Dünya Bankası:Bankacılıkta çok başlılığı önleyin

19.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bankacılıkta çok başlı düzenleme ve gözetimi önleyin diyen Dünya Bankası; bankacılık sektörü reformu için yeni yol haritası çizdi. Bankacılık sektöründe yapısal dönüşüm için ilk ayakta 1.1 milyar dolar kredi verecek olan Dünya Bankası öncelikle bankacılık ve banka dışı finans sektöründe düzenleme ve gözetimde tek elden yönetim önerdi.

Dünya Bankası`nın mali sektörde reformu içeren dönüşüm planı Ankara`da ekonomi yönetimi tarafından masaya yatırılarak öngörülen şartlar değerlendirmeye alındı.

Bankacılık sektöründe ayakta kalmak için `konsolidasyon` ve konsolidasyonun önündeki engellerin de ayıklanmasını isteyen Dünya Bankası erken uyarı sistemi kurulabilmesi için riske dayalı denetim yapılması gerektiğini kaydetti. Finans dışı kurumların da yeniden yapılandırılmaları gereğine dikkat çeken Dünya Bankası, BDDK`nın kurumsal gelişimini yetersiz buldu.

Beş aşamalı plan

Beş aşamalı plan hazırlayan Dünya Bankası bu planı kredi için ön şart haline getirirken; ilk aşamada bankacılık sistemi düzenlemeleri, bankadışı kurumlara ilişkin yasal düzenlemeler, sermaye piyasası düzenlemeleri, BDDK`nın kurumsal değişim çabalarının derinleştirilmesi ve aynı çabaların TMSF`de de gerçekleştirilmesi yer aldı.

Dünya Bankası bunların yanısıra batık banka çözümlerinin devamını, banka dışı finansal kurum batışında çözüm rejimlerinin elden geçirilmesini ve kamu bankalarının özelleştirilmesini de diğer aşamalar olarak sıraladı. Dünya Bankası`nın, Program Amaçlı Mali ve Kamu Sektörü KredisiI PSPSAL kapsamında 1.1 milyar dolarlık krediyle finanse edilecek reformun anahatları ekonomi yönetimince ele alınmaya başlandı.

Dünya Bankası ne istiyor?

Türkiye`de bankacılık ve banka dışı finans sektörüne ilişkin düzenleme ve gözetim prosedürünün, mevcut yapının parçalılığı sebebiyle çok fazla kompleks olduğuna dikkat çekerek Çok sayıda düzenleme ve gözetim organı var denilen raporda Bankalar yeni kurulan BDDK tarafından düzenleniyor, sigorta sektörü Hazine Müsteşarlığı Sigorta Genel Müdürlüğü Sigorta Gözetim Ofisi tarafından düzenleniyor, leasing ve factoring aktivitelerinin gözetimi Hazine bünyesindeki Bankacılık Dışı Finans Kurumları bölümü tarafından gerçekleştirilirken, yatırım ve aracılık şirketleri, müşterek fonlar SPK tarafından düzenleniyor. Emeklilik fonları ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SPK ve Hazine Seigorta Gözetim Ofisi tarafından birlikte düzenlenecek ifadelerine yer verildi.

Bu çok başlı yapı nedeniyle ortaya çıkan riskin altı çizilen Dünya Bankası Raporu`nda Düzenleme ve denetim sorumluluğunun bir çok kamu kurumu arasındaki dağınıklığı, yetersiz, çakışan ve çatışan düzenlemeler ve yürütme standartları, böylece azalan düzenleyici etkinlik ve finansal kurumlar üzerinde gereksiz yük oluşması riskini yaratıyor denildi.

Konsolide gözetim ve düzenleme isteyen Dünya Bankası konsolide gözetim altyapısın geliştirilmesi amacıyla banka dışı finansal kurumlar sektörünün bu yıl sonunda gözden geçirilmesini, bu gözden geçirme sonrasında uzun süreli finans sektörü reform programının ileriki aşamaları için uygulanabilir tavsiyeler ve sonuçlar elde edilmesini önerdi.

BDDK yetersiz

BDDK`nın kurumsal gelişimini yetersiz bulan Dünya Bankası; Kasım 2000 ve Şubat 2001 bankacılık sektörü krizlerinin BDDK`nın enerji ve dikkatini kendi kurumsal gelişim ajandasından çıkartmak zorunda bıraktığına dikkat çekti.

BDDK, belli konularda güçlenmeye ve gelişmeye ihtiyaç duymaktadır denilen raporda BDDK`nın gelişmesi gereken alanlar şöyle sıralandı.

- Uygun çalışan yapısının sağlaması; BDDK çalışanları Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı`nın beş ayrı departmanından gelmiş ve bu zaman süreci içinde daha önce çalıştıkları birimleriyle kısmen bağlantılı çalışan ve bu birimlerin ödeneklerinden maaş almaya devam eden bir yapıda olduklarından bankacılık sektörü üzerinde oluşabilecek tek düzenleme otoritesi olmanın faydaları azalmaktadır.

- Benzeri bir fonksiyonun BDDK içinde de sağlanması, ayrı bir bilgi bankası ve farklı analiz modellerinin bağımsız bankaların durumlarının bildirilmesinde BDDK`nın yönetimine yansımasında oluşan çelişik durumların engellenmesi gerekmektedir.

- BDDK`nın işleyişi hakkında geliştirilmiş ayrıntılı tüzüğe olan gereklilik vardır. BDDK çalışanları her ne kadar sorumlulukları ve bağlı kalmaları gereken yetkilerin farkında olsalar da bunlar yazılı olarak kaydedilmemiştir.

BDDK`nın faaliyetleri ile ilgili olarak ; kurum içi ve kurum dışı etkinliklerin izlenmesinde entegrasyon ihtiyacına dikkat çeken, kurum elemanlarının çeşitli banka ziyaretlerinde izin hakkını sorgulayan Dünya Bankası erken uyarı sistemi ile riske dayalı teftiş anlayışına duyulan ihtiyacın da altını çizdi.

Dünya Bankası: Bankalar birleşmeli
Dünya Bankası raporunda finansal sektör reform programının ikinci bölümü 2002-2003 takvim yılında ele alınacağı belirtilirek bu dönemde yapılacakları da bankacılık sistemi regulasyon rejiminin ele alınması , Bankadışı Finansal Kurumlar ve sermaye piyasası regulasyon reformu, BDDK`daki kurumsal değişim çabalarının derinleştirilmesi, aynı çabaların TMSF`de de gerçekleştirilmesi olarak sıraladı. Batık banka çözümlerinin yerinde devamına da dikkat çeken Dünya Bankası banka dışı finansal kurum batışında çözüm rejimlerinin elden geçirilmesi ve kamu bankalarının özelleştirilmesi ile reformun tamamlanacağını vurguladı. Sermaye yapısının güçlenmesi ve kaynaklarının parçalanmasını engellemek için, Türkiye`de bankacılık sektöründe birleşmenin gerekliliğine dikkat çeken Dünya Bankası bu çabaların önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.