlendirmek mümkün."

Haberin Devamı

GMC Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Kudret Ayyıldır ise beklentiler doğrultusunda 50 baz puanlık indirimin gerçekleştirildiğini belirterek, "Faiz indirimi, tek hane politika faizine emin adımlarla ilerlemeyi desteklerken, mart ayı toplantısı için de ölçülü faiz indirimi beklentimiz bulunmaktadır." dedi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.142 Değişim: 0,69% Hacim : 93.769 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3827 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0346 Değişim: -0,09%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,87 Değişim: 0,28%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.