Ekonomistler enflasyon rakamları için ne dedi?

03.05.2018 - 11:12 | Son Güncelleme :
Ekonomistler enflasyon rakamları için ne dedi? | Ekonomi Haberleri

TÜİK, nisan ayı enflasyonunu açıkladı. Buna göre TÜFE aylık yüzde 1.87 artarken, yıllık enflasyon ise 10.85 oldu. Piyasa beklentisi TÜFE'nin nisan ayında yüzde 1.6 artması, yıl sonunda ise yüzde 10.15 olması yönündeydi. Ekonomistler kritik enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

ENFLASYON NİSAN’DA BEKLENTİLERİ AŞTI
GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan

Nisan ayında açıklanan aylık yüzde 1,87’lik, yıllık yüzde 10,85’lik enflasyon gerçekleşmeleri beklentilerin çok üzerinde. Hatırlarsanız, her ne kadar çekirdek taraf yukarı eğilim göstermeye devam etse de manşet enflasyonda şu an kadar geçen yıldan gelme baz etkisi yardımcı olmuştu ve bunun Nisan’da da gerçekleşme olasılığı vardı. Ancak TRY’deki değer kaybı bu noktada baz etkisi avantajının yitirilmesine ve enflasyonun yeniden yukarı hareket etmesine neden olmuş görünüyor. Çekirdek enflasyonda yüzde 12,24 seviyesine olan yükseliş bunu en çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. Bu trendin devamının gelmesini ve enflasyonun yukarıya gitmeye devam etmesini bekleriz, çünkü baz etkisi avantajının sonuna geldik bu periyottan sonra enflasyonu aşağı baskılayacak bir baz etkisi söz konusu olmayacaktır.

Haberin Devamı

##$HABER_1445836$##

Ana harcama gruplarına göre değişimlere baktığımızda; en çok artış gösteren kalemlerin aylık bazda yüzde 10,40 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 3,54 ile ulaştırma, yüzde 2,32 ile çeşitli mal ve hizmetler olduğunu görüyoruz. Özel kapsamlı göstergelerde, çekirdek enflasyon dediğimiz C göstergesinde TRY’deki değer kaybının etkisiyle aylık bazda yüzde 2,63 ile yıllık yüzde 12,24’e hızlı bir yükseliş var. Çekirdek enflasyon Mart ayında yüzde 11,44 olarak gerçekleşmişti. Enerji enflasyonu petrol fiyatlarındaki yükseliş etkisiyle aylık bazda yüzde 2,76 arttı. Gıda ve alkolsüz içecekler ise işlenmemiş gıda ve taze meyve/sebzedeki gerilemenin etkisiyle Nisan’da yüzde 0,21 gerilemiş görünüyor.

Üretim maliyetlerindeki yukarı yönlü baskılanma da, enflasyonist risklerin artmasına neden oluyor. Bu ay ÜFE’de de çarpıcı rakamlar görüyoruz. Aylık yüzde 2,60 artan ÜFE, böylece yıllık bazda yüzde 16,37’ye sıçramış durumda. İmalat sanayi maliyetlerinin yüzde 2,79 artması çerçevesinde, hammadde ve girdideki ithal ağırlığı bu kalemleri döviz kurlarına duyarlı hale getiriyor. Aynı zamanda petrol ve emtia fiyatlarındaki artış da maliyetlerin artmasında etkilidir. ÜFE’deki artışın hızlanması, TÜFE açısından da yükselişin devamı beklentilerimize dayanak oluşturan etmenlerden biridir.

Haberin Devamı

##$HABER_1445828$##

Faiz artırımına rağmen USDTRY çok kısa sürede yukarı sürpriz yaratan enflasyonun da etkisiyle 4,20 bandını aştı. Enflasyon arttığı ve fiyat istikrarı da bozulduğu zaman gözler hemen Merkez Bankası’na gidiyor. Ancak işin içinde yapısallık da var. Enflasyon konusu aşılmadan faizleri indirmek mümkün görünmüyor, bu yüzden para politikası sıkı kalmaya devam etmek durumunda. Ancak para politikası tarafında 75 baz puan, bütün ekonomide yaratabileceği yan etkiye rağmen, yapılırken mali politikaların halen genişleyici olması fiyat istikrarının sağlanmasını da zorlaştırıyor. İki politikanın ters çalışması ve ayrışmasının derinleşmesi, problematik bir yapının ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu noktada Merkez Bankası’nın da yapabilecekleri sınırlı kalıyor. Ek faiz artırımları için beklentiler söz konusu olabilir, ancak diğer tarafta geniş mali politikaların yarattığı etkiyi de göz ardı etmemek gerekiyor. Faiz artırımının da bir noktadan sonra ekonomi üzerinde tahribat etkileri olabiliyor.

