Bankalar Yasası haftaya kaldı

13.11.2003 - 14:32 | Son Güncelleme :

Bankalar Yasası’nda değişiklik öngören ve batık bankalardaki alacağın tahsilatını hızlandırmayı hedefleyen tasarının görüşmeleri bir hafta ertelendi

TBMM Adalet Komisyonu, Fon`a devredilen bankalardaki Hazine alacaklarının tahsilini hızlandırmak amacıyla hazırlanan kanun tasarısının geneli üzerindeki görüşmeleri tamamladı. Önerilerin hazırlaması için toplantı Perşembe gününe erteledi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Adalet Komisyonu´nda tasarı hakkındabilgi verirken, ´´Bankalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı´´ ile batan 22 bankadaki 500 milyarliraya yaklaşan Hazine alacağının etkin tahsilinin amaçlandığını belirterek, ´´Tasarıda bankacılığın özü ile ilgili herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Bu tasarı bankacılık sektörüne müdahale olarak algılanmamalı´´ dedi.

Unakıtan, bu düzenlemenin kalıcı olmayacağını da belirterek,´´Bukanunu ihtiyaç kalmadığı zaman kaldırmayı düşünüyoruz´´ diye konuştu. Adalet Bakanı Cemil Çiçek´in yurt dışında olması nedeniyle onun yerine Komisyon toplantısına katılan Maliye Bakanı Unakıtan, bankacılığın ekonominin lokomotifi durumunda olduğunu, ancak son yıllarda bankacılık sektöründe yaşanan olumsuz gelişmelerin de Türkiyeekonomisine olumsuz yansımaları olduğunu söyledi.

Unakıtan, Türkiye´de tasarruf mevduatına tanınan sınırsız devlet garantisi nedeniyle, belli başlı özel sektör gruplarından bazılarının sırf kendi grup şirketlerine para aktarmak ve sınırsız ve teminatsız kredi kullandırmak için özel bankalar kurduğunu ve bu bankaların hakimortakları ile yöneticilerinin halkın paralarını mevduat olarak topladığını ifade etti. Bu paraların hemen hemen tümünün banka kaynakları olarak kendilerine, eş ve çocuklarına ve yakın akrabalarına,off shore bankalarına, çoğunluğu sadece kağıt üzerinde varlığı bulunan tabela şirketi veya posta kutusu adli grup şirketlerine, kredi veya yat, kat, ada, uçak gibi her türlü taşınır ve taşınmaz mal edinmeleri için aktarıldığını kaydeden Kemal Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:

´´Dar gelirli bir vatandaşın 300 milyon limitli kredi kartı borcundan dolayı icra takibine uğradığı bir dönemde, banka hakim ortaklarının, bankalara ait kredi kartları ile milyarlık taşınmazlar, trilyonluk mücevherat alarak banka kaynaklarını kötü kullanmaları sonucunda bankaların emin ve güvenilir şekilde çalışması tehlikeye düşürülmüştür. Bu gelişmeler sonucu BDDK, Bankalar Kanunu´nda belirtilen yetkilerine dayanarak bu bankaların bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izinlerini kaldırarak yönetim ve denetimini TMSF´ye devretmiş ve iflas yoluyla tasfiyelerine karar vermiştir.´´

´´ETKİLİ TAKİP VE TAHSİL´´
Fon kaynaklarının mevduat sahiplerinin alacak taleplerini karşılamakta yetersiz kalınca, nakit ihtiyacını Devlet Hazinesi´nden borçlanma senetleri aracılığıyla piyasadan borç para aldığını ve tüm bunların sonunda da Hazine´ye aşırı şekilde borçlandığını belirten Unakıtan, şöyle dedi: ´´Tasarıda getirilen asıl düzenleme ile Fon alacaklarından, yönetim ve denetimi Fon´a geçen bankacılık yapma izni ve yetkileri BDDK tarafından kaldırılan tasfiyeye tabi tutulan bankaların yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak elinde bulunduran ortaklarının kendi lehine kullandıkları her türlü banka kaynakları ve yakınlarına ve muvazaalı olarak üçüncü kişilere aktardıkları her türlümal, hak ve alacaklar başkaca bir işleme gerek olmaksızın kanunen Hazine´ye intikal etmiş sayılacaktır. Bu tasarıda asıl amaçlanan bu Hazine alacağının tahsili için etkili bir takip ve tahsil hukuku ve usulü öngörülmektedir.´´

HORTUMCULUK KARA PARA OLARAK NİTELENDİRİLECEK
Bakan Unakıtan, tasarıyla ´´hortumculuk´´ olarak tabir edilen bankacılık suçlarının ´´kara paranın aklanmasına ilişkin´´ yasa kapsamına alındığını belirtirken, tasarıda öngörülen diğer düzenlemeleri ise şöyle sıraladı:

