Bir Türkiye fotoğrafı

28.01.2002 - 12:21 | Son Güncelleme :

Uluslararası sanayinin bir parçası olmak üzere bir araya gelen 39 sektör temsilcisi güçbirliğine gitti. `Dış arenada nasıl daha fazla büyürüz` sorusunun yanıtını arayan temsilcilerin umudu ihracatta

Türkiye ekonomisi 2001`i krizlerle anarak geride bırakırken, tüm sektörlerin umudu 2002`de yaşanacak güzel günlerde. Doların dalgalı kura bırakılmasıyla birlikte gelen ihracat artışı sanayicilerin bir bölümünün yüzünü güldürdü. Ancak ithal girdisi ağırlıklı olanlar büyük sıkıntılı günler yaşadı. İşte bu ortamda sanayicilerin krizlerden daha az etkilenmelerini sağlamak oluşturulan Sektörel Dernekler Platformu aynı zamanda kuruluşları yararlanabilecekleri yabancı fonlar hakkında da bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Sektörel Dernekler Platformu İcra Kurulu Başkanı Güngör Keşçi, Türk sanayini uluslararası sanayi toplumunun bir parçası haline getirmek için bir araya geldiklerini belirterek, `Artık kabuğumuzun dışına çıkmalıyız` dedi.

Gazetecilerle buluştular

Ekonomi Muhabirleri Derneği İstanbul Şubesi`nin düzenlediği toplantıda, ekonomi basını temsilcileri Sektörel Dernekler Platformu üyeleri ile bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Güngör Keşçi, Sektörel Dernekler Platformu`nun 39 sektör derneğinin oluşturduğu, gönüllü bir platform olduğunu söyledi. Keşçi, Sektörel Dernekler Platformu olarak Avrupa Birliği ve Akdeniz Yardım Programı (MEDA) fonlarından nasıl yararlanılacağı, nasıl hazırlanacağı konularında çalışmalar yaptıklarını, üyelere bunları anlatacaklarını, ayrıca AB müktesebatı konusunda üyeleri ziyaret ederek bilgilendireceklerini anlattı.

ABD için çalışmalıyız

ABD gezisini de değerlendiren Keşçi, `Prensip olarak olumlu. Reel sektör olarak hedeflediğimiz neticeye ulaştık` dedi.

Daha serbest bir ticaret anlaşması görüşmeleri başlaması hedefi bağlamında gezinin amacına ulaştığını ifade eden Keşçi, `Bize düşen dersimizi iyi çalışıp 26-27 Şubat`ta başlayacak görüşmelere hazırlıklı gitmek ve 2-3 ay içinde görüşmeleri tamamlayıp kısıtlamasız ve vergisiz bir ticaret anlaşmasına bağlamak` diye konuştu.

Sektör temsilcileri ise 2001 yılını nasıl geçirdiklerini ve 2002`ye bakışlarını şöyle özetlediler:

Tavit Köletavitoğlu, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı: Turizm sektörü uzun yıllardır krizin içinde. Geçen yıl nakit hareketlerde yüzde 11-12 oranında iyi performans sağladık. Türkiye turizmi bugün nakit hareketlerde iyi ancak bilançolarda sıkıntı yaşanıyor. Bu yıl özellikle Almanya ve Rusya`dan gelen turist sayısında yüzde 20-25 artış bekliyoruz. Yaptığımız bağlantılar da bunu gösteriyor.

Erdal Sükan, Selüloz Kağıt Sanayicileri Vakfı: 2001 yılında yüzde 8 küçülme yaşadık. Maliyetler oldukça arttı. Böylesi bir ortamda sektörümüzün temsilcilerinin yabancı ortak arayışı gün geçtikçe çoğalıyor.

Fikret Yücel, Türkiye Elektronik Sanayicileri Derneği Başkanı: Sektörümüzde 2001 yılında yüzde 8 küçülme yaşadık. Elektronik sektörü senelik 3 milyar dolarlık üretim ile dünya pazarlarında binde 3`ün altında bir paya sahip

Türkiye`nin kalkınması için anahtar sözcük ihracattır. Yaşanan devalüasyona karşın ihracattakı artış sadece yüzde 14 ile sınırlı kalmıştır. İhracatımızın artması için sektörlerin muhakkak ihracatla desteklenmesi gerekir.

Yerli üretim düştü

Barbaros Demirci, TAYSAD yöneticisi: 1997`de yüzde 40 olan otomotivde yerli parça kullanımı geçen yıl yüzde 19`a düştü. Türk yan sanayi ürünlerinin kullanımından vazgeçilmesi ülkemiz ekonomisi açısından büyük bir tehlike oluşturuyor. 2001 yılında 1 milyar 700 milyon dolar parça ihracatı yaparkan, 2 milyar 600 milyon dolar tutarında da parça ithalatı gerçekleşti. Aslında otomobil ihracatımız her ne kadar arttı, sektörü dış satımlar kurtardı desek de ithalat ihracatımızın çok önünde yer aldı. Bu nedenle onbinlerce çalışanın istihdam edildiği sektörümüzde yerli ürün kullanımına ağırlık verilmeli.

Devlet bizi tanımıyor

Selma Akdoğan, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Üretenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı: 2001 yılında 1.5 milyar dolarlık bir üretimimiz oldu. 10 yıl içinde turizm sektöründen sonra Türkiye`nin en büyük döviz girdisi sağlayan sektörü olmak istiyoruz. Global şirketlerin Türkiye`deki dağıtım üssü olmayı hedefliyoruz.

Yabancı sermayenin en çok ilgisini çeken ilk 3 sektörden biriyiz. En önemli sorunumuz ise Ankara tarafından tanınmamak. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı, Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanlığı, Denizcilikten sorumlu Devlet Bakanlığı gibi işimizin bütününe yönelik yasaların farklı ellerden farklı zihinlerden çıkması işin konsalidesi aşamasında uyumsuzluk yaratmaktadır.

Timur Erk, Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı: Endüstri Bölgeleri Yasası`nda ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Temsil açısından TOBB`un varlığı yeterli değil. Mutlaka burada sivil inisiyatifin daha fazla olması gerekir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.208 Değişim: 0,49% Hacim : 67.742 Mio.TL Son veri saati : 15:55
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.254
Açılış: 10.189
32,1797 Değişim: 0,05%
Düşük 32,0544 16.05.2024 Yüksek 32,2532
Açılış: 32,1637
35,0402 Değişim: -0,15%
Düşük 34,9685 16.05.2024 Yüksek 35,2290
Açılış: 35,0914
2.465,14 Değişim: -0,11%
Düşük 2.463,16 16.05.2024 Yüksek 2.485,48
Açılış: 2.467,81
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.