"Ekonomik vesayetin son kalesi Merkez Bankası"

24.03.2016 - 16:00 | Son Güncelleme :
"Ekonomik vesayetin son kalesi Merkez Bankası" | Ekonomi Haberleri

Ertem: "Merkez Bankası tartışması başkanın kim olacağı tartışması değildir. MB tartışması, Türkiye'deki ekonomik vesayetin son kalelerinden bir tanesinin yıkılıp yıkılmayacağı, ne zaman yıkılacağı tartışmasıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Canik Belediyesi tarafından Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ekonomi Çalıştayı"ında "Şehir ve Ekonomi" konulu sunum yaptı. Konuşmasında, Merkez Bankası tartışmalarına değinen Ertem, Türkiye'de isminde "Cumhuriyeti" değil de "Cumhuriyet" geçen iki kurum olduğuna işaret etti. 

Bunlardan birinin Cumhuriyet Savcılıkları olduğunu bildiren Ertem, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Türkiye'de iki kurum vardır 'Cumhuriyet' ile biten, -i eki almayan. Biri Cumhuriyet Savcılıklarıdır, sizin adınıza, yani halkın adına, milletin adına onların hukuk alanında garantisidir ve savunucusudur. İkinci kurum Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'dır. O da sizin malınız, mülkünüzdür. Sizin bütün yıl boyunca Türkiye'nin yarattığı milli gelirde sizin çabanızdır, emeğinizdir, birikiminizdir, bunun savunucusu ve koruyucusudur. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve bu kadar önemli bir kurumu biz esasında çok yanlış yerden tartışıyoruz."

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

"MERKEZ BANKASI TARTIŞMASI BAŞKANIN KİM OLACAĞI TARTIŞMASI DEĞİLDİR"

Merkez Bankası başkanının kim olacağı tartışmalarının yerinde tartışmalar olmadığına işaret eden Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz bir Merkez Bankası tartışması yapıyoruz. Merkez Bankası tartışması, buradan çok açık olarak ifade edeyim ki başkanın kim olacağı tartışması değildir. Merkez Bankası tartışması, Türkiye'deki ekonomik vesayetin son kalelerinden bir tanesinin yıkılıp yıkılmayacağı, ne zaman yıkılacağı tartışmasıdır. Bu anlamda Türkiye ekonomisinin, Türkiye para politikasının nereden belirleneceği, Samsun'dan mı, Canik'ten mi yoksa Londra'dan mı, Washington'dan mı belirleneceği tartışmasıdır. Merkez Bankası tartışmasına biz böyle bakamazsak, yalnızca bir başkan tartışmasına indirgersek çok büyük tuzağa düşmüş oluruz."

Haberin Devamı

"HEPİMİZ MERKEZ BANKASI CAHİLİYİZ"

Cemil Ertem, Merkez Bankası'nın yapılanması hakkında akademisyenler de dahil, insanların yeterince bilgi sahibi olmadığını söyleyerek şunları kaydetti:

"Merkez Bankası başkanının kim olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Çok değerli bir akademisyen, Erdem Başçı ama Merkez Bankasında siz 15 genel müdürlük olduğunu, para politikaları kurulu üyelerinin kaç kişi olduğunu, Merkez Bankasının Türkiye'nin en önemli kurumsal yapılarından bir tanesi olan bu kurumsal yapının nasıl yapılandığını biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz. Hepimiz Merkez Bankası cahiliyiz adeta. Akademisyenlerimize kadar, iktisat hocalarımıza kadar. Neden? Çünkü bize bu iş şimdiye kadar tartıştırılmamış. Yalnızca başkan üzerinden çok sudan bir tartışma yapmışız."

ANAYASA TARTIŞMALARI

Anayasa tartışmalarına da değinen Ertem, "Bugün yine gündemde bir anayasa tartışması var. Türkiye ne yazık ki 1982 Anayasası ile yönetiliyor. Bunu hak etmiyoruz. Yaşadığımız bazı sorunların kaynağında hala 1982 Anayasası'nda diretilmesi ve ne yazık ki Meclis'teki partilerin de biliyorsunuz, muhalefet partileri şimdi Anayasa Komisyonu'ndan da çekilecekler gibi gözüküyor ama özellikle millet, hak etmediği 1982 Anayasası'nı değiştirecektir diye ben inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"1982 Anayasası tartışması esasında Türkiye'de bir sistem tartışmasıdır." diyen Ertem, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın yerel ve milli dediği olgu ekonominin, siyasetin yerellerden belirlenmesidir. Yoksa yerel ve milliden Türkiye'nin 1930'lardaki, 40'lardaki gibi 20. yüzyılda olduğu gibi içe kapanması, Türkiye'nin içe kapalı bir ulus devlet olarak devam etmesini kesinlikle anlamıyoruz ve anlatmıyoruz. Yerel ve milli derken dışa tam açık, demokratik ama kararları milletin aldığı bir Türkiye'den bahsediyoruz. Bu anlamda bir anayasadan bahsediyoruz. Bir anayasa ne anlatır? Benim anladığım anayasa bir toplumsal mutabakattır. Bireyin devlete karşı olan haklarını garanti altına alır. Bu anlamda çok demokratik bir adımdır ve bu toplumsal mutabakatın tezahürüdür. İkinci olarak devletin yeniden yapılanması ve devletin millete karşı ödevlerinin tanımlanmasıdır. Bunların yazılı hale getirilmesidir. Devlete karşı bireyi koruyan, devletin kurumlarının millet için yeniden yapılanmasıdır. Millet için, millete rağmen değil. Şimdiye kadar biz bunu millete rağmen yaptık, millet için yeniden yapılanmasıdır. Merkez Bankasının da millet için yeniden yapılanmasıdır. Bu anlamda Merkez Bankası tartışmasıyla yeni anayasa tartışması aynı tartışmadır."


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.184 Değişim: 1,37% Hacim : 37.422 Mio.TL Son veri saati : 11:11
Düşük 10.097 02.05.2024 Yüksek 10.205
Açılış: 10.097
32,3763 Değişim: -0,32%
Düşük 32,2102 02.05.2024 Yüksek 32,4866
Açılış: 32,4815
34,7282 Değişim: -0,22%
Düşük 34,5396 02.05.2024 Yüksek 34,8794
Açılış: 34,806
2.403,61 Değişim: -0,79%
Düşük 2.400,99 02.05.2024 Yüksek 2.425,10
Açılış: 2.422,72
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.