´´Bilirkişi yolsuzluğu ve kirliliğinin önüne geçilmesi için düzenlemeler öngörülmektedir. Fon´a ilişkin vergi ve harçlarda muafiyet ve istisnalar tanınmaktadır. Rüşvet ve yolsuzluk davalarına Hazine avukatının başvurusu üzerineMaliye Bakanlığı´nın başvuru tarihinde müdahil sıfatı kazanması öngörülmektedir. Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele konusunda Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği ve Mukavemet Genel Müdürlüğü veya temsilcisi ve diğer mercilerce istenen bilgilerin eksiksiz ve gecikmeksizin ilgililer tarafından bildirilmesi hükmü getirilmekte ve bu hükme aykırı olanlaracezai yaptırımlar öngörülmektedir.Manipülasyon, piyasayı yanlış yönlendirme gibi suçlar dolayısıyla eldeedilen paralar kara para kapsamına alınmakta ve bunlarla etkili mücadele amaçlanmaktadır. Karapara kanunundaki zamanaşımı 10 yıldan 15 yıla çıkarılmaktadır. Bankalar kanununa göre mal bildiriminde bulunması gerekenler açıklığa kavuşturulmakta ve haksız mal edinmeye ilişkin ispat konusu düzenlenmektedir. Banka kaynaklarının muvazaalı olarak, çaycılara, odacılara ve batık bankaların sahiplerinin yakınlarına, kamuoyunun da çok yakından takip edip de bildiği üzere devredilmiştir. Bu alacaklarla ilgili olarak bir çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi devlet olarak takip hususunda özel düzenlemeler getirilmekte, ispat külfeti delillere kolayca ulaşması mümkün olan ve uygulamadan bilindiği gibi delilleri karartan bu kişilere verilmektedir.

Bankalar kanunu uyarınca batık banka hakim ortaklarının ve yöneticilerinin Fon ile yaptığı yeniden yapılandırma anlaşmalarında Maliye Bakanlığı´nın taraf sıfatı kazanacağı hükmü getirilmiş ve bu yeniden yapılandırma anlaşmalarıyla ilgili Fon´a ait yetkilerin BDDK´nın ilişkili olduğu Devlet Bakanı, Hazine´den sorumlu Devlet Bakanı ve Maliye Bakanı´nın müşterek belirleyeceği geçici komisyon tarafından kullanılması öngörülmektedir. Bankacılık suçlarına ilişkin kovuşturma ve soruşturmaların etkin kılınması için düzenlemelere yer verilmiş ve bu konuya ilişkin tedbir hükümleri getirilmiştir. Bu tür alacakları tahsil etmek üzere özel takip, tahsil ve dava ekipleri de kurulmak suretiyle bu konuda ihtisaslaşma sağlanmaktadır.´´

´´BANKACILIĞIN ÖZÜNE İLİŞKİN DÜZENLEME ÖNGÖRLÜMEMEKTEDİR´´
Maliye Bakanı Unakıtan, tasarı ile bankacılığın özüne ilişkin herhangi bir düzenleme öngörülmediğini belirterek, ´´22 batık bankadandolayı oluşan 50 milyar dolara yaklaşan Hazine alacağı sayılan paranınetkin bir şekilde tahsili amaçlanmaktadır´´ dedi.Dürüst bankacının tasarıyı okuduğunda ´´rahatsızlık´´ duymaması gerektiğini ifade eden Unakıtan, ´´Aksine benim sektörüme ekonomi asalakları, vurkaççılar artık giremeyecek şeklinde düşünmelidir´´ görüşünü dile getirdi.

CHP´NİN ELEŞTİRİSİ
Adalet Komisyonu´nun CHP´li üyesi Niğde Milletvekili Orhan Eraslantasarıyı eleştirirken, her türlü yolsuzlukla mücadelenin hukuk çerçevesinde ve soğukkanlı yapılması gerektiğini söyledi. Bu çerçevedehazırlanacak düzenlemelerin tepki anlayışından uzak olması gerektiğinikaydeden Eraslan, ´´yeniden yapılandırma ile ilgili tüm yetkilerin BDDK ve TMSF´den alınıp Maliye ve Hazine´nin taraf sıfatını kazanmadığı 3 bakanın ortaklaşa belirleyeceği 5 kişilik komisyona verilmesi ise vahimdir´´ dedi.

BANKALAR BİRLİĞİ, BDDK VE DDK´NIN GÖRÜŞLERİ
Adalet Komisyonu´nda Bankalar Birliği, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu ve Devlet Denetleme Kurumu´nun temsilcileri genel olarak tasarıyı doğru bulduklarını, hortumcularla mücadelenin hukuk kuralları içerisinde yürütülmesi, üçüncü şahısların zarar görmemesi gerektiğini belirttiler.

Sektör ve kurum temsilcileri vatandaşların parasını kendi iştiraklerine aktaran bankacılardan bu paranın alınması gerektiğini kaydederek, tasarının maddeleri üzerindeki görüş ve önerilerini görüşme sürecinde ifade edeceklerini bildirdiler. Tasarıyı hazırlayanlardan Prof. Dr. İbrahim Kaplan da Hazine´nin herhangi bir bankacılık suçunu ispat etmesinin çok zor olduğunu, tasarı ile ispat yükümlülüğünün işlemi yapanlara verildiğini, dürüst çalışan bütün bankaların suçsuz olduklarını kolayca ispatlayabileceğini anlattı. Tasarının geneli üzerindeki görüşmeler tamamlanıp, maddelerine geçilmesi kabul edildikten sonra, Komisyon Başkanı Köksal Toptan, milletvekilleri, bürokratlar ve sektör temsilcilerinin önerilerini hazırlamaları için toplantıyı Perşembe gününe erteledi.

IMF´DEN ELEŞTİRİ...
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, toplantıdan sonra TBMM´den ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine, IMF´nin tasarının bazı maddelerine karşı olduğu konusunda kendisine herhangi bir bilgi gelmediğini söyledi. Unakıtan, Uzan gurubu ile Maliye´nin uzlaşmaya mı gittiğinin sorulmasıüzerine de, ´´Maliye Bakanlığı olarak borçları çıkartıyoruz. (Borcunuzşu kadar, ödeyin) diyeceğiz. Bu uzlaşmadan ziyade alacağın takibi meselesi´´ diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.