Dalgınç müsteşar ABD`ye kota için başvurmayı unuttu

28.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Uygulanan istikrar programında turizm ile birlikte gelir getirici kalemlerinin başında yer alan ihracatta, yanlışlıklar manzumesi yüzünden sorun tükenmiyor. Yıllık 7.5 milyar dolarlık ihracatı ile Türkiye`nin lokomotifi olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün yaşadığı pek çok probleminin yanına bir de bürokrasinin unutkanlığı eklendi. Her yıl genellikle altıncı ayda dolan ABD kota talebi, bu yıl Dış Ticaret Müsteşarlığı`nın unutkanlığı yüzünden yapılamadı.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün özel bir önem gösterdiği Amerikan pazarında yapılan bu hata bardağı taşıran son damla oldu. Türkiye`nin bu sektördeki güçlü rakipleri olan Çin, Meksika, Kuzey Afrika ülkeleri geçtiğimiz yıl içinde ardı ardına ABD ile serbest ticaret anlaşmaları yaparak kotalarını kaldırırken, Türkiye bu konudaki pürüzlerini hala aşmayı başaramadı. İhracatçılar bir an önce serbest ticaret anlaşması imzalanması için umutla beklerken, bu arzuları bir yana, yoğun talep nedeniyle yılın ilk altı ayında tükenen ABD kotaları için ek kota talabenin unutulmasına büyük tepki gösteriyorlar.

Savunma: Bürokrasinin kurbanı olduk
DTM`ye göre ise ek kota müracaatı konusunda bir `unutma` söz konusu değil. Kotaların unutulduğu haberlerinin yayılması üzerine, DTM yetkilileri ile sektör temsilcileri arasında yapılan toplantıda Müsteşarlık, başvurunun unutulmadığını, prosedür nedeniyle müracaatta gecikildiğini iddia etti. Yapılacak olan resmi bir başvuru için en alt kademeden başlayarak, DTM`nin bağlı bulunduğu Devlet Bakanı Tunca Toskay`a kadar uzanan bir imza prosedürü olması, bu talebi gecektirdi. Yani suçlu bürokrasi.

Sektör temsilcileri ise bu tablo karşısında sadece gülüyor ve yıllardır tekrarladıkları serzenişlerini dile getiriyor: Türkiye`de her şey bürokrasiye takılıyor. Ne yazık ki, ülkeyi yönetenler hala bürokrasinin verdiği keyfiyet ile ağır hareket etmekten kendini kurtaramadı. Ekonominin globalleştiği ve hızla döndüğü dünyada bu zihniyet kayıplara neden oluyor. Özel sektör mantığını hala anlayabilmiş değiller. Uluslararası rekabette bu hatalar yüzünden Türkiye hep kaybediyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.