"Ekonomik verilere daha fazla dikkat edilmeli"

28.11.2018 - 12:09 | Son Güncelleme :
"Ekonomik verilere daha fazla dikkat edilmeli" | Ekonomi Haberleri

Fed Başkan Yardımcısı Clarida, Fed'in kademeli faiz artırımlarının nötre yaklaşmasıyla yeni ekonomik verilere daha fazla dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Richard Clarida, piyasalarda oynaklığın ardından yaptığı konuşmasında Fed'in hem nötr faiz oranını hem de azami istihdam düzeyini tespit etmesinin ne kadar zor olduğunu vurguladı.

Clarida, "Yeni veriler geldikçe, bu öğrenme süreci kademeli politika normalizasyonu savını destekliyor çünkü böylece Fed verilerden, politika faizinin varacağı nihai nokta konusunda daha fazla bilgi edinme imkanı bulabilecek" dedi.

Haberin Devamı

Çeyrek dönemlerde bir faiz artırma döngüsünü yerleştirmiş olan Fed'in, önümüzdeki ay tekrar para politikasını sıkılaştırması bekleniyor. Ancak, ABD dışındaki bölgelerde görülen yavaşlama sinyalleri ve geçen hafta yaşanan sert satış baskısı da dahil olmak üzere iki aydır süren piyasa oynaklığı, ABD ekonomisinin pembe görüntüsü hakkında şüpheler yarattı. ABD ekonomisi halen potansiyelin çok üzerinde büyüyor ve işsizlik 1960'lardan beri en düşük seviyede. Eylül ayında Fed'e katılan Clarida, merkez bankasının ABD'de büyümenin sürdürülmesini hedeflemesi, aynı zamanda enflasyonun yüzde 2 hedefinden aşağı ya da yukarı hareket etmesine karşı önlem alması gerektiğini belirtti.

##$HABER_1450861$##

Clarida New York'ta bankacılar ve piyasa işletmecilerinin konferansında dün yaptığı konuşmada, "Faiz oranı döngüsünün bu aşamasında, geniş bir yelpazedeki verileri izlemenin özellikle önemli olacağına inanıyorum. Riskler (geçmiş yıllara göre) daha fazla simetrik ve aşağı yönlü çarpıklık daha az" dedi.

Bazı yatırımcılar ve ekonomistler, Fed'in planlandığı gibi 2019'da üç veya daha fazla faiz artırımı yapıp yapmayacağını ya da yılın ilk yarısında bir tarihte, sıkılaştırma döngüsünü durdurup durdurmayacağını sorguluyor.

Haberin Devamı

Clarida politika yapıcılar arasında nötr oranın nerede olduğuna dair "değişik görüşler" olduğunu ve bunun ve "muhakeme meselesi" olduğunu söyledi. Diğer göstergeler arasında enflasyon beklentilerine odaklanan Clarida, enflasyonun hedefe bağlı kalmasını beklerken, Fed'in tercih ettiği göstergenin "yüzde 2'den biraz daha az" olabileceğine dair işaretleri de izlediğini söyledi.

Ancak Clarida, genel olarak, ücret artışının yükselmesiyle birlikte ekonominin temellerinin ve istihdam piyasasının "güçlü" kalmaya devam ettiğini belirtti ve büyümenin en azından gelecek yılın ikinci yarısı boyunca da devam ederek ABD'de kaydedilen en uzun süreli genişlemeyi göstermesini beklediğini ifade etti.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 96.331 Mio.TL Son veri saati : 17:08
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4399 Değişim: -0,14%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7385 Değişim: -0,67%
Düşük 34,7155 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.443,64 Değişim: 0,30%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.