Merkez Bankası’nın 75 baz puanlık faiz artışının da etkisi nötrlenmiş oldu. 7 Haziran’da ilave bir sıkılaştırma söz konusu olabilir. Ancak atılacak faiz adımının boşa gitmemesi önemli, çünkü faiz aynı zamanda Hazine ve şirketler açısından ek faiz yükü demek. Borçlanma maliyetlerinin artması ile yatırım ve istihdama ayrılması gereken kaynak faize gidiyor. Faizler artmadan önce 1 birim olan faiz maliyetinin 1 birim artı x şeklinde artması yatırımdan da, istihdamdan da götürüyor. Ekonomideki tahribat da bununla alakalıdır. Oradan büyüme, oradan da benzer kısır döngü…

Haberin Devamı

ÇEKİRDEK ENFLASYON TARAFINDA BOZULMA SÜRÜYOR
İntegral Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Aylin Cevizci

Nisan ayı enflasyon rakamları piyasa tahminlerinin üzerinde bir görünüm sergiledi. Bir önceki aya göre enflasyon rakamı yüzde 1.50 olan piyasa tahmininin üzerinde gelerek yüzde 1.87 olarak açıklandı. Gelen veri 2017 yılı ekim ayından bu yana görülen en yüksek artış oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yıllık enflasyon ise yüzde 10.85 oranında bir artış kaydetti.
Çekirdek enflasyon tahmini ise nisan ayı için yüzde 11.53 iken, gelen veri ise yüzde 12.24 seviyesinde oluştu. Çekirdek enflasyon hesaplamasında; Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç tutulurken aslında müdahalenin yapılamayacağı sektörleri dışarda bırakıyor. Fakat görülüyor ki enflasyon bunlara rağmen, maliyet unsurunun etkisi ile yükselmeye devam etmekte. Öyle ki, enerji fiyatlarında yaşanan artış, benzin fiyatlarında yapılan zamların etkisi çekirdek enflasyon konusunda görülmüyor. Buna ek olarak altın fiyatları da nisan ayında yukarı yönlü eğilimini sürdürmüş ve rekor seviyeler görmüştü.  Bu nedenle piyasanın hâkim olamayacağı sektörler dışarda tutulmasına karşın çekirdek enflasyon tarafında yaşanan yükseliş aslında yurt içi piyasaların katlandığı maliyet unsurunu göz önüne çıkarıyor.

Giyim ve ayakkabı aylık enflasyona en yüksek katkıyı yaratan grup oldu

Giyim ve ayakkabı grubu aylık bazda yüzde 10.40 oranında artış ile en yüksek katkıyı sağlayan etken oldu. Puan bazında 0.75 şeklinde katkı sağlayan grubu, ulaştırma takip ederken artışın yüzde 3.54 oranında olduğu görülüyor. Aslında ulaştırma sektöründeki artış giyim ve ayakkabıya nazaran az olmasına karşın sepet içerisindeki yüzde 17.47 oranındaki payı ile aslında enflasyona en yüksek katkıyı sağlayan ikinci grup olmasını sağladı. Ulaşım sektöründe hem artan enerji fiyatları hem de yaz döneminin başlamasının etkisi ile artan tur fiyatlarının etkili olduğu söylenebilir. Bu durum en çok artış yaşayan maddeler tablosunda da görülüyor.

Gıda enflasyonu nisan ayında negatif

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yüzde 0.21 düşüş ile aylık enflasyonu aşağıya çeken grup oldu. Mevsimsellik etkiler ile gıda fiyatlarında yaşanan düşüşler ürün bazında da net bir şekilde görülmekte.

Sonuç olarak kur cephesinde yaşanan artışın yanı sıra enerji fiyatlarında yaşanan yükselişin etkisi ile maliyet kaynaklı enflasyon sürüyor. Bu durum ÜFE içerisinde de görülürken, bir süre daha artan maliyetleri konuşmaya devam edebiliriz. Seçim sürecinde olmamız ve yaşanılan belirsizliğin yanında kurun yeniden rekor seviyeleri test ediyor olması üretici üzerinde baskı kurmaya devam edecek. Geçen senenin mayıs ayı dönemindeki enflasyon negatif seviyelerde. Bu nedenle gelecek ay alacağımız enflasyon rakamında baz etkisinden ötürü yükselişin daha sınırlı kalmasını bekleyebiliriz.

Veri sonrasında TL varlıklardaki negatif ayrışma sürdü. Dolar/TL kuru 4.2145 ile rekorunu tazeledi. BİST100 endeksi 104734 seviyesinden 104124 seviyesine kadar geriledi. EURTRY kuru ise 5 TL çevresindeki seyrine devam ederken veri sonrasında 5.0534 seviyesine kadar hızlı bir tepki yaptı. Anlık olarak yaşanan sert yükselişinin ardından aşağı yönlü geri çekilmelerin oluştuğu gözlemleniyor.

Merkezin bu ay içerisinde bir toplantısı yok ve bir sonraki toplantısı ise mayıs ayı enflasyon verisi sonrasında yapılacak. Şayet gelecek ay da hem çekirdek hem manşet enflasyon tarafındaki yukarı yönlü eğilim korunursa bu durumda merkez faiz konusunda yeniden değerlendirmek isteyebilir.  


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.140 Değişim: 0,66% Hacim : 86.935 Mio.TL Son veri saati : 17:49
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3736 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0442 Değişim: -0,06%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,31 Değişim: 0,25%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.