Draghi'den piyasalara 'faiz' mesajı

21.01.2016 - 15:45 | Son Güncelleme :
Draghi'den piyasalara 'faiz' mesajı | Ekonomi Haberleri

Draghi, varlık alımlarının iyi bir şekilde ilerlediğini belirterek "Faizlerin bir süre daha düşük seviyelerde kalması bekleniyor" yorumunu yaptı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, gelişen ülkelerdeki belirsizliklerin aşağı yönlü riskleri artırdığını söyledi. Başkan, mart ayında para politikası duruşunu gözden geçirmelerinin mümkün olduğunu belirtti. Draghi, "Politikamızı önümüzdeki toplantıda gözden geçirebiliriz, bunu da enflasyon oranımızı yüzde 2'ye çok yakın seviyeye çıkartmak için yapmamız gerekmektedir" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Draghi küresel belirsizlik ve jeopolitik gerilimlerin gittikçe büyüyen riskler arasında olduğuna vurgu yaptı.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

ENFLASYON EKSİ SEVİYELERDE SEYREDEBİLİR

Aralık'taki enflasyonun petrol fiyatlarındaki keskin düşüşü yansıttığını belirten Draghi, önümüzdeki aylarda enflasyonun düşük veya eksi seviyelerde seyredebileceğini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, Aralık toplantısında parasal genişleme programı kapsamında varlık alım miktarının aylık 60 milyar euro olarak devam edeceğini ancak programın süresinin 2016 yılının eylül ayından 2017 yılının mart ayına kadar uzatıldığını açıklamıştı.

KOŞULLAR KÖTÜLEŞTİ

Parasal genişlemeye rağmen enflasyonun hala çok düşük olduğuna dair bir soruya Başkan, "Para politikası önlemlerimiz 2014'ten beri yürürlükte ve etkili şekilde ilerliyor. Petrol fiyatları düştü, jeopolitik gelişmelere de bakınca son toplantıdan beri her şey değişti, koşullar kötüleşti. Küresel etkiler var, biz yetkimiz dahilinde ne gerekiyorsa onu yapıyoruz" dedi. 

Başkan, dünyada ve Avrupa'da atılan adımlarla bankacılık sektörünün sağlamlaştığını ve piyasa dalgalanmasına verilecek en iyi yanıtın 'sağlam bankacılık sektörü' olduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

Sığınmacı konusuna da değinen Draghi, bu durumun büyük yapısal, sosyal politik bir değişim olduğunu ve bunun bir fırsata çevrilebileceğini belirtti. 

Draghi Aralık toplantısında parasal genişleme programı kapsamında varlık alım miktarının aylık 60 milyar euro olarak devam edeceğini ancak programın süresinin 2016 yılının eylül ayından 2017 yılının mart ayına kadar uzatıldığını açıklamıştı.

ECB FAİZE DOKUNMADI

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bugün açıklanan kararda politika faizini beklendiği gibi değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.05'te tuttu.

ECB'nin enflasyonun daha da düşeceğine dair ihtimallerin artmasıyla geçen ay mevduat faizlerini düşürmesinin ardından, Reuters'in görüşünü aldığı 59 uzmanın tamamı faizlerin değişmesini beklemediğini söyledi.

ECB bugün gerçekleştirdiği toplantıda bankalara yönelik uygulanan gecelik faiz oranını da değiştirmeyerek yüzde -0.3'te tuttu.

Piyasalarda şimdi gözler ECB Başkanı Mario Draghi'nin gerçekleştirdiği ve artan enflasyon riskleri, Çin'deki ekonomik yavaşlama ve küresel mali çalkantılara yönelik endişelerden bahsetmesi beklenilen toplantıya çevrildi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3374 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8108 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.393,27 Değişim: -0,15%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.