Bankalara Nikâh Telkini

06.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

IMF ile hükümet arasındaki yoğun kredi görüşmelerinden bankacılık sektörüyle ilgili de önemli kararlar çıkıyor. Alınan bilgilere göre, uygulanan istikrar programıyla mali sektördeki dalgalanmadan zarar gören ve özkaynağı yetersiz olan küçük bankalar hükümetin de teşviğiyle büyük bankalarla birleştirilecek.Başbakanlık`taki toplantı, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan başkanlığında yapıldı. Gazetecilerin Başbakanlık binasının mesai saatinin bitimi nedeniyle büyük ölçüde boşalması ve gazetecilerin Başbakanlık binasının önünden ayrılmasından sonra yapılan toplantıya, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile sektörün büyük bankalarından Akbank, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası ve Doğuş Grubu temsilcilerinin katıldı.


Toplantıda, İş Bankası`nı Genel Müdür Ersin Özince, Akbank`ı Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı, Yapı Kredi ve Pamukbank`ı büyük ortak Mehmet Emin Karamehmet, Garanti, Osmanlı ve Körfezbank`ı da Doğuş Grubu Başkan Yardımcısı Ferit Şahenk`in temsil ettiği öğrenildi.Edinilen bilgiye göre, Özkan`ın toplantıda, özkaynak açısından güçlü bankalara, Sistemdeki zarar gören bankaları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na devretmek yerine bünyenize katın önerisi yaptığı kaydediliyor.Toplantıya katılan bankalardan İş Bankası`nın Genel Müdürü Özince`nin kendilerini bu birleşmelerin dışında tutulmasını istediği belirtiliyor.Toplantıda ayrıca bankalara, faizlerin yüzde 2000`e yükselmesine ve Türk Lirası`na yatırımın çok karlı olmasına karşın dövize yöneldiklerinin bilindiği anımsatılarak IMF ile yapılan anlaşmaya dikkat çekildi. Katılımcılardan piyasada çalkantının iki hafta sürmesine neden olan spekülatif davranışlardan uzak durmaları istendiği ileri sürüldü.


IMFTEK TEK İNCELEDİ;

Öte yandan büyük bankalara teklif edilen bankaların, IMF`nin tek tek incelediği bankalar olduğu ifade ediliyor. Son günlerde yaşanan gelişmeler nedeniyle hafta sonu Türkiye`ye gelen IMF temsilcilerinin bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini yetkililere iletmeleri üzerine bu toplantının yapıldığı ifade ediliyor.
20 Kasım`dan bu yana bankacılık sisteminde yaşanan sarsıntıdan tüm sektörün zarar görmesine karşın söz konusu bankaların daha ağır yara aldığı belirtiliyor. Adı geçen bankalar kasım ayının ortasından bu yana bono ve repo faizlerinde yaşanan tırmanıştan önemli zararlar gördükleri ve bilançolarına ciddi tutarlarda zarar yazmak zorunda kalacakları iddia ediliyor.


VERGİLERDE BÜYÜK AVANYAJ DOĞUYOR;

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki on bankanın satışı ile gündeme gelen banka birleşme ve devirlerine vergi teşviği geldi. Vergi Yasası`nda geçen yapılan değişikliğe göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`ndan izin alınmak suretiyle gerçekleştirilecek banka birleşme ve devirlerinda büyük vergi indirimleri olacak. Yasa banka evliliklerinde şu düzenlemeleri öngörüyor:

- Birleşen bankalar üç yıl boyunca Kurumlar Vergisi`nden istisna olacak. İzinden sonra birleşme ve devir işlemlerine geçilmesi gerekiyor. İşlemlerin 18 ay içinde izne uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde ise birleşmeler vergi ziyaı yönünden işlem görecek.

- Birleşme ve devirleri teşvik etmek amacıyla, Kurumlar Vergisi`nde bulunan ancak devralınan şirketlerin zararları için uygulanamayan Kurumlar Vergisi`nden indirim maddesi devralınan şirketleri de kapsayacak şekilde genişletildi. Buna göre, devralınan şirketlerin bilançolarında görülen zararlar, devralan ve birleşen kurum tarafından beş yıldan fazla nakledilmemiş olması şartıyla gider olarak kurum kazancından indirilebilecek.

- Devir ve birleşmelere ilişkin her türlü tescil işlemi, devralınan kağıtlar, teminat mektupları da her türlü vergi, resim ve taşıt alım vergisi dahil harçtan, lehe alınan paralar banka ve sigorta muaemeleleri vergisinden istisna olacak.

- Hisseleri TMSF`ye kısmen veya tamamen devredilen bankanın iştirakleri, takipteki alacakları, diğer bilanço kalemleriyle banka lehine teminatların TMSF`ce devir ya da satın alınması, bu yolla edinilen aktiflerin devir ya da satışı da aynı şekilde vergiden muaf olacak. (MİLLİYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4280 Değişim: -0,18%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,8094 Değişim: -0,46%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.442,97 Değişim: 0,28%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.